Bulvár

2009.11.02. 13:31

Mit tegyen a postás, hogy ne harapjon a kutya?

Frankfurt - Különleges, a kutyák helyes kezelésére tanító oktatás indult a Német Posta dolgozóinak az Odera menti Frankfurtban. A postások ugyanis "állati" veszélyes munkakörben dolgoznak: évente hatszáz postai alkalmazott szenved kutyatámadást Németországban, ami miatt legalább egy napra, de akár hetekre is munkaképtelenekké válnak.

zaol.hu

Jörg Ulbricht kutyatréner a Németországban dolgozó 80 ezer postai alkalmazott számára kínál különleges oktatást, amelynek során megpróbálja megszabadítani őket a kutyákkal szemben kialakult félelmeiktől. Uzz nevű juhászkutyájának és Dolly nevű border collie-jának segítségével tanácsokat ad nekik, hogyan reagáljanak a támadásra kész négylábúakra.
   
Ulbricht elsősorban azt javasolja a postásoknak, hogy nyugodt, rövid mozdulatokat tegyenek csak, és semmiképpen se próbáljanak meg a kutya lelkére beszélni. Nem számít jó taktikának, ha valaki megpróbálja "hipnotizálni" az állatot, és lassan kihátrálni a veszélyes területről. A szászországi Elstrában 2003-ban egy postás így próbált menekülni két csaholó állat elől, hátrálása közben azonban megbotlott, a földre esett, a kutyák pedig rárontottak. Arcán, nyakán és lábán súlyos sérüléseket szenvedett.

Heike Born levélkézbesítő a szerencsések közé tartozik: neki még idejében sikerült az autójába pattannia, miután egy kutya hirtelen elszakította a láncát. Azóta munkája során állandó társa a félelem - és egy kis kutyanasi is. Karin Fischer, a frankfurti kézbesítői támaszpont vezetője szerint azonban a kutyák étellel csábítása nem megengedett, mivel az állattartók ezzel nem feltétlenül értenek egyet.
   
Végeredményben azonban az egyik legfontosabb szempont a dolgozók védelme. Ulbricht szerint, ha a harapós kutyára tábla figyelmeztet a kerítésen, akkor a kézbesítők saját felelősségükre lépjenek be a területre. Amennyiben nem biztosított, hogy biztonságban eljussanak a postaládához, akkor nem kötelesek kiszállítani a küldeményt.
   
A kutyatréner emellett azt is javasolja, hogy ne hallgassanak a gazdik nyugtató szavaira, amelyek szerint a jámbor házikedvenc nem fog csinálni semmit. Ulbricht szerint egy laikus nem képes megbecsülni az állat lehetséges reakcióit.
   
Ezt az oktatás során be is mutatja az Uzz körül álló kézbesítőknek. A juhászkutya az egyik pillanatban barátságosan, farokcsóválva  szemléli a postásokat, amikor azonban trénere előhúzza a zsákmányt jelképező bábut, azonnal beleharap és perceken keresztül el sem engedi áldozatát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!