Legújabb kutatások

2021.01.22. 10:00

Rikító nemi szervekkel csábítottak a dinoszauruszok

Most sikerült először rekonstruálniuk a tudósoknak, hogy is nézhetett ki a dinoszauruszok nemi szerve.

Forrás: Shutterstock

Egy brit–amerikai kutatás első alkalommal rekonstruálta a kihalt óriáshüllők nemi szervét, így ma már nemcsak azt tudjuk, miként használták, de az is ismert, pontosan hogyan nézhetett ki – írja a Borsonline.hu a Daily Mail cikke nyomán.

A University of Massachusetts Amherst és a University of Bristol szakemberei a 145-150 millió évvel ezelőtt élt, labrador méretű Psittacosaurus kapcsán jutottak arra a felfedezésre, hogy a dinóknak alighanem kloákájuk volt, melyet egyszerre használtak a széklet és a vizelet ürítésére, valamint párosodásra. Ez utóbbi során összedörzsölték a kloákáikat – azaz nagyjából úgy szexeltek, mint a mai krokodilok.

Ami azonban ennél is érdekesebb: a nemi szervük környéke erősen pigmentált, azaz rendkívül színes volt.

Alighanem ezzel az erős színnel „csábították el” a kiszemelt partnert – írja a Daily Mail. Nem ismeretlen a ma élő állatok közt sem az a taktika, amit – a jelenlegi kutatás szerint – a dinoszauruszok alkalmaztak. A páviánok is hasonló „színcsábítással” élnek, mint ahogy egyes szalamandrák, vagy bizonyos madarak, mint például a pártás lugasépítő vagy a havasi szürkebegy.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!