Bulivan

2011.05.26. 12:17

Roman Polanski lesz a gdyniai filmfesztivál díszvendége

Roman Polanski, a lengyel származású, Oscar-díjas filmrendező lesz az idei, június 6-án kezdődő gdyniai lengyel játékfilmfesztivál díszvendége, akit egész életművéért Platina Oroszlánok-díjjal tüntetnek ki - közölte csütörtökön a Gazeta Wyborcza című lengyel napilap.

MTI

A világhírű rendező meghívása és díjazása ellen élesen tiltakozik a lengyel jobboldal. Két ismert jobboldali lengyel politikus, volt parlamenti képviselő, Marek Jurek és Marian Pilka a gdyniai filmfesztivál - a lengyel játékfilmek legnagyobb évi seregszemléje - bojkottjára hívott fel, és a lengyel kulturális minisztériumnak, a Lengyel Filmművészeti Intézetnek, a Lengyel Televíziónak, valamint a lengyel rádió- és televíziótanácsnak írott levelükben emlékeztettek: Polanskit körözik az amerikai igazságügyi hatóságok olyan bűncselekmény miatt, amelyet a társadalom a legsúlyosabban elítél. Reményüket fejezték ki, hogy a lengyel hatóságok és a lengyel állam semmilyen, még passzív támogatást sem nyújt a rendező gdyniai meghívásához és díjazásához.
   
Polanski ellen több évtizede elfogatóparancs van érvényben az Egyesült Államokban, és az Interpol is keresteti egy 13 éves kislány megrontása miatt.
   
Agnieszka Odorowicz, a Lengyel Filmművészeti Intézet igazgatója szerint viszont a rendező megérdemli a rangos díjat, és a magánéletében több mint 30 évvel ezelőtt lezajlott esemény erre semmilyen befolyással nem lehet.
   
Andrzej Baranski lengyel filmrendező, akinek új, Hercegség (Ksiestwo) című filmjét az idei filmfesztiválon mutatják be, úgy véli, hogy Polanski bizonyos értelemben már megbűnhődött tettéért: sok éve korlátozva van mozgási szabadságában a világon, és ez minden bizonnyal negatív hatással járt filmrendezői karrierjére.
   
Polanski az elfogatóparancs ellenére Lengyelországban biztonságban érezheti magát, bár Varsónak érvényes kiadatási egyezménye van Washingtonnal. A lengyel törvények értelmében ugyanis az a bűncselekmény, amellyel a lengyel rendezőt vádolják, legkésőbb 20 év után elavul.
   
Polanski az elmúlt években többször is beutazott Lengyelországba. 2008 júliusában - jóval 2009. szeptemberi zürichi őrizetbe vétele előtt - Sopotban leleplezett egy szobrot, Pawel Althamer és Jacek Adamas lengyel szobrászművészek alkotását, amely egyik korai filmje, A két ember szekrénnyel ihletésére készült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!