Bulivan

2012.04.16. 14:41

A teherhordó női nézések (filmkritika)

Zavarban vagyok. Vajon, ha nem olvastam volna a regényt, ha nem láttam volna színházban 2005-ben Bereményi-rendezésben Egerszegen Bánsági Ildikóval és Egri Katival, akkor is érteném? Akkor is hatna rám Emerenc és Magda eltérő világának találkozása, s az a szelídnek nem nagyon mondható harc, ahogy egyik a másikát ránevelné a saját értékrendjére?

Arany Horváth Zsuzsa


Szabó Magda önéletrajzi ihletésű regénye néhány éve világhírre tett szert, s valószínűleg nem Szabó Istváné lesz az utolsó filmfeldolgozás. Pedig nem eseménydús a sztori, hiszen keveset bíz az akcióra. (Szabó István nem is hitt abban, hogy Emerencnek az alföldi tanyán átélt gyerekkori tragédiája – ikerhúgait a szeme láttára csapta agyon a villám – megáll a lábán elmondva is , hát leforgatta. Ha hallotta volna Egri Kati monológját, tudná, működik.) Pedig alkalmas színésznőket választott Helen Mirren és Martina Gedeck személyében a főszerepekre. A lélekben legbelül őrzött nyomasztó érzéseket a nők pillantásain át közvetíti.

Teherbíró nézések: hordozzák a magánéleti tragédiákat, a holokausztot, a hatvanas évek „szűk levegőjét”. Csakhogy, mire felforrósodna a vibráló levegő, fura módon, bántóan szép képek oldják azt. Ragályi Elemér operatőr mesterien fényképez: a pasaréti utcai árnyékok, az éjszakai viharfények, a gomolygó gőzök, a nagyszemű hóesések, a szélhordta temetői virágszirmok, az ólomnehéz ég – hát mind-mind gyönyörűen festményszerű. Ám ahhoz, ahogy a mogorva Emerenc egy életen át, magát a halálig kizsigerelve várja vissza az egyre pusztuló értékek gazdáját, a zsidóüldözések életben maradt áldozatát, hogy a mindig zárt ajtó mögötti világot megnyitva – már Magdának szánva – helyreállíthassa a rendet, amit a történelem viharai kizökkentettek, magának is békét szerezve ezzel; nos, azok a képek ebből a sűrűségből inkább elvesznek. Nem beszélve Schumann karcos szegleteket lekerekítő muzsikájáról. A szereposztás amúgy igen parádés: Marozsán Erikának, Kovács Lajosnak, Eperjes Károlynak, Börcsök Enikőnek, Újlaki Dénesnek, Koncz Gábornak, Szirtes Áginak jut egyegy pillanat. De ők is hiába várják, hogy megnyílik az az ajtó, amin átlépve a regényhez méltó filmhez juthatunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!