Bulvár

2011.03.28. 07:52

Budapestre jön a Slayer (videóklipekkel)

A thrash négy titánja közül kettő, a Slayer és a Megadeth ad koncertet április 8-án a Papp László Budapest Sportcsarnok színpadán. Mindkét formáció járt már Magyarországon, ám a közös koncertjük egy kicsit azt az illúziót kelti, hogy a legendás The Big Four, azaz a Metallica, a Slayer, a Megadeth és az Anthrax turnéja is majdnem érinti hazánkat.

Gyuricza Ferenc

A Metallica ugyanis tavaly adott koncertet a Puskás Ferenc Stadionban, most pedig a Slayer és a Megadeth látogat el Magyarországra. Mindkét zenekarnak óriási hatása volt a rockzenére, a Megadeth elsősorban az énekes-gitáros Dave Mustaine révén, a Slayer pedig stílusformáló lemezeivel.

A két együttes közül a hírnevét a Reign In Blood című nagylemezével megalapozó Slayer története nyúlik vissza régebbre, a zenekar 1991-ben jött létre. A csapat Los Angeles-ben alakult, abban a környezetben, amely a nyolcvanas évek elején óriási hatással volt a heavy metal stílusára. Ugyanabból a közegből származnak, mint a Metallica, s bár kereskedelmi sikereik olyan magasra nem szárnyaltak, az együttest mégis kultikus hírnév övezi.


A Slayer alapítói Kerry King és Jeff Hanneman gitárosok voltak. Basszusgitáros-énekesként Kerry King zenésztársa, Tom Araya csatlakozott hozzájuk, a dobos Dave Lombardo-val pedig a véletlen folytán ismerkedtek össze, ő pizza-futárként jelent meg Kerry King-nél. A zenekar eleinte a brit heavy metal új hulláma együtteseinek, így többek között az Iron Maiden-nek és a Judas Priest-nek dalait adták elő, majd folyamatosan durvult, keményedett zenéjük, mígnem kialakult az a világ, amely a mai napig jellemzi a csapatot. Durva riffek, szélvészgyors tempó adja dalaik alapját, de Jeff Hanneman hatásaként a punk is tetten érhető számaikban.

A zenekar kitörése az underground környezetből a Metal Blade kiadó vezetőjének, a számos más zenekart is felfedező Brian Slagel-nek köszönhető. Ő ajánlott a Slayer-nek lehetőséget arra, hogy szerepeljenek egy válogatáslemezen, s az Agressive Perfector című dal azonnal ismertté tette nevüket.

A Slayer első albuma az 1993-as Show No Mercy volt, amely minden korábbinál durvább zenét rejtett. Akárcsak a Metallica bemutatkozó albuma, ez a lemez is alapjaiban változtatta meg a zenéről alkotott nézeteket, a thrash hulláma elindult világhódító útjára. Az 1994-es E.P., a Haunting The Chapel-t követően adták ki a Hell Awaits című második albumot, amelyet a későbbi death- és black-metal egyik legfontosabb hatásaként tartanak számon. A lemezen hallható dalokat okkult szövegek jellemezték, amelyekhez a korábbinál hosszabb, összetettebb kompozíciók társultak. Ennek a lemeznek köszönhetően figyelt fel rájuk Rick Rubin, aki napjaink egyik legnagyobb hatású producere.




A Rick Rubin segítségével felvett Reign In Blood teljesen átformálta az extrém metal zenéről alkotott nézeteket. A mindössze 28 perces nagylemez a thrash alapvetése, egy tökéletes alkotás, amely annak ellenére arany státuszt ért el, hogy a kompromisszummentes dalait egyáltalán nem játszották a rádiókban. A Slayer ekkor már kultikus zenekarnak számított mind az Amerikai Egyesült Államokban, mint Európában. A sikerek azonban a csapat egységét megbontották, Dave Lombardo időlegesen távozott, helyére egy turné erejéig a Whiplash dobosa, Tony Scaglione érkezett. Bár Lombardo akkor még visszatért, a némileg dallamosabb South Of Heaven, a korábbi munkásságaik szintézisének tekinthető Seasons In The Abyss és az 1991-es koncertalbum, a Decade Of Agression után újra a távozás mellett döntött.

A Slayer ekkor már jóval megfontoltabban, lassabban dolgozott. Míg a korai időszakban évente jelentették meg nagylemezeiket, a kilencvenes években csupán két stúdióalbumot készítettek, illetve egy olyan korongot, amelyen kedvenc dalaikat dolgozták fel. Ezeken a lemezeken a Forbidden együttesből ismert Paul Bostaph dobolt, de egy ideig John Dette, a Testament akkori ütőse is dolgozott velük együtt.

Az új évezredben a Slayer ismét nagyobb sebességfokozatba kapcsolt. 2001-ben adták ki a nyolcadik stúdióalbumokat Gad Hates Us All-t, amely a sors különös játéka folytán szeptember 11-én jelent meg, amikor az emlékezetes terrortámadás érte Amerikát. Az események tükrében az album címének - Isten mindannyiunkat gyűlöl - sokan különös értelmet tulajdonítottak. A lemez azonban más kapukat is megnyitott az együttes számára, először jelölték őket Grammy-díjra, majd tíz évnyi külön zenélés után Dave Lombardo is visszatért. A következő albumra újabb négy évet kellett várni, a Christ Illusion 2006-ban jelent meg, rajta azzal a Jihad című dallal, amelyet a 2001-es terrortámadás ihletett. Az album vallásellenes koncepciója miatt a zenekart számos támadás érte, ugyanakkor a lemezlistákon minden eddiginél jobb helyezést ért el a Slayer.




Az együttes a pályafutása során amúgy folyamatosan támadások kereszttűzében állt. Korai dalaik - például a hírhedt náci orvos, Josef Mengele ihlette Angel Of Death - miatt neonáci szimpatizánsoknak nevezték őket, amit tovább gerjesztett, hogy Jeff Hanneman több koncerten is horogkereszt formájú kitűzővel lépett fel. A gitáros mindezt azzal magyarázta, hogy édesapja a második világháborúban az európai fronton harcolt, innen a vonzódása a katonai relikviák iránt. A fasizmus vádja amúgy érdekes annak függvényében, hogy Tom Araya chilei, Dave Lombardo pedig kubai származású, vagyis a náci terminológia szerint egyikük sem tartozik az árja fajok közé.

A zenekar eddigi utolsó albuma, a World Painted Blood 2009-ben készült el. A Slayer ezt követően szinte folyamatosan turnézik, többek között a The Big Four turné részeként, ahol a Metallica, a Megadeth és az Anthrax a partnerük.

A budapesti koncerten az említett négyesből a Slayer mellett a Megadeth is fellép, amelynek vezetője és alapítója a Metallica egykori gitárosa, Dave Mustaine. A Megadeth azt követően jött létre, hogy a gitárost összeférhetetlensége, illetve állandósult alkohol- és drogproblémái miatt kitették a Metallica-ból.

A Megadeth 1983 óta szinte folyamatosan dolgozik, ám pályafutásokat számos tagcsere nehezítette. A kezdeti felállásból Dave Mustaine mellett a basszusgitáros David Ellefson található még a zenekarban, ám az ő jelenléte sem folyamatos, hiszen 2002-ben kivált, s csak 2010-ben tért vissza.




A Megadeth ugyancsak a thrash-metal úttörő formációi közé tartozik, ám zeneileg egészen más vonalon mozog. Az együttes hangzásvilágát Dave Mustaine sajátos gitározása és egyéni hangja, valamint a komplex, bonyolult zenei átkötések és a váltásokkal teli virtuóz gitárszólók határozták meg. A zenekar kereskedelmi szempontból a legsikeresebb heavy metal formációk közé tartozik, eddig több, mint 25 millió albumot adtak el, s kilenc alkalommal is jelölték őket Grammy-díjra.

A zenekar korai időszakát a Metallica okozta frusztráció határozta meg, Dave Mustaine - aki azt állította, hogy volt zenésztársai ellopták és felhasználták témáig - folyamatosan azt akarta bizonyítani, hogy képes jobb dalokat írni, mint a vetélytársak. Ennek okán szélvészgyors szerzeményekkel jelentkezett, melyek előadása magabiztos technikai tudást követelt. A Megadeth első felállásában Dave Mustaine és David Ellefson mellett a dobos a Dark Angel-ben is megfordult Lee Rausch szerepelt még, de hamar rájöttek, hogy szükségük van egy második gitárosra is, így egy ideig a Slayer zenésze, Kerry King segítette ki őket. A zenekar bemutatkozó albumán, az 1985-ben kiadott Killing Is My Business, And Business Is Good című nagylemezen viszont Dave Mustaine és David Ellefson mellett már Chris Poland gitáros, illetve Gar Samuelson dobos játszik.

A folytatást a fentebb már említett folyamatos tagcserék nehezítették. A második albumot, a zenekar számára az áttörést meghozó Peace Sells, But Who’s Buying című nagylemezt ugyan még ugyanaz a felállás vette fel, ám ezt követően Chris Poland és Gar Samuelson is távozott. Utóbbi később létrehozta a Fatal Opera nevű formációt, majd 1999-ben váratlanul elhunyt. A So Far, So Good, So What című, platina státuszt elért harmadik albumon játszó Chuck Behler dobos és Jeff Young gitáros sem marad sokáig, a zenekar felállása csak a kilencvenes évek elejére szilárdult meg. Nick Menza dobos már korábban képbe került a zenekarnál, a gitáros Marty Friedman-t, a Cacophony virtuóz zenészét azonban csak hosszas keresgélés után találták meg. A Megadeth ekkorra már túl volt egy Alice Cooper feldolgozáson - No More Mr. Nice Guy tovább növelte népszerűségüket -, Dave Mustaine pedig egy letartóztatáson, amit ittas járművezetés során okozott balesetért róttak rá.

A két új tagnak, valamint a zenekarvezető rehabilitációs kezelésének köszönhetően a 90-es évek elején a Megadeth minden korábbinál jobb formáját mutatta. A Rust In Peace című új album felvételei során tisztán és józanul dolgoztak a stúdióban, ennek köszönhetően a lemez fogadtatása minden addigit felülmúlt. A korong Amerikában és Európában is felkerült a listákra, sokan máig a zenekar legjobb munkájának tartják. Az 1992-es Countdown To Extinction azonban még ezt is képes volt felülmúlni, a Symphony Of Destruction című dal máig a zenekar egyik legnagyobb slágere.

A Megadeth lehiggadt és letisztult korszaka a Youthanasia című nagylemezzel folytatódott, az album a negyedik helyen nyitott a Billboard-magazin listáján, Kanadában pedig mindössze harminc perc alatt arany státuszt ért el. A Youthanasia egyik dala, az A Tout Le Monde még tovább feszíti a Megadeth korábbi korlátait, dallamvilága révén hatalmas kedvenc vált belőle. A zenekar közben bekerült a hanglemezipar mókuskerekébe, a stúdióalbumok mellett egyre több E.P.-t, válogatás- és koncertalbumot jelentetnek meg. A kilencvenes évek második felében így csak két sorlemezük készül el, a Cryptic Writings és a Risk. Utóbbin Nick Menza helyett már Jimmy DeGrasso a többek között a Suicidal Tendencies-ben, a White Lion-ban, a Y&T-ben, a Ministry-ben, illetve Alice Cooper és Lita Ford együttesében is megfordult dobol, majd Marty Friedman is távozik, így a 2001-es The World Needs A Hero című albumon már a Savatage és a Trans-Siberian Orchestra kiválósága, Al Pitrelli játéka hallható.

Az album megjelenését, illetve turnéját követően Dave Mustaine komoly idegkárosodást szenvedett a bal karjára, ezért a Megadeth 2002-ben feloszlott, s csak két évvel később, egy átfogó fizikoterápiának köszönhetően alakulhatott újjá. A Megadeth azóta - egyéb más kiadványok mellett - három stúdióalbumot készített. A The System Has Failed című korongon Dave Mustaine mellé visszatért a régi gitáros, Chris Poland, illetve basszusgitáron Jimmy Sloas, dobon pedig a szakmát Frank Zappa és Sting mellett tanult Vinnie Colaiuta működött közre, a 2006-os United Abominations idején a King Diamond zenekarával is probálkozó Glenn Drover gitáros, a White Lion, a Black Label Society és Ozzy Osbourne zenekarának tagja, James Lomenzo basszusgitáros és Shawn Drover dobos volt Dave Mustaine zenésztársa, míg a legutóbbi nagylemezen, a 2009-es Endgame-en már a Jag Panzer kiválósága, a Nevermore turnézenészeként is dolgozó Chris Broderick volt a gitáros. Azóta David Ellefson is visszatért a csapatba, mely újra magára talált. Ezt jelzi, hogy az Endgame-mel 2011-ben megint Grammy-díjra jelölték őket, a koncertjeiken pedig remek formát mutatnak.



 További zenei hírek itt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!