Bulvár

2017.06.27. 07:45

Ki a szobából! Sportoljon, kiránduljon a vakáció alatt a gyerek!

Fontos, hogy a szünidőben is ússzanak, kerékpározzanak, focizzanak, kiránduljanak a tinédzserek. A vakáció alatt ugyanis többségük csak otthon számítógépezik. Az Országos Gerincgyógyászati Központ prevenciós központjának vezetője azt mondja: a fiatalok hetven-kilencven százalékának van valamilyen tartásproblémája.

A tartási rendellenességek aránya nagyon magas a fiataloknál, ilyen jellegű problémával 70-90 százalékban szűrik ki őket a felméréseken. A gerincoszlop egyik legjellemzőbb betegsége az úgynevezett Scheuermann-kór a fiatalok 12-15 százalékát érinti. Leggyakrabban 10 és 16 éves kor között kezdődik, fiúknál és lányoknál megközelítőleg azonos arányban fordul elő. Gyakoribb a magas növésű fiataloknál. Gyógytornával azonban jól kezelhető. Ez fontos is, mert felnőtt korban porckopásra hajlamosít.

Úszás, foci, kerékpározás

– Összességében elmondható, hogy a tartási problémák többsége abból adódik, hogy az izmokat nem használják megfelelően a fiatalok, nem erősítik rendszeresen, így az izmok nem tudják optimálisan tartani a gerincoszlopot, ennek következtében pedig oldalirányú eltéréseket mutat a gerincoszlop – mondta Somhegyi Annamária, az Országos Gerincgyógyászati Központ, prevenciós igazgatója. – Egyértelműen az ülő életmód, az okostelefonok használata, a mozgásszegény életmód is hozzájárul, hogy az izmok nem dolgoznak és alkalmatlanok arra, hogy megtartsák a gerincet. A mindennapos testnevelés bevezetése egy jó eszköz az izmok fejlesztésére. De azon túl más egészségmegőrző szerepe is van. Az elhízás, a szív és érrendszeri problémák megelőzése szempontjából is elengedhetetlen. A legújabb kutatások szerint egyébként a nyár alatt a gyerekek fizikai állapota romlik.

– A vakáció alatt, amikor még testnevelés óra sincs, megy a számítógépezés. Nagyon fontos lenne a szülőknek is úgy irányítaniuk a gyerekeket, hogy minél többet mozogjanak. A gerinc szempontjából az úszás a legjobb, de bármilyen sport, foci, kerékpár is megfelelő az izmok aktiválásához. A lényeg a mozgás a nyáron is. Ráadásul mivel ezeket közösségben, együtt lehet csinálni, így a test mellett a lelket is fitten tartja – tette hozzá a szakember.

Bezártság helyett élményeket!

Nem mindenkinek kalandokkal teli a szünidő. A négy fal között tölteni a nyarat a lehető legsivárabb egy kamaszodó gyerek számára. Az sem szerencsés, ha egyedül van egész nap, véli a szakember. Bármennyire is nehéznek tűnik egy táborba elengedni a csemetéket, mégis meg kell tenni. – A nyár lényege, hogy a hosszú, monoton iskolai munka után új élmény is érje a gyerekeket – mondta Mátraházi Tibor, gyermekpszichológus. – Ha otthon van ugyanabban a megszokott környezetben, nem érik új ingerek.

Ráadásul ilyenkor a nagyjából ugyanazt csinálja minden nap: a program általában a telefon nyomkodása és lógás a világhálón. Innen aligha lehet élményeket gyűjteni.

Engedjük a gyermeket új környezetbe

– Az nem fejleszti a személyiségét, ha otthon van egyedül – tette hozzá Mátraházi Tibor. – Az pedig a gyerektől függ, hogy otthon lehet-e hagyni. Én falvakban dolgozom leginkább, az ott élő gyerekek talpraesettek. A vidéki környezet nem olyan veszélyes, mint egy városi. Ők iskola után is hazamennek, dolgoznak a ház körül. Jobban feltalálják magukat.

Mátraházi Tibor azt javasolja, aki megteheti, nyugodtan írassa be egy táborba. A gyermek elengedése ilyenkor először nehéz lehet a szülők számára érzelmileg, ám a pszichológus azt javasolja: engedjék a gyermeket új környezetbe.

– A fejlődés iránya az elszakadás, ez megterhelő, főként az anyáknak – mondta el kérdésünkre a szakember. – Azt érezhetik ilyenkor, hogy a kicsi gyermeküket egy idegen helyre elküldik. De a gyermek számára fontos, hogy az új környezet, ahol más értékeket, más dolgokat lát és tanuljon meg azokhoz alkalmazkodni. A szülőknek ezt a gombócot le kell nyelni, és körültekintően kell kiválasztani a tábort - írta a sonline.hu.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!