Bulvár

2016.10.26. 14:14

Halloween: Azt hiszik, Amerikából indult, pedig csak némi kanyarral tért vissza Európába

Hazánkban is egyre népszerűbb a Halloween, amit sokan amerikai hagyománynak hisznek, pedig nem az.

Horváth-Balogh Attila

A legszebb a dologban, hogy ahonnét indult ez a kedves szokás, még ott sincsenek tisztában az eredetével. Minderről a nagykanizsai Horváth Judittal beszélgettünk, aki munkája révén több évet tölthetett el Angliában, így behatóan tanulmányozhatta ezt a népszokást. Horváth Judit eredendően pedagógus, de otthon van a gasztronómiában is, olyannyira, hogy könyvet írt a cupcake-ekről, tükörfordításban csészetortácskákról. Angliai évei alatt ismerkedett meg ezekkel a finomságokkal, sőt: helyieket maga mögé utasítva megnyert egy cupcake-sütő versenyt is. És mint már utaltunk rá, itt nyerhetett bepillantást a Halloween hagyományaiba is – megdöbbentette, hogy az angolok jelentős hányada sem tudja: a szokás valójában tőlük ered.

Horváth Judit Horváth Csongorral és György Ádámmal a „tökös” cupcake megformálásán dolgozik. Aprócska műremekek lesznek

– Azt hiszem, az emberek többsége úgy gondolja, hogy a Halloween gyökereit Amerikában kell keresni – bocsátotta előre Horváth Judit. – Ám ez nem igaz, maga a szokás Angliában alakult ki, egészen pontosan ír-kelta hagyomány. Minden bizonnyal az Amerikában telepesként megjelenő írek honosították meg az óceánon túl is a Halloween-t. Az angol kifejezés szó szerinti fordításban a mindenszentek előtti nap, tehát október 31. estéjét, mindenszentek éjszakáját (All Hallows' Eve, innét ered maga a Halloween-kifejezés is) jelenti. Az Írországban és Skóciában élő törzsek ezen a napon ünnepelték az újévet, a Samhain-t, vagyis „a nyár végét", a betakarítást és ilyenkor egyszerre hódoltak a Napisten és a holtak Ura előtt. Egy máig fennmaradt hiedelem szerint október utolsó napján kerülnek egymáshoz legközelebb az élők és a holtak. Az eltávozott lelkek hazatérnek és ezen az éjszakán megpróbálnak visszakerülni a világba. Hogy ezt az élők megakadályozzák, különböző módszerekkel igyekeztek „védekezni", eloltották házaikban a tüzet, nehogy a tűzhely melege odavonzza a szellemeket, illetve maskarákba bújva, szellemnek öltözve parádéztak az utcákon, hogy elűzzék a gonoszokat. (Ehhez hasonló szokásunk nekünk is van, csak éppen tél végén: a busójárás.) És ezért faragtak rémisztő ábrázatú töklámpásokat is.

Glutén- és tejmentes gesztenye-cupcake, pókruhában

Október 31-én, miután a termést betakarították és elraktározták a hosszú, hideg télre, kezdetét vette az ünnepség. Horváth Judit hozzátette: természetesen, a szegényes téli időszak előtt az eseményhez mindig kapcsolódott lakoma is. Innét ered az a hagyomány, hogy ilyenkor manapság szokás különböző, sütőtökös, gesztenyés, vagy télre eltárolható zöldségek, sárgarépa, petrezselyem, cékla felhasználásával készült ételeket tenni az asztalra. A Halloween időközben inkább a gyerekek érdeklődésének kereszttüzébe került, az ételeket egyre inkább a sütemények, édességek jelentették – az angolszász világban főleg a cupcake, hiszen ez a legnépszerűbb finomság ott.

– A legdivatosabbak a mini cupcake-ek, mert Amerikában Halloweenkor az ajtó előtt jelmezbe öltözött gyerekek jelennek meg és „Trick or treat!", azaz szabad fordításban „Csokit vagy csínyt!", „Vicc, vagy csemege!"" kiáltással szólítják fel a lakókat, akik általában inkább a gyerekek édességgel, csokival való megajándékozását választják a tréfás fenyegetés beváltása helyett – folytatta Horváth Judit. – Nos, ezek a mini cupcake-ek pont megfelelőek a célra, hiszen a gyerekek könnyen magukkal tudják vinni őket. Ezerféle változatuk van és mindegyik könnyen elkészíthető.

Sütőtök cupcake - és az igazi "rokonok"
Fotó: Horváth Judit

Sütőtök cupcake

A sütőtök és a fűszerek mennyei ízkombinációja a hagyományos desszert, a sütőtökös pite révén vált népszerűvé. Az Egyesült Államokban, Angliában és Kanadában már hagyományos őszi-téli finomságnak számít, különösen Halloween táján. A sütőtök az utolsó terménybetakarítás, a jó termés es az élet jelképe, míg a fűszerek használata élénkít és melegen tart a hideg hónapokban.

Elkészítési idő: 20-30 perc előkészület + sütési idő

A tésztához:

140 g liszt

1 mokkáskanál őrölt fahéj

1 teáskanál őrölt szerecsendió

1 teáskanál őrölt gyömbér

1 teáskanál őrölt szegfűszeg

1 teáskanál őrölt szegfűbors

1 teáskanál só

1 evőkanál sütőpor

1 teáskanál szódabikarbóna

70 g puha vaj

100 g porcukor

2 evőkanál barnacukor

2 tojás

70 ml tej

100 g sütőtök (héj nélkül számítva)

A krémhez:

200 g puha, natúr krémsajt/mascarpone

50 g puha vaj

350 g porcukor

1 evőkanál cukrozatlan kakaópor

1 teáskanál vaníliakivonat

1 teáskanál őrölt fahéj

a díszítéshez

500 g narancssárga fondant massza

100 g zöld fondant massza

A sütőt 190 Celsius fokra (gázsütőnél 4,5-es fokozat) előmelegítjük, a 12 darabos muffinsütő formát muffinpapírral kibéleljük. A sütőtököt körülbelül 30 perc alatt megsütjük, vagy addig, amíg krémesen puha nem lesz. A héjból a belsejét kanállal kikaparjuk, tálba töltjük, és villával krémesre szétnyomkodjuk, esetleg botmixerrel pürésítjük és hagyjuk kihűlni. A lisztet a fűszerekkel, sóval, a sütőporral és a szódabikarbónával összeszitáljuk, ezt is félretesszük. A vajat a barnacukorral és a porcukorral habosra keverjük. A külön-külön kissé felvert tojásokat egyesével hozzákeverjük, majd a tejet, a sütőtökpürét, végül a fűszeres lisztkeveréket is beledolgozzuk. A masszát egyenletesen belekanalazzuk a formába, és körülbelül 20 perc alatt aranybarnára sütjük, illetve addig, amíg enyhe nyomásra a teteje ruganyossá válik. Öt percig maradjon a formában, mielőtt sütőrácsra raknánk.

A krémhez a vajat a krémsajttal habosra keverjük, majd a porcukrot, a fahéjat, a kakaóport és a vaníliakivonatot is beledolgozzuk. Hagyjuk megdermedni, aztán a cupcake-ek tetejére kanalazzuk.

A díszítéshez a narancssárga fondantmasszát vékonyra nyújtjuk és a cupcake-ek tetejének átmérőjével megegyező nagyságú korongokat szúrunk ki belőle. Ezeket egyenként a tortácskák tetejére simítjuk. Egy hegyes, de nem éles eszközzel a tortácska fondant tetejére a közepétől számítva mindkét oldalra félkör alakú mélyedéseket képzünk, az egyik oldalról kiindulva, átlósan. A tök indájához a zöld fondantból körülbelül 1 centiméter hosszú vékony hengert formázunk, megcsavarjuk, majd kevés vízzel a „tök” tetejere ragasztjuk, ahonnan a bemélyedések indultak. A levélhez a zöld fondantból gömböt gyúrunk, majd ezeket az ujjunk között csepp alakúra lapítjuk. Félbehajtjuk, azt követően pedig  a szélesebb végénél összecsippentjük. Kevés vízzel a cupcake tetejére ragasztjuk, az inda mellé. A realisztikus hatású Halloween érdekében kevés kakaóporba mártott ecsettel „sárossá” varázsoljuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!