Bulvár

2017.07.28. 12:16

5 dolog, aminek a létezését nőknek köszönhetjük

Meglepő, hogy ezeket a tárgyakat is nők találták ki.

Monopoly

A Monopoly a hiedelemmel ellentétben nem Charles Darrow, hanem Lizzie Magie találmánya. Lizzie 1904-ben Landlord's Game, azaz Főbérlők játéka néven talált ki egy játékot azzal a céllal, hogy az emberek jobban megértsék az adózási formákat - olvasható a Szeretlek Magyarország-on.

Alkohol burgonyából

Eve Ekeblad grófnő a 18. században arra jött rá, hogyan lehet burgonyából alkoholt készíteni, ezzel a gabonafélékről egy új alapanyagra irányult a figyelem. Ő volt egyébként az első nő, akit a Svéd Tudományos Akadémia is a tagjai közé választott.

Fagylaltgép

1843-ban Nancy Johnson felfedezte a fagylaltkészítő gépet, melynek közepén jég volt, kívül pedig az ízesítéshez szükséges összetevők, ezeket egy kar segítségével lehetetett összekeverni. Következő lépésként 1912-ben Beulah Henry feltalálta a fagylaltfagyasztó gépet, akinek egyébként összesen 110 találmányt és 40 szabadalmat köszönhetünk.

Ablaktörlő

1903-ban Mary Anderson villamoson utazva látta, hogy a sofőr nehezen lát ki az ablaküvegre fagyott hótól. Ekkor jutott az eszébe az ötlet, hogy mi lenne, ha a szélvédőkre gumival bevont karok kerülnének, melyek mozgathatóak is.

Körfűrész

Tabitha Babbitt 1813-ban egy massachusettsi fűszerüzemben dolgozva azon töprengett, milyen lassú és körülményes a kézzel húzott fűrészekkel bánni. A rokka mintájára kidolgozott egy körkörös módszert, így jött létre a körfűrész. Az első prototípust el is készítette, azonban már nem szabadalmaztatta, mert egy vallási csoporthoz társult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!