Vikingekről énekelnek

2019.05.17. 15:00

Magyarországon is bemutatja új lemezét az Amon Amarth

A viking legendák ápolását, a harcosok szellemiségének megőrzését tartja egyik legfontosabb feladatának az 1992-ben alapított svéd Amon Amarth. A dallamos death metalt játszó zenekar 11. nagylemeze, a Berserker is ennek a tematikának megfelelően készült.

Gyuricza Ferenc

Az Amon Amarth a színpadon. Középen Johann Hegg énekes Thor kalapácsával Fotó: Gyuricza Ferenc/Zalai Hírlap

Az öttagú Amon Amarth az északi, skandináv színtér egyik legmarkánsabb rockzenekara. Az 1992 óta működő együttes zenei világában nemcsak a műfajra jellemző stílusjegyek – a lendületes tempó, a sodró, riffközpontú gitárjáték, a dallamos szólók, az erőteljes, mélyről feltörő énekhang – kaptak helyet, de helyenként folkhatásokat is beillesztenek dalaikba, illetve az olyan klasszikus heavy metal örökség is felbukkan bennük, mint amilyet az Iron Maiden szabadított a világra. Bár az Amon Amarth az extrém metal műfajához tartozik, a fentebb említettek miatt dallamos témákkal rakják tele lemezeiket. Így történt ez a május elején megjelent 11., Berserker című koronggal is, ráadásul ezúttal az epikus és melankolikus vénájuknak is jobban teret engedtek a zenészek. A szövegtémákat illetően nincs változás, a Berserker a viking harcosokról zeng ódákat.

– A legutóbbi lemeznél egy komplett filmes forgatókönyvet írtam, aztán abból csináltunk egy albumot – mondta az új album kapcsán Johann Hegg, az Amon Amarth énekese, aki oly’ mértékben elkötelezett az ősei iránt, hogy néhány éve még egy filmszerepet is elvállalt, amiben viking harcost alakított. – Ezúttal semmi hasonló ötletem nem volt, de nem is akartunk egy újabb koncertlemezt. Az előző album, a Jomsviking annyira jól sikerült, hogy ha egy újabb koncertanyaggal próbáltuk volna megfejelni, az csaknem lehetetlen lett volna. Ahhoz szükséges lett volna egy igazán óriási történet. De ilyen nem volt, szóval értelmetlen lett volna nekiállni. Ezúttal megvártam, amíg megszületik a zene, hogy lássam, merrefelé mutatja az irányt.

Az Amon Amarth az új album dalait Európában a nyáron kezdi el élőben bemutatni, s várhatóan ezúttal is grandiózus díszleteket húznak fel a színpadra. Több fesztiválon is láthatóak lesznek, Magyarországra azonban önálló koncert keretében érkeznek, június 12-én a budapesti Barba Negra Trackben lépnek fel. Előzenekaruk a metalcore műfaj egyik üdvöskéje, a Trivium lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!