Bulvár

2015.01.11. 16:00

Hadházi 26 éve van a pályán

Zalaegerszeg - A színpadon előadott történetek alapját az élet adja, de csak többszöri elmesélés során alakulnak olyanná, ahogy valójában meg kellett volna történniük.

Gyuricza Ferenc

A Dumaszínház egyik legtapasztaltabb, s egyben legsikeresebb tagja, Hadházi László fogalmaz így. A népszerű stand up comedy humorista a múlt hét közepén két helyszínen is fellépett, zalaegerszegi előadása után faggattuk ők. A műsora kapcsán annyit mondott, bár annak a Humorkabaré folytatódik 2. címet adták, valójában azonban ez az első ilyen összeállítás, korábban a Made In Hungeráj című önálló esttel járta az országot.

Hadházi László Zalaegerszegen és Keszthelyen lépett fel. Fotó: A szerző

– Ha ennek sikere lesz, akkor megcsináljuk a Humorkabaré folytatódik 1. című előadói estünket is – jelentette ki. – Ez egy kis fricska, a humor műfajában ugyanis mindenkinek azzal a szorongással kezdődik a karrierje, hogy vajon képes lesz-e megnevettetni a közönséget. Nekünk az egyedüli motivációt csak az jelenti, hogy látni akarjuk, amint a nézőtéren az emberek úgy és annyit nevetnek, ahogyan és amennyit csak bírnak. Gyermekkorunk óta mindannyian azt láttuk a tévében, hallottuk a rádióban, hogy vannak vicces emberek, ez inspirált abban, hogy ezen a pályán elinduljunk. Aztán később beneveztünk vetélkedőkre, próbáltunk azon a bizonyos ranglétrán egyre feljebb jutni, hiszen senki sem születik színpadra. Én már 26 éve csinálom ezt a műfajt, de a helyzet csak lassan érlelődött egyre jobbá. Ez nem megy egyik pillanatról a másikra. Ahhoz is hozzá kellett szokni, hogy az utcán felismernek.

Hadházi szerint Magyarországon mindig nagyon jó humoristák dolgoztak, ám a Dumaszínház megalakulása teljesen új helyzetet teremtett. A harc megszűnt közöttük, s az egymással való rivalizálás helyett mindannyian a közönség kegyeiért küzdenek.

– Ha egy piacon sok jó termék van, az mindenkinek jó – érvelt. – Ezt nem szabad versenyként felfogni, mert egyáltalán nem az. Nekem egyedüli dolgom a közönség megnevettetése. Ha ebben a fellépő partnereim is jók, akkor közösen sokkal jobban tudunk teljesíteni. Engem tehát nem zavar a másik sikere, épp ellenkezőleg, még inkább arra inspirál, hogy jó legyek.

A humorista szerint tévhit, hogy a stand up comedy műfaja kiszorította az abszurdot és a kabarét a színpadokról. A Dumaszínházban is van olyan kollégája, aki nagyon jól műveli az abszurd humort, kabaréval pedig hamarosan ő is jelentkezik.

– Az elmúlt évek során nagyon sok kabaréjelenet született, amelyek csupán egyszer, vagy talán egyszer sem mentek le a rádióban – magyarázta. – Szerzőként én is kivettem ebből a részem, így megértem azon kollégáimat, akik szerint ez óriási pazarlás. Tavasszal a Dumaszínház ezért egy utazó kabaréműsorral jelentkezik, aminek szerzőként biztosan, de talán előadóként is részese lehetek.

Hadházi László a héten bemutatásra kerülő új mozifilmről, arról a Dumapárbajról is beszélt. melynek egyik főszerepét alakítja. Ebben egy igen sikeres, ám már korosodó humoristát játszik, akinek szembe kell néznie ifjú trónkövetelőjével, ez utóbbit Kiss Ádám személyesíti meg.

– Ez a film egyáltalán nem rólunk szól, mindössze annyi a párhuzam, hogy jómagam is egy középkorú ember vagyok, aki amúgy humoristaként próbál megélni – mondta. – Sallai Ervin kezdte el a forgatókönyvet írni, s ő keresett meg, hogy segítsek neki befejezni. Született vagy öt változat, mire végre azzal a hírrel hívtak fel, hogy átment. Éppen Sárváron voltam egy előadáson, azt sem tudtam, hogy mit jelent ez. Litkai Gergelyt, a Dumaszínház vezetőjét kérdeztem, aki annyit mondott: ezek szerint tehát le fogják forgatni. A felvételek nyáron zajlottak, s én már nagyon várom a bemutatót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!