illusztris vásárlók

2019.07.09. 13:46

Magyar műtárgyakat vesznek Hollywood sztárjai

Egyre több híresség fordul meg Magyarországon, és ha már itt járnak, nem térnek haza üres kézzel.

Forrás: AFP/NurPhoto

Fotó: Xavier Collin

Az Ernst Galéria tulajdonosai, Ernst Wastl és Eleni Korani rengeteg időt szántak arra, hogy világszerte megismertessék hazánk művészeit. Híres vásárlóikról Eleni mesélt a Borsnak.

„Egy belvárosi étterem teraszán ebédeltem, amikor arra sétált kis fekete hátizsákkal a Marvel-filmek Lokija. Mondtam a férjemnek, vicces lenne, ha leülne mellénk. Ernst azt felelte: ha így lesz, szólítsam meg. Tényleg leült mellénk, és már nem volt visszaút. Robert Capa életrajzi filmjére kérték fel 2013 környékén, élményt és információkat jött gyűjteni a magyar származású fotósról, magyar életérzésről és kultúráról. Szerette volna látni a Time magazin első példányait, amibe Capa fotózott, így hétfőn kinyittattuk a kedvéért a Nemzeti Múzeumot, ahol együtt kutattunk a szakértőkkel két órán keresztül” – meséli a galériatulajdonos talákozását Tom Hiddlestonnal.

Eleni Koraninak Whoopi Goldberggel is van története. A színésznő elképesztő érzékkel választott magának 20-25 darabot, többek között Gorka Géza-kerámiákat, festményeket és egy Biedermeier fotelpárt is.

„Vicces helyzetbe kerültünk, ugyanis kártyával akart fizetni, de akkoriban egy bizonyos összeg felett fel kellett hívni a bankot, hogy igazolja a vevőt. Mondtam, hogy Whoopi Goldberg az. Erre a banki asszisztens megkért, hogy kérjem el az útlevelét, és győződjek meg róla, hogy biztosan Whoopi Goldberg áll velem szemben”

– mesélte.

David Thewlis két hónapig volt Magyarországon. A Harry Potter-filmek Lupin professzora élettársát, Anna Frielt követte ide, aki a Báthory Erzsébet életéről szóló filmet forgatta éppen.

„David egy Gábor Móricz-virágcsendéletet, illetve Kiss Ferenc-ötvösmunkát vett a kedvesének. Hatalmas korallok vannak rajta, és a magyar mondavilág madarai, farkasai. Sokat találkoztunk, számára fontos volt, hogy privát emberként kezeljük, és ne sztárként” – emlékszik visza Eleni Korani.

Jennifer Anistonnal egy Kozma Lajos-széket vett meg, amit Ernst Wastl restaurált.

A bútor az egyik leghíresebb New York-i galériába került Magyarországról, majd egyszer csak kaptak egy telefont, hogy a színésznő személyesen vásárolta meg a da­rabot.

Melissa Mccarthy sportcipőben, bermudában sétált be a galériába a férjével, amikor A kém című filmet forgatta itt Jude Law-val.

„Picit körbenéztek, majd elmentek. Pár nap múlva bejött a férje, hogy egy Frank Frigyes-képpel szeretné a színésznőt meglepni anyák napjára. Személyesen vittem el a szállodai szobájukba titokban, amíg Melissa A kém balatoni jeleneteit forgatta” – mesélte Eleni Korani, aki az Amerikai Rezidencián Tony Curtissal is találkozott. – „Megkértük, hogy dedikálja a Van, aki forrón szereti című film eredeti plakátját. Ő volt a film utolsó élő szereplője, ezért is volt különleges ez a gesztus. Nagyon vicces férfi volt, a lányomnak dedikálta az életrajzi könyvét, sőt, rajzolt neki egy macskát. A szemeiben még időskorában is ott csillogott a huncutság.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!