Bulvár

2017.07.19. 17:25

Dömötör Balázs: A valódi jutalom maga az érzés

„Hiszem, hogy a szerencse nem véletlen, mint ahogy azt is, hogy a sikerek a befektetett munkából fakadnak. Az elmúlt éveim leginkább a műhelymunkákról szóltak, néhány hónapja azonban teljesen felkészültnek érzem magamat egy újabb megmérettetésre.”

Gyuricza Ferenc

Az egykori mulatós zenész, a Matyi és a Hegedűs formáció korábbi tagja, a már évek óta szólistaként s mellette producerként és dalszerzőként dolgozó Dömötör Balázs mondja mindezt annak kapcsán, hogy a napokban teljesen új, az eddigiektől merőben eltérő hangvételű, pozitív mondanivalójú dalokkal jelentkezett. Az énekes úgy fogalmaz: míg korábban, főleg a Matyi és a Hegedűs együttesben eltöltött öt év alatt a szórakoztatás volt a fő célja, addig most inkább a továbbvihető üzenetek átadására törekszik.

– Már jó ideje tanulmányozom a filozófiát és a pszichológiát, s bár néha még most is magával ránt a gépezet, azért többnyire sikerül olyan zenét, valamint olyan dalszöveget írnom, ami „fentről jön”. Úgy tekintek erre, mint valamiféle küldetésre, és olyasmit szeretnék képviselni, ami megpróbál megfejtést, reményt és hitet adni az embereknek, mégha időnként nagyon reménytelennek is tűnik minden.

Balázs szerint ezt a gondolatiságot tükrözi legújabb albuma is, melyet a közelmúltban jelentetett meg az egyik legnagyobb hazai lemezkiadó. Az album a Csupa jót! címet kapta, s húsz dal szerepel rajta, köztük a címadó, amely az énekes-dalszerző filozófiájának esszenciáját adja.

A Lentiből indult, de már Zalaegerszegen élő Dömötör Balázs éveken át dolgozott szólólemezének dalain

– Az elmúlt éveim inkább alkotással teltek, ezért a fellépésekre kevesebb időm jutott, míg a médiaszerepléseket minimálisra szorítottam vissza – folytatja. – Eddig tartott a vihar előtti csend, néhány hónapja már érzem, hogy eljött az idő a visszatérésre, s teljesen felkészültnek tartom magam egy újabb komoly megmérettetésre.

A Lentiből származó, ám már évek óta Zalaegerszegen élő Dömötör Balázs karrierje annak idején egy Balaton-parti bulizenekarban indult, énekes-gitárosa volt a Mystic nevű formációnak. Ezt követően lett a Matyi és a Hegedűs produkció tagja, 5 éven át dolgozott a mulatós csapatban, abban az időszakban, amikor lemezeik több tízezer példányban keltek el, s ezzel platina, illetve arany státuszt érdemeltek ki.

Balázs azonban többre vágyott annál, minthogy „másodhegedűse” legyen egy szórakoztatóipari terméknek. Önállósította magát, előbb dalokat írt és hangszerelt, illetve több tucatnyi lemezen működött közre, mint zenei producer, néhány éve pedig sikeres szólópályát kezdett. Eközben lapunk olvasói még az év zalai pasijának is megválasztották.

– A Csupa jót! című album húsz dalt tartalmaz, ezek közül 15 saját szerzeményem – mondta az új lemez kapcsán a zenész. – A dalok stílusa igen változó, a bulizós hangulatú számoktól a lírai témákig s a költői, értékközvetítő dalszövegekig terjed a paletta. Ezekkel a dalokkal a pozitív, a mások által továbbvihető üzenetek átadása volt az elsődleges célom.

Balázs azt is mondja: véleménye szerint téves az a mondás, hogy jó tett helyébe jót várj. Ha ugyanis várunk valamit a cselekedeteinkért, gesztusainkért cserébe, az onnantól már nem jó tett. A valódi jutalom maga az érzés, ami a tettünk pillanatában jóváíródik a karmikus számlánkon.Az énekes-gitáros szerint most megjelent új albumának dalaiban ez a pozitív világlátás köszön vissza. Mint ahogy egyik közeli barátja mondta: dalaival fényt gyújt hallgatóságának, hogy rátaláljanak az életben fellelhető valódi értékek felé vezető útra.

– Nagyjából ez az üzenete az egész lemeznek, de leginkább a címadó dalnak – folytatja. – Ez annyira új gondolkodást tükröz, hogy a címadó dal kapcsán még a Petőfi Rádió is készített velem interjút, ezt a Matyi és a Hegedűs időszakában még akkor sem tudtam elérni, amikor a lemezeladási listákat vezettük. Úgy tűnik, hogy bár sokak szerint mindinkább elidegenednek az emberek egymástól, és felületessé válnak a kapcsolatok, de a pozitív eszmék azért mégis utat törnek maguknak.

Balázs azt még hozzáteszi: reméli, az új album révén lassan sikerül levetkőznie a „hegedűs” titulust, a mulatós jelzőt. A dalai ugyanis évek óta többről szólnak, mint amit az a műfaj a hazai könnyűzenei palettán képvisel. Arra is nagyon büszke, hogy az új albuma dalainak a hangszerelését egytől egyig saját kezűleg követte el, legyen szó akár lírai akusztikus, akár egy harsány, elektronikus hangvételű szerzeményről.

– Éveket dolgoztam végig, s most úgy érzem, ezzel az albummal mérföldkőhöz érkeztem – magyarázza tovább. – Most talán arra van leginkább szükségem, hogy hátradőljek egy picit, mert az új dalokhoz is erőt kell gyűjtenem. Éppen ezért több énidőt tervezek, olvasással, kirándulásokkal, beszélgetésekkel, hogy a következő szólólemezemet is megújult erővel, valamint friss tapasztalatokkal felvértezve készíthessem majd el. Ez persze közel sem jelenti azt, hogy leállnék, éppen ellenkezőleg, az idei nyár szokás szerint a fellépésekről szól, annyi különbséggel, hogy a már jól megismert, Rebekával közös duettműsor mellett akusztikus fellépéseket is vállalok, ebben a legnagyszerűbb, továbbvihető gondolatokat tartalmazó dalokat adom elő gitárkísérettel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!