Bulvár

2017.07.23. 16:59

Egerszeg Búcsú a falumúzeumban

ZALAEGERSZEG - Vasárnap, immár 18. éve várták a vendégeket az Egerszeg Búcsún a Göcseji Falumúzeumban.

Hajdu Péter

A régi parasztporták között, illetve előttük az utcán már délelőtt kirakodtak a vásárosok, és megkezdődött a népi mesterségek bemutatója. Megnyílt a Pajta-galéria, ahol ezúttal Szabolcs Péter Munkácsy-díjas szobrászművész kisplasztikáiból állítottak össze egy tárlatra valót, és a hagyományoknak megfelelően délelőtt sor került a fatemplomban az istentiszteletre. Délután került sor a búcsú, illetve a rendező Együtt Zalaegerszeg Egyesület (EZE) díjainak átadására. Tolvaj Márta, Zalaegerszeg alpolgármestere és dr. Kocsis Gyula, az EZE elnöke adták át a kitüntetéseket. A Lokálpatrióta Díjat (Németh János keramikusművész bronzból kiöntött életfa plakettjét) idén a városlakók jelölései alapján Vadvári Péterné, a VMK művelődésszervezője kapta a város kulturális életének szervezésében végzett több évtizedes tevékenységéért. Két, a város sportéletében jelentős szerepet játszó személy Lokálpatrióta plakettet vehetett át. Major Mihályné a város tekesportjáért végzett munkájáért, Pataki János pedig az úszósportban végzett tevékenységéért, a Dóczi Éva 24 órás úszógála megszervezéséért.

Nagy sikere volt a kisgyerekek körében a különleges mentők gumicsónakjának. Horváth Péter Bödör Bencét, Takács Adriánt és Bödör Bátort csónakáztatja   Fotó: Katona Tibor

– Közel harminc javaslat érkezett a lakosságtól a Lokálpatrióta Díj idei személyére, jóval több mint máskor, meglepően aktív volt a város lakossága, és meglepően jó javaslatokat tettek, így aztán nehéz volt a választás, a jelöltek közül két személyt emlékplakettel jutalmaztunk – mondta dr. Kocsis Gyula, az EZE elnöke. A falumúzeum látogatóit a rendezők sok érdekességgel fogadták, többek között az autóklub veteránautóinak kiállításával, de újdonságokat is hoztak. A falumúzeum területén a múlttal ismerkedhettek, az olajipari múzeum területén pedig a jelen és a jövő mutatkozott be. Az autókon kívül az épülő autóipari tesztpálya alaprajzát is bemutatták, és erre hangolódva egy játék autópályával lehetett játszani, majd alpintechnikai bemutató következett, a rendezvénysátorban pedig színes zenés program ment estig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!