Bulvár

2017.07.02. 12:21

Kisgyermekkel a kánikulában - Hogyan védhetjük és ápolhatjuk kisbabánk bőrét

A nyári időszakban a kisbabák bőre kiemelt figyelmet igényel. A nagy melegben nemcsak a napsugárzás elleni védelemre, hanem a pelenkával fedett bőrfelületek megóvására is gondolnunk kell - hangsúlyozta Csitos Ágnes bőrgyógyász.

A szakember szerint nem szabad elfeledkeznünk arról, hogy a babák bőre sokkal vékonyabb, mint a felnőtteké, a pelenka tartalma pedig könnyen kicsípheti a rosszul szellőző és nedvességtől felázott bőrt. Aggodalomra viszont semmi ok, mindenre van megoldás!

- Nyáron nemcsak mi, hanem a babák is többet izzadnak, emiatt gyorsabban kialakulhat vízhiányos állapot. Ez érinti a bőrfelszínt, de a belső szerveket is, ezért oda kell figyelnünk a fokozott rehidrálásra - mondta el Csitos Ágnes bőrgyógyász szakorvos.

A szakember hozzátette, a kisbabák esetében jobb, ha féléves korukig teljesen megóvjuk a közvetlen napsugárzástól a bőrt, ezért, ha strandolunk, kültéri programokat szervezünk, a babát mindig tartsuk árnyékban vagy leárnyékolt babakocsiban.

- A kisbabák testfelszín-testtömeg aránya sokkal nagyobb a felnőttekéhez képest, így még inkább hajlamosak a kiszáradásra. Bőrük pigmentsejtjei még érés alatt állnak, a napfény elleni védekezésük is gyengébb, ezért óvjuk 50+ faktorú fényvédő krémmel bőrüket!

Számos tanulmány számolt már be arról, hogy a gyermekkori napégések jelentősen növelik a melanoma rizikóját - hívta fel a figyelmet Csitos Ágnes, aki szerint azért is vigyáznunk kell, mert nagy melegben a napszúrás kockázata is növekszik, illetve a kinti tartózkodás miatt a rovarcsípések is gyakrabban előfordulnak.

A bőrgyógyász elmagyarázta, hogy a pelenkában összekeveredő vizelet és széklet melegben még hamarabb lép reakcióba egymással, ammónia szabadul fel, ami különösképp irritálja a kicsi bőrét.

Továbbá a kialakuló dunszthatás miatt még gyorsabban szívódnak fel a méreganyagok a bőrön keresztül.

A babapopsi egyébként is olyan érzékeny terület, aminek az ápolására fokozott figyelmet kell fordítani.

- A pelenkadermatitisz megelőzése szempontjából az elsődleges a prevenció, az átnedvesedett pelus mielőbbi cseréje. A helyes tisztántartás mellett pedig elengedhetetlen a megfelelő popsikrém használata - mondta a szakember. Ismertette, hogy a pelenka gőzkamraként viselkedik, ezért hajlamos a befülledésre, bepállásra.

Nyáron a szabadban, kertben töltött idő is több, emellett a hőmérséklet is szélsőségesen magas lehet, ezért elsősorban a popsi szellőztetésére kell figyelnünk: hagyjuk szabadon legalább tíz-tizenöt percre két pelenkázás között. A pelenka alatt pedig mindenképpen kenjük be ápoló babapopsi krémmel!

- Ahogy felnőtteknél, úgy a gyerekeknél is számos különböző bőrtípus létezik. Arról nem is beszélve, hogy a nyári melegben a kisbabák bőre még érzékenyebb, ezért ilyenkor érdemes komplex összetételű, hipoallergén babapopsiápolót használni.

Csitos Ágnes szerint érdemes olyan jó minőségű terméket választani, amely védőréteget képez, táplálja a bőrt, óv a fertőzésektől, és még a kifejezetten érzékeny bőrű babák esetében is hatékonyan alkalmazható.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!