Bulvár-celeb

2021.08.01. 05:50

Sokkoló bejelentést tettek: halálos agypusztító fehérje szökött ki egy francia laborból

A súlyos agybetegség leginkább a kergemarhakór emberi megfelelőjéhez hasonlítható.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Öt kutatóintézet kilenc laborjában vezettek be három hónapos moratóriumot, miután két dolgozót is halálos agyi fertőzéssel diagnosztizáltak – írja a Science Magazine alapján a Bors.

Az egyik meg nem nevezett páciens egy francia kutatóintézetben tanulmányozta a rendkívüli veszélyeket magukban hordozó, extrém módon fertőzőképes fehérjéket, a prionokat.

Néhány hete diagnosztizálták nála az úgynevezett Creutzfeldt–Jakob-szindrómát.

Ez egyfajta prionfertőzés okozta, degeneratív neurológiai megbetegedés. A súlyos agybetegség leginkább a kergemarhakór emberi megfelelőjéhez hasonlítható.

A betegséggel megfertőződött egyik dolgozó esetében egyelőre nem biztos, hogy a laborban fertőződött meg. A betegség azonban meglehetősen ritka, így valószínűsíthető, hogy kísérletezés közben kapta el a kórt.

Két éve egy másik dolgozó esetében is felfedezték a fertőzést, tíz évvel az után, hogy elvágta az ujját egy üveggel. Emiatt bekerült a fertőzés a véráramba.

A nő végül belehalt a betegség szövődményeibe, ami miatt szigorításokat vezettek be a laboratóriumokban.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!