Bulvár

2016.10.04. 16:49

Bobival, a bagollyal találkozhattak a gyerekek

Zalaszombatfa – Bobival, a gyöngybagollyal is megismerkedhettek a gyerekek a településen.

Korosa Titanilla

Az Országos Könyvtári Napok programsorozatának keretében tegnap a lenti Móricz-iskola diákjainak tartottak környezet- és állatvédelmi előadást az orosztonyi székhelyű Göngybagolyvédelmi Alapítvány munkatársai. A foglalkozás résztvevői számos érdekességet tudhattak meg a baglyokról, a gyerekek megismerhették és meg is simogathatták Bobit, a kétéves, fogságban nevelkedett baglyot, de még köpet-elemzésre is sor került.

Bobi ismét népszerű volt a gyerekek körében, bár simogatni csak óvatosan lehetett. Balról: Szluha Barnabás, Csalódi Bence, Bocskai Kata kezén a gyöngybagollyal és Mátrai Márk

Pataki Bálint, az alapítvány munkatársa elmondta: próbálják az iskolásokat érzékenyíteni a természetvédelem iránt, ezért interaktív feladatokat is beépítettek az előadásaikba, aminek csúcspontja az élő gyöngybagollyal való találkozás, illetve a mikroszkópos köpetelemzés.

Bocskai Kata pedig több érdekességet is felsorolt a gyöngybaglyokról. Megtudhattuk, hogy ijesztő a hangjuk, de némán repülnek, kisebb rágcsálókkal és madarakkal táplálkoznak, a fejüket 170 fokban tudják elfordítani két irányba, valamint azt is, hogy veszélyeztetett állatok.

– A gyöngybagoly szorosan kötődik az emberhez, a lakott területekhez, ami kálváriáját is okozza, hiszen leginkább templomtornyokban, elhagyatott istállókban költ – emelte ki Pataki Bálint. – A templomtatarozások során a toronytereket lezárják, így a baglyok elveszítik költőhelyüket. Az alapítványnál készítünk költőládákat, amiket behelyezünk a toronytérbe, ezekbe egy kis nyíláson keresztül be tudnak repülni a madarak és itt tudnak költeni.

Előfordul emellett, hogy autósbaleset áldozataivá is válnak a baglyok. Állományuk országosan 1000 költőpárra tehető, az alapítvány munkatársainak idén a dunántúli illetékességi területükön több mint 100 fiókát sikerült meggyűrűzniük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!