Bulvár

2011.08.23. 17:14

Ejtették a Strauss-Kahn elleni vádakat (frissítve)

New York - Az ügyész kérésére az illetékes bíró kedden ejtette a Dominique Strauss-Kahn, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) volt vezérigazgatója ellen szexuális erőszak miatt emelt vádakat; a fellebbviteli tanács később elutasította a panaszosnak az ügyész lecserélésére tett indítványát, így véget ért a hónapok óta tartó vizsgálat és büntetőeljárás, Strauss-Kahn szabadon távozhat az Egyesült Államokból.

MTI

A francia bankárt azzal vádolták, hogy orális szexre kényszerített és meg akart erőszakolni egy szobalányt május 14-én a New York-i Sofitel szállodában. Cyrus Vance manhattani körzeti ügyész hétfőn továbbította Michael Obus bírónak javaslatát, amelyben mind a hét vádpont ejtését és az eljárás megszüntetését kezdeményezte, miután komoly kétségei merültek fel a panaszos, a guineai illetőségű Nafissatou Diallo szavahihetőségét illetően.
   
Obus, New York szövetségi állam legfelsőbb bíróságának bírája kedden helyt adott a vádak ejtésére vonatkozó ügyészi kérésnek. A bíró előzőleg elutasította a panaszos védőügyvédének azon kérését, hogy nevezzen ki új ügyészt az eljárás lefolytatására. A szobalány ügyvédje ez ellen fellebbezett, ám a fellebbviteli tanács elutasította a beadványt.
   
Strauss-Kahn a bíróságról távozva nem nyilatkozott a nagy számban összegyűlt újságíróknak, de közleményt adott ki, amelyben a bírót és az ügyészt méltatta. Egyúttal köszönetet mondott a támogatásért a családjának, valamint azoknak, akik hittek az ártatlanságában. Közölte, hogy nincs további mondanivalója az ügyben, s várja, hogy feleségével visszatérhessen Franciaországba, és ismét "normálisabb életet" éljen.

Dominique Strauss-Kahnt május 14-én vették őrizetbe a szobalány vádjai alapján. A botrány nyomán, amely politikai földrengést okozott Franciaországban, ahol a pénzügyi diplomatát lehetséges elnökjelöltként tartották számon, DSK lemondott az IMF vezérigazgatói posztjáról. Az ügyészség szerint azonban a vád az elmúlt hetekben megingott a Diallo szavahihetőségével kapcsolatban felmerült kételyek miatt. Jóllehet a szobalány váltig állította, hogy a volt IMF-vezér meg akarta erőszakolni, fény derült arra, hogy Diallo hazudott a múltját és azt illetően, mi történt közvetlenül az állítólagos nemi erőszak után. Mivel orvosi vizsgálat nem tudta igazolni, hogy a fiatalasszony nem egyezett bele az aktusba, az ügy elbírálása a panaszos szavahihetőségétől függött. Diallo egyre változó tanúvallomásai és a múltjával kapcsolatos hazugságok miatt az ügyészek végül úgy értékelték, hogy a vádak nem bizonyíthatók "az ésszerű kételyen túlmenően".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!