Bulvár

2012.05.03. 16:26

Harmadszor lép fel hazánkban a Duran Duran

A nyolcvanas évek egyik legendás hírű zenekara, a Duran Duran ad koncertet június 28-án a Papp László Budapest Sportarénában. Az eddigi pályafutása során 80 millió albumot eladott együttes harmadszor érkezik hazánkban.

Gyuricza Ferenc

A Duran Duran máig a világ egyik legnagyobb zenei ikonjának számít, amelynek zenei életre gyakorolt hatása máig érezhető. Az 1978-ban alapított együttes a nyolcvanas évek elején robbant be a köztudatba, s pillanatok alatt átalakította a zenei videók arculatát. Elsősorban nekik köszönhető, hogy az addig ötletes marketing eszköznek számító klipek a zenei ipar egyik legértékesebb termékévé váltak. A dalokhoz rögzített klipeket egzotikus helyszíneken vették fel, a kisfilmeket gyönyörű lányok és meghökkentő látvány-effektek töltötték meg, ezzel a vizuális pop kultúrát emelték egy új szintre, melynek hatására egy új közönségigény teremtődött, amit a mai napig az MTV-generációval azonosítanak.

A Duran Duran rajongói bázisa rendkívül lojális volt az együtteshez, a csapat kedveltségi szintje már-már a Beatles-ére emlékeztetett. A Duran Duran sikereihez köthető a rajongói klubok megalakulása, amely a mai napig jellemzi a popzenét. Mindez azért is érdekes, mert a Duran Duran indulása nem volt zökkenőmentes. A csapat alapítói, a billentyűs hangszereken játszó Nick Rhodes és a kezdetben gitáron játszó, majd basszusgitárra váltó John Taylor több éves szoros barátság után döntött úgy, hogy közös zenekart alapít, így jött létre 1978-ban a Duran Duran, melyben eleinte Stephen Duffy volt az énekes, míg basszusgitáron akkoriban Simon Colley játszott. A zenekar az otthoni szárnybontogatást követő komolyabb indulásként egy amerikai klubturnén próbálta ki magát, ehhez azonban szükségük volt egy dobosra, akit Roger Taylor személyében találtak meg. Közben tagcserék is történtek, a távozó Simon Colley helyére a gitáron kiválóan játszó Andy Taylor lépett, az alapító John Taylor így került a basszusgitáros posztjára. Az énekest is lecserélték, később bebizonyosodott, hogy a kissé excentrikus Simon Le Bon kiváló választásnak bizonyult.


Az öt tag az amerikai turnén csiszolódott össze. Itt alakult ki véglegesen a stílusuk, amelyet sokan új romantikus zenének is neveztek. Ebben a műfajban a korabeli Nagy-Britanniában a Duran Duran mellett olyan együttesek bontogatták még szárnyaikat, mint a Spandau Ballet, a Japan, az Ultravox, az Adam & The Ants, a Visage, vagy az ABC. Az új romantikusok zenéje a szintipop előfutáraként is értelmezhető, hiszen a stílus hangzásvilágában kulcsfontosságú szerep jutott a szintetizátornak, bár a kezdeti időszakban még a punk és a rock stílusának képviselőivel is kapcsolatban voltak. A Duran Duran egyik első koncertjét az Üvegtörők című film révén világszerte megismert Hazel O’Connor előtt adhatta. Ami az új romantikusokat az akkor igencsak szerteágazó brit zenei kultúrából hamar kiemelte, illetve a fiatal közönség kedvenceivé tette, az elsősorban az öltözetük és a kinézetük volt. Az új romantikus zenekarok tagjai nagyon sok energiát fordítottak imidzsükre. Bár a zenei szaksajtó nem kedvelte őket, a tini-magazinok azonban rengeteg akkor induló új romantikus előadót kutattak fel, s állították példaképként a fiatalok elé. Közülük a Duran Duran volt az egyik etalon, amely ezáltal hamar kulcsfontosságú együttessé vált.

Az amerikai turnéról hazatérő Duran Duran pillanatok alatt befutott. Első albumuk 1981-ben jelent meg, s világszerte óriási sikert aratott. Az együttes nevét viselő nagylemezen szereplő dalok közül a Planet Earth, a Careless Memories vagy a Girls On Film is azt sugallta, hogy egy új irányzat van kibontakozóban. Az utóbbihoz forgatott klip ugyanezt jelezte, a filmben ugyanis a megszokott képi elemek helyett kisminkelt zenészek, lenge öltözetű hölgyek, szexuális fétisek szerepeltek, amely korábban elképzelhetetlen volt a konzervatív Nagy-Britanniában.

A következő album, a Rio még tovább emelte a zenekar ázsióját. Erről a lemezről a címadó szerzemény mellett a My Own Way, a Save A Prayer, valamint a Hungry Like The Wolf is a slágerlisták élmezőnyébe került. A Duran Duran a politikai térre is betört, a trónörökös Károly herceg felesége, Lady Diana a kedvenc zenekarának nevezte a csapatot.



Az 1983-bankiadott újabb album, a Seven And The Ragged Tiger ismét meglepte a zenekar közönségét, a Union Of The Snake című dalba ugyanis a vendégzenész Andy Hamilton jóvoltából egy szaxofon-szólót is becsempésztek. Ezzel megint újat mutatott a Duran Duran a világnak, azt bizonyították, hogy az egyre inkább szintetikussá váló hangzásvilágtól sem idegen az akusztikus hangszerek alkalmazása. Az album legnagyobb slágere mégsem ez, hanem a The Reflex című dal lett, amely a brit listán első helyezést ért el.

Bár a zenekar többször is megfordult Amerikában, főzenekarként arénaturnén azonban csak a harmadik album után léphettek fel a tengerentúlon. Ennek a koncertsorozatnak köszönhető az Arena című album, amelynek élőben rögzített felvételeit mellé egy stúdiódalt is mellékeltek, amelyet eredetileg csupán egy dokumentumfilmbe szántak. A rajongók visszajelzései miatt aztán nemcsak a lemezre került fel, de videoklipet is forgattak hozzá. A zenekar tagjainak nagy meglepetésére, a The Wild Boys a Duran Duran addigi legnagyobb sikerét hozta meg, a világ szinte összes országában slágerlista-vezetővé vált, sokan máig ezzel a dallal azonosítják a csapat nevét. A nyolcvanas évek közepére a Duran Duran népszerűsége csúcsára ért, Simon Le Bon és John Taylor a fiatal generációk bálványaként volt ismert ekkoriban. A szakmai elismerések sem maradtak el, az Arena című album két Grammy-díjat is hozott a zenekarnak, az énekes Simon Le Bon pedig részt vehetett a kor egyik legnagyobb vállalkozásának számító Band Aid projektben, amelynek a Do They Know It’s Chriastmas című dal köszönhető. Emellett filmes felkérést is kaptak, ők írták és adták elő az A View To A Kill című új James Bond film betétdalát. Az akció-sorozat történetében az egyetlen olyan szerzemény amely vezette a slágerlistákat.

A sikerek ugyanakkor a csapat egységét is megbontották. A keményebb zenék felé forduló John Taylor és Andy Taylor részt vett a PowerStation nevű projekt megalakításában, Simon Le Bon és Nick Rhodes pedig Arcadia néven hozott létre új együttest. A széthúzás ekkor már érezhető volt, egyedül a zenekar dobosa, Roger Taylor vett részt mindkét csapat munkájában. Ugyan a Duran Duran nem oszlott fel, de három stúdió- és egy koncertalbum után, 1986-tól Simon Le Bon, Nick Rhodes és John Taylor trióban folytatta, vagy az A View To A Kill volt az utolsó olyan dal, amelyet a nagy sikereket produkáló ötös felállásban rögzítettek.

A trió később kiegészült, előbb a Chic korábbi gitárosa, a zenekar mellett producerként dolgozó Nile Rodgers játszott fel néhány dalt, majd a dobos Steve Ferrone, illetve az őt váltó Sterling Campbell, végül a Frank Zappa turnézenekarából ismert Warren Cuccurullo gitáros csatlakozott a zenekarhoz. Az így felvett első közös munkájuk az 1986-ban kiadott Notorious című album volt, melynek sikerei ugyan megközelítették a korábbi nagylemezekét, ám érezhető volt, hogy a Duran Duran már nem a régi. A zenekar tagjai változtattak az imidzs-en is, felhagytak a tini-sztár szereppel, zenéjük is komplexebbé vált. Az 1988-as Big Thing című album már ezt az új korszakot képviselte, a dalokban a house és a rave elemei jelentek meg.

A nyolcvanas éveket egy válogatásalbummal zárta a csapat, mely azt követő korszakban egy folyamatosan változó világgal volt kénytelen szembenézni. Egyre inkább előtérbe került az alternatív rock, ekkor bontakozott ki az Amerikai Egyesült Államokban a grunge hullám, az új romantikus zenekartoknak végleg leáldozott. A Duran Duran ugyankitartott, s sorra adták ki a mérsékelt sikereket hozó újabb albumaikat - köztük a feldolgozásokat tartalmazó Thank You című nagylemezt, melyen néhány dalban újra hallható volt a dobos Roger Taylor játéka -, a pályatársaik többsége azonban ekkorra már feloszlott. A nehéz időket John Taylor viselte el a legkevésbé, ezért 1997-ben ő is a szakítás mellett döntött. A Duran Duran ekkortól ismét trió formában működött, hiszen Sterling Campbell már korábban távozott.

A kilencvenes évek végén a Duran Duran nehéz időket élt át, a relatív sikertelenség időszaka egészen 2001-ig tartott, ekkor a zenekar újra a klasszikus felállásában kezdett el dolgozni. Így ünnepelték meg az együttes felállásának 25 éves jubileumát, majd Astronaut címmel 2004-ben egy új albumot is kiadtak, melyet három évvel később a Red Carped Massacre követett. Mielőtt ez utóbbi korong napvilágot látott volna, Andy Taylor másodszor is elhagyta a zenekart, a gitáros helyén ma Dom Brown játszik.

A Duran Duran eddigi utolsó albuma 2010-ben jelent meg All You Need Is Now címmel. Ez a korong visszatérést jelentett a gyökerekhez, a zenekar legsikeresebb korszakához. A Girl Panic című dalhoz forgatott klipben a leghíresebb modellek - köztük Naomi Campbell, Eva Herzigova, Cindy Crawford, valamint az énekes felesége, Yasmin Le Bon - láthatóak.

A Duran Duran nevéhez több rekord is kötődik. Ők készítettek először videoklipet egy dal remix változatához. A zenekar választása a Girls On Films club verziójára esett 1981-ben. Előtte kizárólag a dalok rádiós verzióihoz készültek klipek. Ugyancsak nevükhöz kötődik az első Sri Lanka-i klipforgatás, 1982-ben a Hungry Like The Wolf című daluk kisfilmjét rögzítették az ázsiai szigetországban.

A Duran Duran pályafutása során számtalan világhírű zenésszel és énekessel dolgozott együtt. Közéjük tartozik Luciano Pavarotti, Mary J. Blige, Timbaland, Justin Timberlake, Robbie Williams, Sting, Robert Palmer, David Gilmour, Herbie Hancock, Grace Jones vagy a Smashing Pumpkins együttes. Emellett az elmúlt évtizedekben olyan neves előadók dolgozták fel dalaikat, mint Puff Daddy, Kylie Minogue, a Hole zenekar, Goldfinger, a Deftones, a The Scissor Sisters vagy a The Killers. Az Is There Something I Should Know című szerzeményüket a NASA a Mars kutatóprogram hivatalos dalává tette. Nevük a kezdetektől szorosan kapcsolódott a divat világához is, olyan nagynevű divatházak kérték fel őket együttműködésre, mint a Gucci, a Fendi vagy a Dior. 2011-ben Milánóban elnyerték a Stílus-díjat is, amelyet a város polgármestere adott át a tagoknak.

A Duran Duran az elmúlt közel három és fél évtizedben 13 stúdió-, két koncert-, valamint hét válogatásalbumot jelentetett meg, ezekből több, mint 80 millió példány kelt el. Az eddigi 39 kislemezük közül harminc felkerült a brit listák élvonalába, 18 daluk pedig az Amerikai Egyesült Államokban is a legjobbak között szerepelt. Az elmúlt években hat tekintélyes életműdíjat kaptak, kitüntette őket a Music Television és a Q Magazine, elnyerték a The Brit Awards és az Ivor Novello életműdíját is. Talán ennek is köszönhető, hogy a jelenleg zajló turnén a Duran Duran az utolsó album legjobb dalai mellett a ’80-as, ’90-es évek meghatározó slágereit is műsorra tűzi.



Zeneoldal

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!