Bulvár

2017.07.23. 15:38

Bezárt a dombérozó - Kilenc napon át kínálták a programokat tizenegy göcseji településen

DOBRONHEGY, BECSVÖLGYE - Kilenc napon át tartott, és vasárnap este zárult a II. Göcseji Dombérozó rendezvénysorozata.

Hajdu Péter

A zalai tájegység kulturális, turisztikai, gasztronómiai, művészeti értékeit felvonultató programok tizenegy településen kínáltak a múlt héten tartalmas kikapcsolódási lehetőségeket, és a mögöttünk levő hétvégére is jutott belőlük.

Szombaton este például Dobronhegyen, a balázsfai-hegyre, a Sümegi-pincéhez érkeztek vendégek, köztük önkormányzati vezetők, a Göcseji Dombérozó idei helyszínein közreműködők, a programokat szervező, segítő személyek, mindazok, akik Göcsejért tenni akarnak, hiszen ez volt a kilenc napig tartó rendezvénysorozat lényege. Az esti zenés vigasság előtt volt idő egy kis beszélgetésre.

Szombaton a balázsfai-hegy gerincén álló Sümegi-pincénél csodálatos göcseji panoráma fogadta a vendégeket és a táncosokat. Képünkön a Szélrózsa Tánckör táncosai ropják, szatmári táncokat járnak, majd a Penderülj Táncműhely és az egerszegi, Kertvárosi Nyugdíjaskör táncosai következtek. Utána Németh Ferenc és zenekara hívta táncra a vendégeket. A hegyi programon hagyományőrző katonai bemutatóval is szórakoztatták az érdeklődőket Fotó: Katona Tibor

– Anyai ági felmenőimnek öt generáció óta itt volt zártkerti szőlőbirtoka, a hagyományt folytatni akarjuk, és örömmel csatlakoztunk a dombérozó idei helyszínei közé.  Mi a zártkertekre, a zalai községekhez tartozó szőlőhegyekre szeretnénk felhívni a figyelmet, arra, hogy itt milyen értékek húzódnak meg. A családom, feleségem és a gyermekeim is így gondolkodnak, olyan természeti, emberi értékek közt élünk, amit bűn lenne nem kihasználni – mondta Sümegi László, a pince tulajdonosa.

Érdeklődők, szervezők a pince hűvösében ötleteltek, mi az, ami még hiányzik, min kellene változtatni, s mi újat bevezetni? A találkozó vendége, Kaján Imre, a Göcseji Múzeum igazgatója a Göcseji Falumúzeumban tervezett bővítésről jött tájékoztatást adni, ki is tették a tervrajz kinagyított molinóját. A múzeumvezető elmondta, remélhetőleg a következő két évben megvalósul a bővítés, és a múzeum egyik küldetése lesz, hogy kedvet csináljon a látogatóknak kimenni a falvakba is.

Kaján Imre (balról) a falumúzeum bővítésének tervéről beszél a pince előterébenFotó: Katona Tibor

– Tavaly két település és három nap, most kilenc nap és tizenegy település, jó értelemben vett zsúfolt programokkal – említette a rendezvénysorozat ugrásszerű bővüléséről Magai Ágota, a Göcsej Civil Társaság tagja, ötletgazda. Elmondta, lesznek változtatni valók, azon is el kell gondolkodni, hogy a civil társaság elég-e egy ekkora rendezvény kézben tartására, és főleg a források biztosítására. – Kell az a forma, amivel forrásokhoz tudunk majd jutni, hiszen második éve tartottuk meg pályázati pénzek nélkül, nagyrészt a résztvevők saját hozzájárulásából. Egy nagy előnyünk van, az összefogás. Ez a két év a barátság próbája volt, jó volt, de tovább kell lépni – mondta többek között.

– A néptánccal, az együtteseimmel igyekeztem támogatni ezt a nagy összefogást. Számos néptáncos program volt, de jövőre folytatni és erősíteni kell a dombérozónak ezt a szórakoztató jellegű, néptáncos részét – így Kiss-Molnár István táncpedagógus, a civil társaság tagja.

Vasárnap reggel Becsvölgyéből több túra indult, a göcseji körtúra 40-30-10 kilométeres távokon, a motoros túrázók bejárták a szegeket és az egész Göcsejt, és a Becsvölgyei Bringa Kör lelkes tagjai is lekerekeztek harminc kilométert a nap folyamán, hogy aztán délután a Faluház mögött sörözés közben megbeszéljék az élményeket. Délután 500 éves reformáció címmel indult program a református templomban, ahol később orgona koncert is elhangzott. Este Zalai dombok alatt címmel edott műsort a Zalai Táncegyüttes, majd a Göcsej Civil Társaság tagjai és az egyes helyszínek képviselői foglalták össze ennek a kilenc napnak a szépségeit, tanulságait, és szóltak a jövő évi folytatásról is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!