Bulvár

2017.05.19. 16:55

Hétköznapi hősök - látványos akciójelenetekkel és elmaradhatatlan pátosszal

Peter Berg rendező patrióta trilógiájának befejező darabja a Patriots Day. A túlélő és a Mélytengeri pokol után teljessé vált "sorozat" ismét egy igaz történetet vesz górcső alá: a 2013-as bostoni maratonon történt bombamerényletet.

Péter Zsombor

A sztori körbejárta a világsajtót, ez volt 2001. szeptember 11-óta a legnagyobb terrortámadás Amerikában. A tragédia három halálos áldozatot követelt és közel 300-an sérültek meg. A két muszlim merénylő közül az egyiket, négy nappal a robbantás után, menekülés közben ölték meg. Bűntársát és egyben testvérét alig egy nappal később találták meg, amint egy hajóban bujkált. A támadás idején mindössze 19 éves fiút bűnösnek találták és méreginjekció általi halálra ítélték. Jelenleg a fellebbezésre vár.

A film a 2013-as bostoni robbantások történetét meséli el. Képünkön Mark Wahlberg az alkotás egyik jelenetében

Bostonnak hatalmas kultusza van a való életben és a mozivásznon is. Az ott élő civilek egyszerű polgárok, óriási tartással, büszkeséggel, s egy emberként képesek összefogni, ha megtörténik a baj. A Patriots Day többek közt erről is szól. Berg keretbe foglalta a filmet, nemcsak magát a tragédiát látjuk, hanem emberi sorsokba, a nyomozásba és a következményekbe is bepillanthatunk. A főhős egy fiktív személy, Tommy Saunders rendőr (Mark Wahlberg), aki testközelből tapasztalja meg a terrort, de az igazi főszereplő maga a város. Berg magához képest kimért, ami a tempó kárára megy, mégsem unalmas vagy vontatott a cselekmény. A rövidke jellemrajzok felszínesnek hathatnak, de a célt elérik. Bemutatják, hogy ez is csak egy olyan nap volt, mint a többi, és ez sajnos bárkivel, bárhol megtörténhet.

Berg kiváló akciórendező, ez a Patriots Day-ben is megmutatkozik. A watertowni tűzharc itt-ott lehet, hogy elrugaszkodik a valóságtól, de látványos és hatásos. A direktornak általában a dráma mélységének ábrázolásával szokott meggyűlni a baja, és sajnos most is elköveti a szokásos hibákat. Látszik az odafigyelés, hogy próbált hű lenni a történtekhez, de fontos információkra nem derül fény, s a már-már védjegyévé vált pátoszosság nélkül sem ússzuk meg. Szerencsére ez nem degradálja drasztikusan az élményt, csak túl amerikaivá teszi.

A Patriots Day méltó darabja Berg trilógiájának, pozitívumok és negatívumok tekintetében sem lóg ki a sorból. Iszonyú erőteljes jelenetekkel találkozunk, s noha helyenként túlzásokba esik, mindig időben visszatalál a helyes útra. A mondanivalója bár közhelyes, mégis tanulságos. Elvégre a világ folyamatosan harcol a terror ellen és lehet, hogy sok életet olt ki, azzal nem számol, hogy egy ilyen megrázkódtatáson szeretettel és összefogással lehet túljutni. Csak az a kérdés, hogy miért kell ahhoz tragédia, hogy erre rájöjjünk?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!