Bulvár

2009.07.24. 05:00

Magyarország lesz a Csillagok háborúja (Star Wars) forgatási helyszíne?

Budapest - Valószínűleg mégsem Csehországban forgatják a Csillagok háborúja (Star Wars) tévésorozatot, mivel a szomszédos országokban, mindenekelőtt Magyarországon sokkal kedvezőbbek az adózási feltételek - közölte a The Wall Street Journal című amerikai lappal George Lucas filmrendező.

zaol.hu

"Filmesként mindig abba az országba megyek, ahol a legjobb személyi feltételek mellett legtöbb az ösztönzés az adózás területén" - idézte internetes kiadásában a lap pénteken George Lucast, aki elektronikus levélben válaszolt a lap kérdéseire.

A lap emlékeztet, hogy Csehországban, amelynek filmipara olyan alkotókat nevelt ki, mint az Oscar-díjas Milos Forman filmrendező, 2008-ban a külföldi filmgyártók által kiadott összegek 85 százalékkal, 40 millió dollárra estek vissza a csúcsévnek számító 2003-as esztendő 270 millió dollárjáról a Cseh Audiovizuális Producerek Szövetségének adatai szerint.

Magyarországon viszont az előrelátó adó- és iparpolitikai tervezésnek köszönhetően fellendült a filmipar. Tavaly a filmgyártók mintegy 250 millió dollárt költöttek el az országban, ebből a külföldi filmesek kiadása 150 millió volt - írja a lap a Mozgókép Alapítvány adatait ismertetve.

 "Megváltozott a sorrend: a filmgyártók először Prágát választották, Magyarországot csak utána, most pedig Magyarország áll az első, Prága pedig a második helyen" - idézi a lap Howard Ellist, a budapesti székhelyű Mid Atlantic Films tulajdonosát és ügyvezető igazgatóját.

George Lucas és Rick McCallum, a Star Wars-filmek producere július elején még úgy nyilatkoztak, hogy szívesen forgatnák a tévésorozatot Csehországban. McCallum július 6-án a Karlovy Vary-i nemzetközi filmfesztiválon a cseh televíziónak elmondta, hogy az új sorozat munkálataira 100-150 millió dollárt (20-30 milliárd forint) költenének el Csehországban, ami szerinte kiváló helyszínt és megfelelő szakmai hátteret nyújt a stáb számára. Csupán az a bökkenő - tette hozzá -, hogy túl költséges a forgatás. Ugyanis a környező országokkal - például Magyarországgal - szemben a cseh állam nem kínál adókedvezményeket a filmesek számára.

Forrás: MTI


Tunézia - a Csillagok háborúja egykori forgatási helyszíne ma turisztikai látványosság
Fotó: Kelemen Valéria

Kapcsolódó cikkünk - kattintson az alábbi címre: 
A Csillagok háborúja forgatási helyszínén jártunk (exkluzív fotókkal)


Star Wars filmek (amerikai bemutató)
Csillagok háborúja I: Baljós árnyak ((1999. május 19.)
Csillagok háborúja II: A klónok támadása (2002. május 16.)
Csillagok háborúja III: A Sith-ek bosszúja (2005. május 19.)
Csillagok háborúja IV: Egy új remény (1977. május 25.) az eredeti cím Csillagok háborúja volt; ez volt az első a sorozatból
Csillagok háborúja V: A Birodalom visszavág (1980. május 21.)
Csillagok háborúja VI: A Jedi visszatér (1983. május 25.)Még több információ a Csillagok háborúja sorozatról - klikk IDE! 


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!