Bulvár

2009.04.22. 03:50

Életműdíjat kapott a Scorpions (képgalériával)

ZH - Hétfőn este érkeztek meg Budapestre a Scorpions zenekar tagjai, s szinte azonnal fogadták a sajtó képviselőit. A Sofitel Szállodában megtartott sajtótájékoztatón Klaus Meine többek között arról is beszélt, hogy még az idei évben megjelenhet a 2007-es Humanity - Hour I. című albumuk folytatása.

Gyuricza Ferenc

Alaposan meglepte az újságírókat a Scorpions hétfőn este, az öttagú zenekarból ugyanis csak négyen - Klaus Meine énekes, Rudolf Schenker és Matthias Jabs gitárosok, valamint James Kottak dobos - jelent meg a sajtótájékoztatón. Klaus Meine rögtön magyarázatot is adott Pawel Maciwoda-Jastrzebski basszusgitáros távol maradására: a zenész egyszerűen lekéste a Budapestre tartó repülőgépet. A beszélgetések során Klaus Meine volt a legközlékenyebb, de Rudolf Schenker is szívesen válaszolgatott a feltett kérdésekre. James Kottak inkább csak bohóckodott, Matthias Jabs viszont szótlanul figyelte az eseményeket. 

A Scorpions negyedszer jár Budapesten, s mint az Klaus Meine elmondta: szívesen jönnek, ha hívják őket. Beszéltek arról is, hogy még ebben az évben megjelenhet a 2007-es Humanity - Hour I. című album folytatása, ám az évi 70-80 koncert mellett kevés idejük jut a zeneszerzésre. Ennek ellenére már körvonalazódik az új album. A világhírű hard-rock zenekar tagjai azt is elmondták, hogy a 2007-ben kiadott utolsó stúdióalbumuk azért kapott egyes sorszámot, mert már akkor tudták, hogy milyen koncepció alapján készítik el a második részt.

A zenekar tagjai régi társaikról is szóltak, Uli Jon Roth - aki 1973 és ’79 között, tehát Matthias Jabs csatlakozása előtt volt az együttes gitárosa - több koncerten is fellépett velük. De nemcsak ő, hanem a korábbi tagok közül Hermann Rarebell dobos és Michael Schenker gitáros, Rudolf testvére is volt már vendég a koncertjeiken. Mindemellett beszéltek a világhírű producer Desmond Child-dal való közös munkáikról is. 

Szóba került továbbá a zenekar tíz évvel ezelőtti albuma, az Eye To Eye is, amelyet annak idején a lágyabb hangzása miatt a kritikusok kíméletlenül lehúztak. Klaus Meine szerint az a lemez az akkori trendekhez igazodott, s bár egyet ért azzal, hogy a hangzása ma már kevésbé vállalható, azt is hozzátette, hogy nagyszerű dalok szerepelnek azon a korongon. Ezt követően kérdésünkre arról beszélt az énekes, hogy az együttes hangzása egy állandóan mozgásban van, olyan ez, mint egy körforgás. A Humanity - Hour I. visszatért a klasszikus Scorpions stílushoz, ugyanakkor kellően modern is volt, s ugyanez várható a következő nagylemeztől is.

 

A Scorpions budapesti koncertjének két különleges vendége, az Omega énekese és gitárosa, Kóbor János és Molnár György is megjelent a sajtótájékoztató helyszínén, ám az eseményekbe ők nem folytak bele - türelmesen kivárták a sajtótájékoztató végét, illetve a személyes interjúk elkészítését. Klaus Meine-ék viszont elmondták, hogy a tervek szerint három dalt adnak elő közösen, köztük azt a White Dove című szerzeményt, amelynek eredetijét az Omega mutatta be Gyöngyhajú lány címmel. A két zenekar tagjait régi barátság köti össze, többször is felvetődött egy közös Scorpions-Omega turné lehetősége, ám az időpont-egyeztetés nehézségei eddig megakadályozták a közös munkát.



Fotók: Gyuricza Ferenc

A fotókra kattintva tekintse meg képgalériánkat!

A sajtótájékoztató végén dr. Csabai Mátyás a Börze Alapítvány képviseletében életműdíjat adott át a Scorpions tagjainak. Ezt az elismerést 2004-ben az Omega is megkapta. A világhírű együttes tagjai ezt követően luxus-autókba szálltak, s elhagyták a szállodát. Épphogy kitették a lábukat a kapun, megérkezett Pawel Maciwoda-Jastrzebski basszusgitáros, aki kérdésünkre megerősítette: valóban lemaradt a repülőről, ezért nem tudott jelen lenni az eseményen.

A Scorpions koncertjén az előzenekar szerepét a brazil André Matos és együttese tölti be. A szimpatikus zenész egy másik szállodában szállt meg, ahol késő este fogadott bennünket. Elmondta, hogy már többször is játszott a Scorpions előtt - többek között a leghíresebb német rockzenei fesztiválon, a Wacken Open Air-en -, s a világhírű zenekar gyermekkori kedvence. André Matos amúgy tavaly szerepelt már Magyarországon, akkor a Sziget Fesztiválon lépett fel az Avantasia project egyik énekeseként
A brazil zenész arról is beszámolt, hogy mint minden honfitársa, ő is próbálkozott a futballal, ám szemüveges lévén nem voltak igazán sikerei a sportban, előfordult, hogy egyszerűen nem látta meg a labdát. Ezért a zenélés mellett döntött, már tíz évesen színpadra lépett. Klasszikus tanulmányokat folytatott, zongorázni tanult, ez meghatározza jelenlegi stílusát is, rengeteg klasszikus elemet visz bele dalaiba. Tagja volt a Viper, az Angra, a Shaman zenekaroknak, jelenleg pedig első szólólemezét népszerűsíti. Közben készül a második önálló korongja is, amely várhatóan az év második felében kerül a boltokba.

André Matos beszélt példaképeiről is. Mint mondotta, élesen el kell választani a heavy metal zenét a többitől. Előbbi stílusban Rob Halford, a Judas Priest frontembere, Bruce Dickinson, az Iron Maiden énekese, a Deep Purple első számú szólistája, Ian Gillan, a Manowar bődületes hangú vokalistája, Eric Adams és a Queensryche arca, Geoff Tate tartozik a kedvencei közé. A metal-énekesek mellett nagyon szereti még Kate Bush-t és Peter Gabriel-t, az első számú példaképe azonban a Queen utánozhatatlan hangja, Freddie Mercury.

André Matos meglepően sokat tudott hazánkról, tisztában volt azzal, hogy Magyarország és Ausztria egykor közös birodalmat alkotott, amelynek többek között része volt a mai Szlovákia és Csehország is. Arról is beszélt, hogy nemcsak Magyarország, de Brazília történetében is szerepe volt a Habsburg-dinasztiának, egy portugálok ellen harcoló brazil uralkodó került először rokonságba az osztrák családdal. A nyelvünkkel kapcsolatosan is volt megjegyzése, elmondta, hogy ugyanolyan különlegesnek tartja, mint a finn és baszk nyelvet, majd meglepődve vette tudomásul a finnugor nyelvcsaláddal kapcsolatos információkat. 


Még több "muzsika" Zeneoldalunkon - klikk IDE! 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!