Bulvár

2011.07.27. 09:15

Plácido Domingo elnökként harcol az illegális zeneletöltéssel

Plácido Domingót választotta elnökévé a hanglemezkiadók világszövetsége (IFPI) Londonban, a világhírű tenor egyik legfontosabb feladata az lesz, hogy felvegye a harcot az illegális zeneletöltéssel szemben.

MTI

A 70 éves művész legfőbb célja tudatosítani a kormányokban és a világ vezetőiben, hogy milyen súlyos gondot jelent a kalózkodás a zenére nézve - mondta kedden. "Sokat utazom, világszerte lehetőségem lesz elnökökkel vagy kormányfőkkel találkozni" - magyarázta, hozzáfűzve hogy fellépéseinek napján nem akar ezzel foglalkozni, de ha szükség lesz rá, megteszi. 

Domingo úgy fogalmazott, mindig is nagy védelmezője volt a zenei élet szereplőit illető jogoknak, legyen szó akár a zeneszerzőkről, a kiadókról vagy a művészekről. "Együtt kell küzdenünk, különben elveszünk" - jelentette ki. 
   
Az 66 ország 1400 hanglemezkiadóját képviselő IFPI azért választotta elnökévé Plácido Domingót, mert "elismertségének köszönhetően mindenhol a világon odafigyelnek rá", emellett a spanyol tenor segíthet abban, hogy rendeződjön a lesújtó illegális zeneletöltési helyzet Spanyolországban. Adatok szerint az ibériai országban a legdrámaibb a zenei kalózkodás Európában. A spanyoloknak mindössze 32 százaléka gondolja, hogy az illegális letöltés bűn. Dániában 71 százalék ez az arány.
   
Domingo szerint sok lemezkiadó tűnik el, pedig akár ezreket is foglalkoztattak, nemcsak művészeket, hanem producereket, mérnököket és hangtechnikusokat is. Rámutatott, a kalózkodás miatt sok fiatal művésznek nem lehet majd "lemezkarrierje". Nosztalgiával emlékezett vissza arra, hogy ő maga 1967-ben vette fel első albumát, amelyet azóta mintegy száz lemez követett. "Nemrég még voltak dedikálások, de manapság már nincsenek ilyen alkalmak" - fogalmazott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!