Bulvár

2017.05.13. 08:05

Harapnivalóan gyönyörű alkotások gyümölcsökből

ŐRTILOS Kicsi mozdonyt, téli fagyit, békebeli „csehszlovák” linzert, de ha az ihlet úgy hozza, még az El Camino zarándokút egyik momentumát is elkészíti húsos-bogyós és csonthéjas aszalt gyümölcsökből Pávlicz Teréz.

Szabó Zsófia

A napból, a fésűkagylóból vagy a fagyigombócból áradó almaillat, a napraforgó fügeszárának fűszeres varázsa, valamint a vonatkabin vadszamóca- és szilvaillatát érezve nehéz eldönteni: szép, pusztán szemlélnivaló alkotások születnek a Mura-Dráva menti faluban élő hölgy kezei közt, netán olyan „művek”, amikbe akár bele is lehet harapni, amiket el is lehet fogyasztani. Pávlicz Teréz „kézműves-aszalványaiban” mindkét dolog párosul. Hab még a tortán, hogy a saját kreativitásán túl semmi adalék-anyagot nem használ hozzájuk. Így - non plus ultra - egészségesek is. Mindenki eldöntheti saját szájíze szerint, szereti-e az aszalt gyümölcsöket, amiket, legtöbb esetben, összevagdalva, zacskóba tömve lehet a boltokban kapni.

Szó, ami szó, a csomagolás és a látvány sokszor hagy maga után kívánnivalót. Pedig a tálaláson sok múlik. Ezt mondta az őrtilosi asszony is, aki immár két esztendeje "alkot" ennivalóan finom és valóban esztétikus küllemű aszalványokat.

- Annak idején egyik kollégám megkínált szárított gyümölccsel - mesélte Teréz. - Miközben ropogtattam a cikkelyre vágott almát, jutott eszembe, hogy más köntösben, más formában ízletesebb lehetne.

Nem sokkal később vett is egy gyümölcsaszalót az eredetileg fazekas és kertész végzettségű, ma viszont már őstermelő hölgy. Otthonában, birtokán sok gyümölcs termett: elkezdte őket hasznosítani, tartósítani. Nem dunsztos üvegbe zárva vagy fagyasztva, szárítva.

- A kreativitás, a kézművesség sosem állt tőlem távol - tette hozzá. - Ez esetben is saját kútfőmre hagyatkoztam. Az aszalásban nincs semmi különleges praktika, erre bárki képes. De sokkal szebb, ha nem csak jellegtelen, formára vágott gyümölcsként tesszük el a termést, hanem kicsit különleges módon.

No, de mi is az az egyedi módszer? Nézzük például egy teljesen egészséges téli fagyi elkészítését.

Teréz elárulta: mielőtt bármit kreál a gyümölcsből, először megtervezi.

- Az almát vagy a körtét leturmixolom, majd megszárítom. Egy egyszerű gyümölcslap lesz a végeredmény, ami formálható. Tölcsért tekerek belőle, majd szintén szárított gyümölcsszeletekkel töltöm fel - mutatta a hétköznapi fagyihoz egyébként teljesen hasonló desszertet.

- Vagy itt van például ez a mozdony, ami az említett almaalapra készült. Maga a kocsi áfonyából és szilvából lett elkészítve, a kerekek kandírozott zöld dióból, míg a pótkocsi áfonyából. Ragasztónak gyümölcspépet használok, amit kis ecsettel viszek fel. Aprólékos munka, kellő türelem kell hozzá, de engem boldoggá tesz - mondta Teréz, miközben pici süteményekkel kínált, amik mind-egyike - természetesen - gyümölcsből készült. Cukor és bármilyen hozzáadott felesleges adalékanyag nélkül. Aki ezeket megkóstolja - mondom ezt Gombóc Artúrhoz hasonló csokifanként -, bizony könnyedén leszokna a káros nasikról

- Szerencsére a tavalyi szezonban is rengeteg gyümölcs termett, amikből még sok mindent gyárthatok - árulta el. - Lótuszvirág vagy a hévízi fürdő épülete szintén tervben van, sőt, még a jövő évi naptár: aminek szintén minden darabja (el)fogyasztható lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!