Bulivan

2012.09.16. 07:59

Csak zenélni akar a Kocsmazaj

Kissziget – Több mint tízéves fennállása egyik legjobb nyári szezonját zárta a Kocsmazaj együttes. A négytagú formáció az elmúlt hónapok során nemcsak rengeteg koncertet adott, de országos hírű fesztiválokon is megfordult.

Gyuricza Ferenc

A zenekar vezetője, az énekesbasszusgitáros Böröcz Roland szerint szívós és következetes munkával elérték azt, hogy nemcsak a rajongók számolnak velük, de a szervezők is. A Szántódon megrendezett Pannónia fesztiválra a közönségszavazatoknak köszönhetően kaptak meghívást, a körmendi Alterábára pedig a jó hírük alapján jutottak el. Emellett megrendezték a saját fesztiváljukat, amit az együttes székhelyének számító község neve után Kis-Szigetnek neveztek el. A fesztiválszerepléseket számos önálló fellépés váltotta, amelyeket talán fontosabbnak is gondolnak, mint a nagyobb, országos hírű rendezvényeken való megjelenést.

– Egy zenekari portfólión nagyon jól fest, ha szerepelnek rajta a fesztiválok – mondta Böröcz Roland. – Zenészként viszont azt mondom, nekünk a legkisebb falu legkisebb színpadán is ugyanúgy, ugyanolyan lelkesedéssel kell teljesítenünk, mintha teszem azt a Wembley arénában lépnénk fel. Sokszor egy kis klubkoncertnek jobb is a hangulata, ott mintha lelkesebbek és nyitottabbak lennének az emberek, jobban is élvezik a zenét, mint egy monstre fesztiválon a délutáni időszakban. Részben ennek okán szerveztük meg a Kis-Sziget fesztivált is, szerettük volna bebizonyítani, hogy egy korai idősávban játszó együttes is megkaphatja azokat a technikai háttérfeltételeket, amiket a főzenekar. A nagyobb fesztiválokon ugyanis nem csak öröm a közreműködés, számos nehézséggel is meg kell küzdenie egy még viszonylag ismeretlen előadónak. A hangosítók kevésbé figyelnek oda rájuk, a műsoridejüket gyakran kurtítják annak érdekében, hogy a főzenekar időben tudjon kezdeni, s hiába van egy nagyobb fesztiválon akár több tízezer ember, délután elég kevesen állnak oda a színpad elé, hogy adjanak egy esélyt az általuk nem ismert zenekarnak, mert inkább beszélgetnek, söröznek, vagy éppen pihenéssel hangolódnak rá a főzenekar koncertjére.

Böröcz Roland hozzátette: a Kocsmazaj az elmúlt 11 év alatt bizonyította, hogy van helye a magyar poprockzenei palettán. Amit amatőr zenekarként el lehetett érni, azon már sikeresen túljutottak, ahhoz, hogy ennél magasabb szintre tudjanak lépni, televíziós szereplésre volna szükség, vagy egy olyan dalra, amit felkap a média.

– Számunkra nem létkérdés, hogy ez bekövetkezik-e vagy sem – sorolta tovább a zenész, aki Kissziget polgármesteri tisztét is betölti. – Csak a magam nevében beszélhetek, de úgy vélem, a társaim is egyetértenek azzal, hogy a Kocsmazaj egy igazi örömzenekar. Mi azért írjuk a dalainkat, azért lépünk fel, mert így érezzük jól magunkat. Nincs megfelelési kényszer, s ennek okán nincs bennünk drukk sem amiatt, hogy mennyire leszünk sikeresek. Többen megkérdezték már tőlem, hogy mi a célom a zenekarral, mindig azt mondtam, a Kocsmazajnak nincsenek sem rövid, sem hosszú távú tervei. Egyszerűen csak zenélni akarunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!