Bulivan

2012.03.22. 13:22

Nagy Testvér újratöltve: ismét megfilmesítik Orwell 1984 című regényét?

Miközben a közönség a legújabb utópia-bestseller, Az éhezők viadala filmváltozatát várja, addig az Imagenie Entertainment sem tétlenkedik: a stúdióban azt tervezik, hogy filmvászonra viszik minden idők egyik leghíresebb regényét, George Orwell 1984 című disztópiáját, amelyből az elmúlt évtizedek alatt több filmváltozat is készült.

zaol.hu

A jogokat az Imagine szeretné megszerezni, s az utcaművész Shepard Fairey segítségével karöltve tervezik újra a vászonra álmodni a regényt. Fairey  neve az ikonikus Barack Obama "Remény" címet viselő választási kampán posztereiről ismert - számol be a Hollywood Reporter.


"Nagy Testvér mindent lát"

Az 1984 (eredeti címén Nineteen Eighty-Four) egy szatirikus politikai regény és szerelmi történet George Orwelltől. A történet egy disztópia (negatív utópia), melyben a felügyelő állam tökéletes alkalmazkodást diktál a polgárok között, hazugságokkal, félelemkeltéssel és kegyetlen büntetésekkel.

Az 1949-ben kiadott mű Orwell legnépszerűbb munkája, és az „orwelli” jelzőt ezzel a művel kapcsolatban használjuk. Számos eleme vált szállóigeszerűen idézetté, főként az elnyomással és a diktatúrákkal kapcsolatban. Az 1984 vezette be a ma már híres mindenlátó Nagy Testvér alakját, a közismert 101-es szobát, a Gondolatrendőrséget, amely teleképeket (olyan televízió, amely kamerát tartalmaz – ez a Párt minden tagjának lakásában, majdnem az összes szobában megtalálható) használ, valamint az újbeszél nevű fiktív mesterséges nyelvet - olvasható a wikipédia összeállításában.


Filmváltozatok: több van belőlük, mint gondolnánk

A regény első adaptációját 1954-ben Nigel Kneale készítette el a BBC televízió számára.

Nézze meg az 1954-es televíziós verziót!



Az első mozifilmet 1956-ban mutatták be Michael Anderson rendezésében.

 

Nézze meg az 1956-os mozifilmet!



A második moziverziót 1984-ben láthatták a filmszínházakban, ezt a változatot Michael Radford rendezte.


+ kakukktojás:
A regény nem szó szerinti adaptációja a Terry Gilliam által rendezett 1985-os Brazil című film, de alapját mégis az adott mű adja.



Utóélet a televízióban

A Nagy Testvér kifejezést átvette a Big Brother nevű valóságshow, melyet először Hollandiában készítettek, 1996-ban, később pedig a világ több országában debütált, köztük Magyarországon is, 2002-ben. Ebben a műsorban egy csoport jelentkező él egy házban, folyamatos megfigyelés alatt. Ezalatt sok feladatot kapnak, és a munkájukat vetítik a televízióban és az interneten. A nézőközönség egyenként kiszavazza a játékosokat hétről hétre. Az utolsó bennmaradó versenyző nyeri meg a fődíjat.

A Paul Merton által vezetett BBC TV-műsor a 101-es szobáról kapta a nevét (Room 101). Itt a vendégek olyan emberekről vagy tárgyakról beszélnek, melyeket gyűlölnek, és el szeretnének küldeni a 101-es szobába.



Minden, ami film

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!