megrázó

2021.05.16. 15:33

Akik visszajöttek a lélegeztetőgépről – magyar Covid-túlélők beszámolói

A Covid-intenzív osztályokon sokszor előfordul, hogy a beteget lélegeztetőgépre kell tenni. A halál torkából jönnek vissza azok, akik lejönnek a gépről.

Forrás: Simon Péter Gellért / koronavirus.gov.hu

Fotó: Simon Péter Gellért

Élet és halál között lebegtek azok, akik lélegeztetőgépen voltak. Megrázóak a Covid-túlélők beszámolói, amelyeket a Ripost publikált.

 

Andrea: „Kórházba kerültem, kétoldali tüdőgyulladással. Nagyon rossz lett a vérképem, több napig oxigénmaszkkal voltam, aztán 4-5 infúziót kaptam naponta, végül nem volt más megoldás, csak a lélegeztetőgép. Két hétig lebegtem élet és halál között, most már szerencsére itthonról gyógyulok, de még nem vagyok a régi.„

Zsófia: „Sajnos én is tudom, hogy milyen lélegeztetőgépen lenni, 3 hét esett ki az életemből. Amikor felébredtem, azt sem tudtam, mennyi idő telt el. A tüdőm 80 százaléka ráment és azóta is oxigént kell még használnom.”

Mária: „Én is átestem ezen. Hosszú küzdelem volt ez, nem csak a magam, de az orvosok, ápolók részéről is. 24 napig voltam gépen és 90 napig a kórházban. Hálás vagyok, hogy túléltem.„

János: „Én is átestem ezen a szörnyű nyavalyán. Hasmenéssel és hányással kezdődött. Alig bírtam járni, mozogni a lakáson belül is. Az első héten 5 kilót leadtam. Aztán rosszabbodott a helyzet, bementem a kórházba. A CT eredmény láttán a doktor úgy döntött, hogy nem enged már haza. Aztán jött a lélegeztetőgép. A kómás állapotból annyi emlékem maradt, hogy folyton szomjasnak éreztem magam, de nem tudtam inni kérni. Soha nem voltam ilyen beteg, pedig már kétszer operáltak is. Úgy érzem, hogy lett egy új születési dátumom.”

Roland: „Édesapámmal egyszerre kerültünk az intenzívre. Őt hamarabb lélegeztetőgépre tették. Amikor visszajöttem, akkor tudtam meg, hogy ő már nem él. Ennyire tehetetlennek még nem éreztem magam, de az édesanyám és a húgaim miatt össze kell szednem magam. Remdesivirt kaptam és szteroidokat, már kezd vissza jönni az erőm.„

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!