Bulvár

2011.11.24. 20:54

Rowling: A kislányomat zaklatta a sajtó

Ötéves kislányát zaklatva próbált a Harry Potter-könyvek szerzőjének közelébe férkőzni a bulvársajtó - egyebek mellett ez hangzott el az utóbbi évtizedek legsúlyosabb nagy-britanniai sajtóetikai botránya után elrendelt átfogó vizsgálat csütörtöki meghallgatásán.

MTI

A vizsgálatot - amelynek célja ajánlások kidolgozása a brit sajtó szabályozási rendszerének reformjára - David Cameron brit miniszterelnök rendelte el, miután a nyáron kiderült, hogy a News of the World című - azóta felszámolt - vasárnapi brit bulvárlap néhány éve feltörte és lehallgatta egy elrabolt és meggyilkolt brit kislány mobiltelefonjának üzenetrögzítőjét, exkluzív értesülésekre vadászva.

A Murdoch-sajtóbirodalomhoz tartozó lap - amely a botrány kirobbanása után bejelentett felszámolásáig a világ legolvasottabb angol nyelvű újságja volt - a 13 éves Milly Dowler mobiltelefonjának üzenetrögzítőjét törte fel és hallgatta le. A lap munkatársai a gyermek eltűnését követő napokban nyomozták ki illegális módszerekkel a rendőrség által nagy erőkkel keresett, de akkor már halott Milly mobiltelefonjának kódját, és sztori reményében rögzítették az aggódó szülők és barátok hívásait.
Amikor a kislány mobiltelefonjának elektronikus üzenetrögzítője megtelt, az újságírók törölték az üzeneteket. Ezzel hosszú időre tévútra terelték a nyomozást is, mivel a törléseket a szülők és a rendőrök is észlelték, és ebből arra következtettek, hogy az eltűnt gyermek még életben van.
Ezt a vizsgálat egyik korábbi meghallgatási napján a szülők is felidézték. Milly édesanyja elmondta: mivel észrevették, hogy gyermekük mobiltelefonjának egyszer már betelt rögzítője ismét fogad üzeneteket, meggyőződésük volt, hogy leányuk él, és mivel a rendőrség is ebben a hitben volt, először nem is gyermekrablási ügyként kezelték a kislány eltűnését.
Milly holttestét végül csak fél évvel később találták meg.

A hatalmas felháborodást kavaró botrány kirobbanása után David Cameron független testület létrehozását rendelte el "a brit sajtó etikájának, kultúrájának, az általa alkalmazott módszereknek", és különösen a nyomtatott sajtó szabályozásának felülvizsgálatára. 
A vizsgálat a múlt hét elején kezdődött közéleti személyiségek, hírességek meghallgatásával.
   
Joanne K. Rowling, a példátlan sikerű Harry Potter-regényfolyam szerzője csütörtökön jelent meg a bizottság előtt, és a vizsgálatot vezető bírónak a sajtó részéről őt ért zaklatásokat illusztrálandó elmondta: egy ízben az iskolából hazatérő első osztályos kislányánál talált egy neki címzett levelet, amelyet egy újságíró csúsztatott bele valahogy a gyermek iskolatáskájába. 
Az írónő felidézte azt is, hogy lesipuskás fotósok nagyobbik leányáról nyolcéves korában készítettek fürdőruhás tengerparti képeket.
   
Rowling elmondta azt is, hogy egy alkalommal élettársát - jelenlegi férjét, aki orvosként dolgozik egy kórházban - telefonon felhívta munkahelyén egy ismeretlen, magát adóhivatali ügyintézőnek kiadva, és kérte minden személyes adatát. Az írónő férje, aki elhitte, hogy tényleg az adóhivataltól keresik, be is mondta adatait, köztük azt, hogy mennyi a fizetése. A hívóról később kiderült, hogy lesipuskás fotósoknak dolgozott, akik a kicsalt adatokat így mellékelni tudták a J.K. Rowling élettársáról készített képekhez.
   
Rowling - aki a Harry Potter-könyvek és a belőlük készült filmek forgalmazásából nem hivatalos értesülések szerint 500 millió font (175 milliárd forint) vagyonra tett szert - elmondta azt is, hogy előző házából a sajtó és a lesipuskás fotósok folyamatos zaklatásai miatt volt kénytelen családjával elköltözni egy nehezebben megközelíthető helyre.
   
Megjelent a csütörtöki meghallgatáson Sienna Miller színésznő is, aki elmondta: alkalmanként 10-15 fotós vette üldözőbe, akik nem egyszer leköpték őt, illetve trágárságokkal illették, valószínűleg azért, hogy "erőteljes érzelmi reakciót" váltsanak ki belőle, és ezt lefotózzák. Sokszor előfordult, hogy autóval vagy motoron üldözték, életveszélyes közlekedési helyzeteket okozva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!