Bulvár

2011.02.17. 14:44

Közzétették az idei Fonogram-díj jelöltjeit

Ákos, Demjén Ferenc és Keresztes Ildikó tavalyi albuma is jelölt az év hazai klasszikus pop-rock albuma kategóriában a Fonogram-díjra. A könnyűzenei elismerésre jelöltek névsorát tizenöt kategóriában csütörtökön tették közzé, a díjátadó gála március 2-án lesz.

MTI

A díj honlapján nyilvánosságra hozott lista szerint az év hazai klasszikus pop-rock albuma címre Ákost (A katona imája),  Bereczki Zoltánt (Álomkép), Demjén Ferencet (Így fogadj el igazán), 
Keresztes Ildikót (Csak játszom), Tóth Verát (Zene kell nekem) és Varga Viktort (Lehet zöld az ég...!) jelölték.
   
Az év külföldi klasszikus pop-rock albuma kategóriában Eric Clapton (Clapton), Jimi Hendrix (Valleys of Neptune), Joe Cocker (Hard Knocks), Sade (Soldier of Love) és Slash (Slash) került az esélyesek közé.
   
Az év hazai modern pop-rock albuma címért az Anima Sound System (Tedd a napfényt be a számba), az Anna and the Barbies (Gyáva forradalmár), Caramel (Lélekdonor), Dobrády Ákos (Közelebb egymáshoz), Kowalsky meg a Vega (Ötcsillagos), valamint a Vad Fruttik (Fénystopposok) van versenyben, az év külföldi modern pop-rock albuma címért pedig Adam Lambert (For Your Entertainment), Alicia Keys (The Element of Freedom), a Jamiroquai (Rock Dust Light Star), a Linkin Park (A Thousand Suns), illetve Shakira (Sale El Sol/The Sun Comes Out).
   
Az év hazai alternatív albuma kategória ötös listájára a 30Y Városember, a Bin-Jip Enter, a Kispál és a Borz Napozz Holddal, a Magashegyi Underground Ezer erdő és a Quimby Kicsi ország című korongja került, az év külföldi alternatív albuma címre pedig a Gorillaz Plastic Beach, a Hurts Happiness, a Kings of Leon Come Around Sundown, a Massive Attack Heligoland, valamint Serj Tankian Imperfect Harmonies című CD-je esélyes.
   
Az év hazai elektronikus zenei produkciója a Compact Disco, Soerii és Poolek, a Stereo Palma, a Symbien és a Carbonfools, az év külföldi elektronikus zenei produkciója pedig Moby, Owl City, a Pendulum, a Röyksopp és a Chemical Brothers közül kerül majd ki.
   
Az év hazai hard rock vagy heavy metal albumáért járó elismerést a Cadaveres (MindStream), a Mobilmánia (Az út legyen veled), a Road (Emberteremtő), a Trousers (Soul Machine) vagy a Wendigo (Audio Leash), az év külföldi hard rock vagy heavy metal albumáért járó díjat az Avenged Sevenfold (Nightmare), a Deftones (Diamond Eyes), az Iron Maiden (Final Frontier), Ozzy Osbourne (Scream) vagy a Scorpions (Sting In The Tail) kaphatja.
   
Az év hazai szórakozató zenei albuma címre a Két Parasztot (Agrárock), az Arcangelit (A verklis, egy dzsentri és az örömlány), az Irigy Hónaljmirigyet (20 év 10 kedvence), Mága Zoltánt (A királyok hegedűse), a Maszkura és a Tücsökrajt (Kérlek így szeress!), Polyák Lillát és Homonnay Zsoltot (Két szív), valamint a Zorallt (Cirkusz világszám!) jelölték.
   
Az év hazai gyermekalbuma címért az Alma együttes és Bartos Erika Balatonja, a Boribon muzsikál című produkció, a Kiskalász Zenekar és Bartos Erika Százlábúja, a Magyarország kedvenc gyerekdalai című válogatás, a Misztrál Álomkófica, valamint a Zeneovi Népdalok kicsiknek verseng.
   
Az év hazai felfedezettje a Compact Disco, a Holdviola, a Mocsok 1 Kölykök, az Ocho Macho vagy Takács Nikolas lehet.
   
Az év hazai jazz albumainak jelöltlistájára Babos Gyula (Rapsodia), a Csányi Zoltán-Lattman Béla Quartet (A Walk On The Beach), Dresch Mihály, Szandai Mátyás, Lafayette Gilchrist és Hamid Drake (Sharing the Shed), a Fábián Juli Jazz Riff (Honey & Chili), a Fekete-Kovács Quintet és a Pannon Filharmonikusok (Integro/Grandeur), valamint a Romhányi Áron Trió featuring Brandon Fields (West Road Horizon) került fel.
   
Az év hazai világzenei albuma címre a Csík Zenekar (SzívestÖRÖMest), Ferenczi György és a Rackajam (A rackák világa), a Holdviola (Madárka), a Napra (Holdvilágos) és Nikola Parov (Álomidő) pályázik.
   
Az év hazai daláért folyó versenyben a közönség szavazatai döntenek. A gálaestet március 2-án a Magyar Hanglemezkiadók Szövetsége (MAHASZ) és az Előadóművészi Jogvédő Iroda közösen rendezi; a díjátadón életműdíjat is átadnak.
   
A könnyűzenei kategóriákban egy zenészekből, zenei szakemberekből, újságírókból álló széles körű jelölőbizottság, valamint egy szűkebb szakmai zsűri, a Fonogram Bizottság tagjai szavaznak, illetve az előző évben realizált eladási darabszámok alapján alakul ki a jelöltek névsora. A népzenei, valamint a kortárs és klasszikus komolyzenei kategóriákban az öttagú Fonogram Komolyzenei és Népzenei Bizottság választja ki a győztest az esemény napján, a kategória teljes mezőnyéből.
   
A Fonogram - Magyar Zenei Díjat - Arany Zsiráf díj néven - a magyar hanglemezkiadás kiemelkedő teljesítményeinek, valamint a nemzetközi hanglemezkiadás Magyarországon kiemelkedő sikerű és értékű albumainak díjazására alapította a MAHASZ közgyűlése 1992 szeptemberében. A díjra az elismerés odaítélésének évét megelőző két naptári évben Magyarországon megjelent album nevezhető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!