2017.04.11. 11:20
Az húsvét igazi íze - Hogyan készül a húsvéti pite?
Mitől lesz húsvéti egy pite? Hogyan legyünk mi az ünnepi konyha tündérei? Mutatjuk!
Húsvéti pite
23 dkg liszt
2 evőkanál cukor
fél csomag sütőpor
fél kiskanál só
6 dkg vaj
6 dkg margarin
2 tojás enyhén felverve
A töltelékhez:
40 dkg ricotta
22 dkg cukor
4 tojás
1 evőkanál liszt
negyed kiskanál reszelt citromhéj
negyed evőkanál reszelt narancshéj
negyed csésze étolaj
só
őrölt fahéj
A lisztet, a sót és a sütőport megszitáljuk, elmorzsoljuk a cukorral, a vajjal és a margarinnal. Hozzáadjuk a tojást, és lassan addig dolgozzuk össze, míg cipót nem kapunk. Letakarjuk, s egy óráig pihentetjük a hűtőben. Majd a tésztát enyhén lisztezett deszkán 25 cm-es körlappá formázzuk. Kibélelünk vele egy 23 cm-es piteformát, a peremét hullámosan körbecsipkézzük, majd addig a hűtőbe tesszük, amíg a töltelék el nem készül. A ricottát a cukorral és a liszttel csomómentesre keverjük. hozzáadjuk a reszelt citrom- és narancshéjat meg a sót. Simára keverjük. A tojásokat kb. 5 percig felverjük és lassan belekeverjük a ricottás krémbe. A tölteléket a tésztakehelybe öntjük. 180 fokon 55 percig sütjük. Akkor jó, ha tészta közepére szúrt fogpiszkáló már nem ragad. Süteményrácson kihűtjük és hűtőben tároljuk.
Fercsák Lászlóné
Gutorfölde