Bulvár

2010.11.22. 17:09

Gyerekeknek énekel Farkasházi Réka (videóval)

Kovács András Ferenc erdélyi költő megzenésített verseit adja elő a Hajnali csillag peremén című, november 26-án megjelenő nagylemezén Farkasházi Réka. A színésznő maga is gyakorló édesanya, így tudatában van annak, hogy miként lehet az óvodás korosztály számára vonzó, ám mégis igényes dalokat előadni.

Gyuricza Ferenc

A Hajnali csillag peremén című album nem első nagylemeze Farkasházi Rékának, a színész-énekesnő Kukorelly Endre költeményeiből már állított össze egy albumnyi gyermekdalt. Első lemeze megjelenésekor célul tűzte ki, hogy a kortárs magyar irodalom legszebb gyerekeknek szóló köteteiből fog válogatni, s ennek szellemében most Kovács András Ferenc erdélyi költő műveire esett választása.

- Kovács András Ferenc erdélyi költő Hajnali csillag peremén című kötete 2008-ban az év gyermekkönyve lett - indokolta döntését Farkasházi Réka. - Játékos, meseszép versei számomra a magyar gyermekirodalom legjobbjait, Weöres Sándort, Nemes Nagy Ágnest idézik. Ez a lemez részemről tisztelgés a költészet előtt, amely minden életkorban, mindenkit gazdagabbá és boldogabbá tehet. Hiszek a nyelv és zene szabadságának gyermekien tiszta érzésében.


A Hajnali csillag peremén című kötet gazdag tárháznak bizonyult. Van benne mélység és könnyűség, tréfás állatok, verses mese, a természet rengeteg apró virága, bogara, jelensége fogja meg az olvasót. Évszakok és mondókaszerű nonszenszek váltják egymást. Kovács András Ferenc nagyjából ugyanabból az anyagból, és hasonló eszközökkel dolgozik, mint Weöres Sándor, vagyis a természet, a cirkusz, a vásár jelenik meg benne apró költői ötletekkel, csengő-bongó rímekkel, erős ritmusokkal, nép- és műköltészeti nagy hagyományú formákkal bemutatva.

A versek megzenésítésében Farkasházi Réka saját zenekara, a Samuband segédkezett, olyan dallamvilágot alkotva, amely modern, mégis tökéletesen idomul az óvodás, kisiskolás korosztály igényeihez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!