Bulvár

2016.06.10. 11:23

Felszínes látványorgia - Warcraft - Szórakoztató, de alighanem az év egyik legmegosztóbb filmje lesz

A játékadaptáció mindig is mostoha műfajnak számított filmes berkekben, hála főként az azokat tönkrevágó Uwe Bollnak.

Péter Zsombor

Néhány korrektebb alkotás azért akad (Silent Hill), de idén indultak el először azon az úton, hogy tényleg szuperprodukciókat gyártsanak számítógépes játékok alapján. Hamarosan érkezik az Assasin's Creed, addig pedig itt a Warcraft.

A világ legnépszerűbb MMORPG-jét (online szerepjáték), sosem próbáltam, valahogy nem vonzott. Így vajmi keveset tudtam a kerettörténetéről, a világáról. Nos, ez baj, ugyanis aki nem ismeri a játékot, annak gőze nem lesz róla, hogy mit is lát. Repkednek a szereplő- és helységnevek, szerencsétlen laikus pedig köpni-nyelni nem tud a nagy összevisszaságban. A történet szerint az orkok világa pusztul, ezért nyitnak egy portált az emberek földjére, hogy elfoglalják azt és ott kezdjenek új életet. Közben belviszályok, árulások és személyes tragédiák is tarkítják a cselekményt, mígnem a feleknek össze kell csapniuk.

Duncan Jones eddig két szuperfilmet rendezett (Hold, Forráskód), most azonban egy teljesen más műfajban próbálta ki magát. Ő bevallottan hatalmas rajongója a játéknak és ez meg is látszik a filmen. Tökéletesen lejön a történetvezetésből, hogy a Warcraft a fanoknak készült. Ők imádni fogják a kikacsintásokat, a karaktereket, az egész univerzumot. Mi több talán tisztában lesznek azzal, hogy ki mit miért tesz és merre halad a sztori. A mozi azonban egy olyan dolog, hogy az élvezhetőségért kompromisszumokat kell kötni. Jones ezt csak részben lépte meg, így annak, aki nem ismeri ezt a világot, csak részben lesz nézhető a Warcraft. Történet kvázi nincs, a gonosz motivációja érthetetlen, mi több meg sincs magyarázva. Ezek olyan hibák, amik mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Jones mégis van annyira profi rendező, hogy kézben tartsa a dolgokat és még így is egy korrekt fantasy-t kapjunk. Mindenkinek meglesz a maga kedvenc szereplője, érdekes nézni a felek harcát egymással és önmagukkal. Külön örültem, hogy néhány kifejezetten meglepő dologgal is találkozni, gondolok itt az utolsó párbajra vagy Durotan sorsára. A befejezésből abszolút kiderül, hogy franchise-ban gondolkodnak és ez valóban csak a kezdet volt. Ez persze függ az anyagiaktól is, mindenesetre érdekelne egy esetleges második rész, amiben már ismernénk a szereplőket, de nagyobb teret kaphatnának mondjuk a törpök vagy az elfek is.

Lényegében azt kaptuk amire számítani lehetett. Egy tipikus fantasy filmet, amiben megvan egy remek sorozat lehetősége, de alighanem az év egyik legmegosztóbb filmje lesz a Warcraft. Rengeteg hibája van, de látszik az odafigyelés és még a felszínesség, valamint a történet hiánya ellenére is sikerült egy piszok látványos és szórakoztató mozit összehozni. Úgyhogy a játékadaptálás elindult egy úton, már csak formázni és szépen kitaposni kéne az ösvényt.

Címkék#filmjegyzet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!