Bulivan

2012.01.18. 12:55

Sundance: kezdődik a legjelentősebb amerikai független filmes mustra

Kezdődik a 28. Sundance Filmfesztivál: a "minőségi és érett" független amerikai film csütörtökön induló tíznapos ünnepén immár jelentős a külföldi részvétel.

MTI

A seregszemlét annak idején Robert Redford hívta életre azzal a céllal, hogy teret adjon az amerikai és a nemzetközi független filmeknek, amelyekre a nagy stúdiók árnyéka vetült. A Utah állam hegyei között, Park Cityben tartott fesztivál azóta a független filmesek megkerülhetetlen rendezvényévé nőtte ki magát.
   
Az idén január 19. és 29. közötti mustrán harminc ország 117 nagyjátékfilmje mutatkozik be, 45 premierfilm (ebből 24 versenyben). A világpremierek száma összességében idén 91.
   
"Kijelenthetem, hogy a független film helyzete most sokkal jobb, mint akár csak tíz évvel ezelőtt. A független filmes mozgalom nagykorúvá vált, a léc évről évre magasabban van. Az alkotók határozottak és tudják, hogy egymás vetélytársai" - fogalmazott John Cooper, a fesztivál igazgatója.
   
A Park Cityben szereplő filmek java részének még nincs forgalmazója, a fesztivál éppen ezért jelentős találkozópontja a független filmek iránt érdeklődő forgalmazók - többek közt a Weinstein fivérek Weinsten Company nevű cége vagy más nagy vállalatok művészrészlegei - és a művészek számára. Végül - különösen a versenyben szereplő amerikai munkák - forgalmazóra találnak és szép sikerrel jutnak akár az Oscar-gáláig, így volt ez a Precious - A boldogság ára, A család kicsi kincse, a Winter's Bone - A hallgatás törvénye vagy a Blue Valentine esetében is.
   
A szervezők már korábban közzétették a legnagyobb amerikai független filmmustra programját. A versenymezőny számos olyan alkotást vonultat fel, amelyek az év legizgalmasabb munkáinak ígérkeznek. A programban a játékfilmeken kívül dokumentumfilmek is bemutatkoznak, külön szekciókban vetítik a külföldön készült munkákat, de rövidfilmekkel és "ultra olcsó" költségvetésű filmekkel is találkozhat a közönség.
   
A nyitónapon az amerikai alkotások közül egy 35 évesen hazaköltöző nőről szóló filmet, Todd Louiso Hello I Must Be Going című drámáját és a The Queen of Versailles című dokumentumfilmet mutatják be, de a külföldi szekciók filmjeinek vetítése is elkezdődik. A dokumentumfilmek mezőnyében szerepel az Ai Weiwei: Never Sorry című munka, amely a világhírű kínai máskéntgondolkodó művészről készült.
   
John Krasinski, az Office sztárja Nobody Walks című filmjével érkezik a fesztiválra, Michael Cera a megözvegyült fiatal apáról szóló The End of Love-ban szerepel, a Luv című filmben pedig Danny Glover oldalán a rapperként befutott Common tűnik fel. Várakozás előzi meg a Mike O'Brian költő és újságíró életén alapuló The Surrogate című alkotást is, amelyben John Hawkes, Helen Hunt és William H. Macy játsszák a főszerepeket.
   
A kínálatban szerepel Spike Lee legújabb munkája, a Red Hook Summer és a brit Stephen Frears filmje, a Lay the Favorite. Julie Delphy Két nap New Yorkban című alkotását viszi a fesztiválra, ez a Két nap Párizsban folytatása. Park Citybe várják a független filmek világába tett "kiruccanásra" Catherine Zeta-Jonest, Zoe Saldanát, Sigourney Weavert, Richard Gere-t, Dennis Quaidet és Bruce Willist is.
   
Sundance London elnevezéssel áprilisban már a brit fővárosban is megrendezik a legjelentősebb független filmes seregszemlét, amely a tervek szerint négy napra költözik majd a brit főváros O2 Arenájába. Robert Redford szerint a Sundance London "az amerikai kultúra egy különleges szeletét" juttatja el a brit fővárosba és nemcsak a kortárs amerikai filmesek munkái, hanem napjaink amerikai zenéje is bemutatkozik az eseményen.
   
A 2012. április 26. és 29. között zajló londoni Sundance független filmes programját a utahi fesztiválon szereplő alkotások közül válogatják. A londoni eseményt Robert Redford és T Bone Burnett nyitja meg egy gálával, amelynek témája a film és a zene kapcsolata lesz. 



Minden, ami film


OLDALTÖRÉS: A világ tíz legjobb filmfesztiválja



A világ tíz legjobb filmfesztiválja

Elindult a 2012-es filmes fesztiválszezon: csütörtökön kezdődik a független filmek legrangosabbnak tartott seregszemléje, a Sundance, küszöbön az első nagy rendezvény, a Berlinale - egy utazási oldal összeállította a világ legjobb tíz mustrájának listáját.

A Cheapflights nevű utazási oldal (www.cheapflights.com) a Utah államban, Park Cityben megrendezett Sundance Filmfesztivált ítélte a legjobbnak. Az 1978-ban alapított esemény célja volt, hogy több művészt vonzzon a kies államba, úgy, hogy távol tartja az erőfölényben lévő Hollywoodot. Harmincnégy évvel később a Sundance a legnagyobb független filmes seregszemle az Egyesült Államokban: nagyjáték-, dokumentum-, rövid- és animációs filmek otthona, az alkotók közötti párbeszéd mozgatórugója. A fesztivált idén január 19. és 29. között tartják.
   
Második helyre a Rotterdami Nemzetközi Filmfesztivált sorolták. Noha a városba kevesebb turista látogat, mint Amszterdamba, Rotterdam a holland kultúra modern megtestesítője, évente megrendezett filmfesztiválja pedig lekövezi az utat a műfaji sokszínűség és az innovatív, gondolkodásra késztető filmek előtt - értékelt az utazási oldal. 2012-ben január 25. és február 5. között tartják a seregszemlét tizenkilenc helyszínen. A rotterdami filmfesztiválnak hagyományosan népes közönsége van, ezúttal 350 ezer nézőre számítanak. A programigazgatók azon vannak, hogy sallangmentessé tegyék a vetítéseket, így jelentősen csökkentik a reklámok és az előzetesek számát.
   
A cannes-i fesztivál került a harmadik helyre. Az értékelés szerint a francia fürdővárosban rendezett seregszemle meghatározza a trendeket és motorja a filmiparnak. A fesztivál nemzetközileg az egyik legismertebb, a nagy nevek rendszeresen itt mutatják be legújabb munkáikat. A francia Riviéra homokos strandja és a májusi balzsamos levegő mellé már csak az esemény izgalmas hangulata kell, és teljes az élvezet. Idén május 16. és 27. között figyel a világ Cannes-ra.
   
Negyedik helyre sorolták a Guadalajarai Nemzetközi Filmfesztivált. A mexikói eseményt Latin-Amerika legjelentősebb filmes rendezvényeként, kulturális programjaként emlegetik. Bemutatja a Mexikóból és a spanyol nyelvterület többi részéről érkező tehetségeket, de jut hely a nemzetközi filmvilág más szegleteiben született munkáknak is. Hála a guadalajarai filmfesztiválnak, a latin-amerikai film versenybe került a globális filmiparban. Ebben az évben március 2. és 12. között árasztja el a várakozások szerint mintegy százezer néző Mexikó második legnagyobb városának utcáit és filmszínházait, hogy válogasson a programban szereplő hozzávetőleg kétszáz filmből. Guadalajara Mexikóvárosnál kevésbé kaotikus, tökéletes úti cél a gyarmati múlt, a mexikói kultúra, valamint a piacok és a helyi konyha felfedezésére - értékelt az oldal.
   
Ötödik lett a rangsorban a New York-i Rooftop Films elnevezésű seregszemle. Az amerikai metropolisz ismert arról, hogy nagy filmbarát, két nagy fesztiválja is van - a New York Film Festival és a Tribeca. Bár ezek állnak a nagyváros kulturális eseményeinek homlokterében, érdemes megismerni a Rooftop Films néven 1997-ben életre hívott fesztivált is. Ami annak idején egy filmművészeti hallgató lakása feletti tetőn szervezett vetítéssorozatként indult, mára kiterjedt egész Manhattanre és Brooklynra. A fesztivál májustól szeptemberig tart, a filmeket hétvégenként adják.
   
A hatodik helyet a Torontói Nemzetközi Filmfesztivál érdemelte ki. Az először 1976-ban megrendezett mustra manapság a független film piros betűs ünnepe, Észak-Amerika egyik legjelentősebb fesztiválja. Az itt bemutatott alkotások rendszerint nagy sikert érnek el, akár Oscar-díjat is nyerhetnek. A seregszemlét hagyományosan szeptemberben (idén 6. és 16. között) tartják, a nézők száma rendszeresen 350 ezer körül mozog. A fesztiválnak nagy szerepe volt abban, hogy a kanadai filmgyártás "felkerült a térképre".
   
A világ legrégebbi mustrája, a velencei került a hetedik helyre. Az 1932 óta működő fesztivál helyszíne a Lido. Idén augusztus 29. és szeptember 8. között versengenek alkotások a legjobbaknak járó díjakért, köztük az Arany Oroszlánért. A programban mintegy 275 alkotás kaphat helyet, ebből 75 olasz vagy nemzetközi premier lesz. Az esemény rangja mellett a város festőisége is rengeteg látogatót vonz a fesztiválra.
   
Nyolcadik helyre sorolták a Hongkongi Nemzetközi Filmfesztivált. A kelet-ázsiai kultúra és a globális piac tökéletes keverékeként Hongkong népszerű célpontja a turistáknak, nem csoda, hogy a városállam filmfesztiválja a világ egyik legnagyobbjává nőtte ki magát, hidat építve az ázsiai filmgyártás és a filmipar egésze közé. Ebben az évben március 21. és április 5. között mutatják be ötven ország több mint 330 alkotását, a szervezők 600 ezer látogatóra számítanak a város tizenegy pontján.
   
A kilencedik helyen tanyázik a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál, a Berlinale. A világ egyik legrangosabb filmes seregszemléje ötvözi a filmgyártás ragyogását - a partikat, a vörös szőnyeget és a divatot - a művészi értékekkel és a műfaji sokszínűséggel. A tíz szekcióban nagy hangsúly jut a kísérleti- és a rövidfilmeknek, a fiatal generációnak, a kulináris témájú alkotásoknak és még sok másnak. Idén február 9. és 19. között tartják a német főváros filmfesztiválját 115 ország alkotásaival a terítéken.
   
Az összesítés utolsó helyén a londoni East End Filmfesztivál kapott helyet. Ez az egyik legnagyobb seregszemle a brit fővárosban, amelyen 2011-ben több mint hatvan nagyjátékfilmet és rövidfilmek százait vetítették több mint harminc országból. Népszerűek a horror- és a zenei filmek. Az egyre népszerűbb fesztivált ezúttal július 3. és 8. között tartják.

 



A világ tíz legjobb filmfesztiválja

Elindult a 2012-es filmes fesztiválszezon: csütörtökön kezdődik a független filmek legrangosabbnak tartott seregszemléje, a Sundance, küszöbön az első nagy rendezvény, a Berlinale - egy utazási oldal összeállította a világ legjobb tíz mustrájának listáját.

A Cheapflights nevű utazási oldal (www.cheapflights.com) a Utah államban, Park Cityben megrendezett Sundance Filmfesztivált ítélte a legjobbnak. Az 1978-ban alapított esemény célja volt, hogy több művészt vonzzon a kies államba, úgy, hogy távol tartja az erőfölényben lévő Hollywoodot. Harmincnégy évvel később a Sundance a legnagyobb független filmes seregszemle az Egyesült Államokban: nagyjáték-, dokumentum-, rövid- és animációs filmek otthona, az alkotók közötti párbeszéd mozgatórugója. A fesztivált idén január 19. és 29. között tartják.
   
Második helyre a Rotterdami Nemzetközi Filmfesztivált sorolták. Noha a városba kevesebb turista látogat, mint Amszterdamba, Rotterdam a holland kultúra modern megtestesítője, évente megrendezett filmfesztiválja pedig lekövezi az utat a műfaji sokszínűség és az innovatív, gondolkodásra késztető filmek előtt - értékelt az utazási oldal. 2012-ben január 25. és február 5. között tartják a seregszemlét tizenkilenc helyszínen. A rotterdami filmfesztiválnak hagyományosan népes közönsége van, ezúttal 350 ezer nézőre számítanak. A programigazgatók azon vannak, hogy sallangmentessé tegyék a vetítéseket, így jelentősen csökkentik a reklámok és az előzetesek számát.
   
A cannes-i fesztivál került a harmadik helyre. Az értékelés szerint a francia fürdővárosban rendezett seregszemle meghatározza a trendeket és motorja a filmiparnak. A fesztivál nemzetközileg az egyik legismertebb, a nagy nevek rendszeresen itt mutatják be legújabb munkáikat. A francia Riviéra homokos strandja és a májusi balzsamos levegő mellé már csak az esemény izgalmas hangulata kell, és teljes az élvezet. Idén május 16. és 27. között figyel a világ Cannes-ra.
   
Negyedik helyre sorolták a Guadalajarai Nemzetközi Filmfesztivált. A mexikói eseményt Latin-Amerika legjelentősebb filmes rendezvényeként, kulturális programjaként emlegetik. Bemutatja a Mexikóból és a spanyol nyelvterület többi részéről érkező tehetségeket, de jut hely a nemzetközi filmvilág más szegleteiben született munkáknak is. Hála a guadalajarai filmfesztiválnak, a latin-amerikai film versenybe került a globális filmiparban. Ebben az évben március 2. és 12. között árasztja el a várakozások szerint mintegy százezer néző Mexikó második legnagyobb városának utcáit és filmszínházait, hogy válogasson a programban szereplő hozzávetőleg kétszáz filmből. Guadalajara Mexikóvárosnál kevésbé kaotikus, tökéletes úti cél a gyarmati múlt, a mexikói kultúra, valamint a piacok és a helyi konyha felfedezésére - értékelt az oldal.
   
Ötödik lett a rangsorban a New York-i Rooftop Films elnevezésű seregszemle. Az amerikai metropolisz ismert arról, hogy nagy filmbarát, két nagy fesztiválja is van - a New York Film Festival és a Tribeca. Bár ezek állnak a nagyváros kulturális eseményeinek homlokterében, érdemes megismerni a Rooftop Films néven 1997-ben életre hívott fesztivált is. Ami annak idején egy filmművészeti hallgató lakása feletti tetőn szervezett vetítéssorozatként indult, mára kiterjedt egész Manhattanre és Brooklynra. A fesztivál májustól szeptemberig tart, a filmeket hétvégenként adják.
   
A hatodik helyet a Torontói Nemzetközi Filmfesztivál érdemelte ki. Az először 1976-ban megrendezett mustra manapság a független film piros betűs ünnepe, Észak-Amerika egyik legjelentősebb fesztiválja. Az itt bemutatott alkotások rendszerint nagy sikert érnek el, akár Oscar-díjat is nyerhetnek. A seregszemlét hagyományosan szeptemberben (idén 6. és 16. között) tartják, a nézők száma rendszeresen 350 ezer körül mozog. A fesztiválnak nagy szerepe volt abban, hogy a kanadai filmgyártás "felkerült a térképre".
   
A világ legrégebbi mustrája, a velencei került a hetedik helyre. Az 1932 óta működő fesztivál helyszíne a Lido. Idén augusztus 29. és szeptember 8. között versengenek alkotások a legjobbaknak járó díjakért, köztük az Arany Oroszlánért. A programban mintegy 275 alkotás kaphat helyet, ebből 75 olasz vagy nemzetközi premier lesz. Az esemény rangja mellett a város festőisége is rengeteg látogatót vonz a fesztiválra.
   
Nyolcadik helyre sorolták a Hongkongi Nemzetközi Filmfesztivált. A kelet-ázsiai kultúra és a globális piac tökéletes keverékeként Hongkong népszerű célpontja a turistáknak, nem csoda, hogy a városállam filmfesztiválja a világ egyik legnagyobbjává nőtte ki magát, hidat építve az ázsiai filmgyártás és a filmipar egésze közé. Ebben az évben március 21. és április 5. között mutatják be ötven ország több mint 330 alkotását, a szervezők 600 ezer látogatóra számítanak a város tizenegy pontján.
   
A kilencedik helyen tanyázik a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál, a Berlinale. A világ egyik legrangosabb filmes seregszemléje ötvözi a filmgyártás ragyogását - a partikat, a vörös szőnyeget és a divatot - a művészi értékekkel és a műfaji sokszínűséggel. A tíz szekcióban nagy hangsúly jut a kísérleti- és a rövidfilmeknek, a fiatal generációnak, a kulináris témájú alkotásoknak és még sok másnak. Idén február 9. és 19. között tartják a német főváros filmfesztiválját 115 ország alkotásaival a terítéken.
   
Az összesítés utolsó helyén a londoni East End Filmfesztivál kapott helyet. Ez az egyik legnagyobb seregszemle a brit fővárosban, amelyen 2011-ben több mint hatvan nagyjátékfilmet és rövidfilmek százait vetítették több mint harminc országból. Népszerűek a horror- és a zenei filmek. Az egyre népszerűbb fesztivált ezúttal július 3. és 8. között tartják.

 



A világ tíz legjobb filmfesztiválja

Elindult a 2012-es filmes fesztiválszezon: csütörtökön kezdődik a független filmek legrangosabbnak tartott seregszemléje, a Sundance, küszöbön az első nagy rendezvény, a Berlinale - egy utazási oldal összeállította a világ legjobb tíz mustrájának listáját.

A Cheapflights nevű utazási oldal (www.cheapflights.com) a Utah államban, Park Cityben megrendezett Sundance Filmfesztivált ítélte a legjobbnak. Az 1978-ban alapított esemény célja volt, hogy több művészt vonzzon a kies államba, úgy, hogy távol tartja az erőfölényben lévő Hollywoodot. Harmincnégy évvel később a Sundance a legnagyobb független filmes seregszemle az Egyesült Államokban: nagyjáték-, dokumentum-, rövid- és animációs filmek otthona, az alkotók közötti párbeszéd mozgatórugója. A fesztivált idén január 19. és 29. között tartják.
   
Második helyre a Rotterdami Nemzetközi Filmfesztivált sorolták. Noha a városba kevesebb turista látogat, mint Amszterdamba, Rotterdam a holland kultúra modern megtestesítője, évente megrendezett filmfesztiválja pedig lekövezi az utat a műfaji sokszínűség és az innovatív, gondolkodásra késztető filmek előtt - értékelt az utazási oldal. 2012-ben január 25. és február 5. között tartják a seregszemlét tizenkilenc helyszínen. A rotterdami filmfesztiválnak hagyományosan népes közönsége van, ezúttal 350 ezer nézőre számítanak. A programigazgatók azon vannak, hogy sallangmentessé tegyék a vetítéseket, így jelentősen csökkentik a reklámok és az előzetesek számát.
   
A cannes-i fesztivál került a harmadik helyre. Az értékelés szerint a francia fürdővárosban rendezett seregszemle meghatározza a trendeket és motorja a filmiparnak. A fesztivál nemzetközileg az egyik legismertebb, a nagy nevek rendszeresen itt mutatják be legújabb munkáikat. A francia Riviéra homokos strandja és a májusi balzsamos levegő mellé már csak az esemény izgalmas hangulata kell, és teljes az élvezet. Idén május 16. és 27. között figyel a világ Cannes-ra.
   
Negyedik helyre sorolták a Guadalajarai Nemzetközi Filmfesztivált. A mexikói eseményt Latin-Amerika legjelentősebb filmes rendezvényeként, kulturális programjaként emlegetik. Bemutatja a Mexikóból és a spanyol nyelvterület többi részéről érkező tehetségeket, de jut hely a nemzetközi filmvilág más szegleteiben született munkáknak is. Hála a guadalajarai filmfesztiválnak, a latin-amerikai film versenybe került a globális filmiparban. Ebben az évben március 2. és 12. között árasztja el a várakozások szerint mintegy százezer néző Mexikó második legnagyobb városának utcáit és filmszínházait, hogy válogasson a programban szereplő hozzávetőleg kétszáz filmből. Guadalajara Mexikóvárosnál kevésbé kaotikus, tökéletes úti cél a gyarmati múlt, a mexikói kultúra, valamint a piacok és a helyi konyha felfedezésére - értékelt az oldal.
   
Ötödik lett a rangsorban a New York-i Rooftop Films elnevezésű seregszemle. Az amerikai metropolisz ismert arról, hogy nagy filmbarát, két nagy fesztiválja is van - a New York Film Festival és a Tribeca. Bár ezek állnak a nagyváros kulturális eseményeinek homlokterében, érdemes megismerni a Rooftop Films néven 1997-ben életre hívott fesztivált is. Ami annak idején egy filmművészeti hallgató lakása feletti tetőn szervezett vetítéssorozatként indult, mára kiterjedt egész Manhattanre és Brooklynra. A fesztivál májustól szeptemberig tart, a filmeket hétvégenként adják.
   
A hatodik helyet a Torontói Nemzetközi Filmfesztivál érdemelte ki. Az először 1976-ban megrendezett mustra manapság a független film piros betűs ünnepe, Észak-Amerika egyik legjelentősebb fesztiválja. Az itt bemutatott alkotások rendszerint nagy sikert érnek el, akár Oscar-díjat is nyerhetnek. A seregszemlét hagyományosan szeptemberben (idén 6. és 16. között) tartják, a nézők száma rendszeresen 350 ezer körül mozog. A fesztiválnak nagy szerepe volt abban, hogy a kanadai filmgyártás "felkerült a térképre".
   
A világ legrégebbi mustrája, a velencei került a hetedik helyre. Az 1932 óta működő fesztivál helyszíne a Lido. Idén augusztus 29. és szeptember 8. között versengenek alkotások a legjobbaknak járó díjakért, köztük az Arany Oroszlánért. A programban mintegy 275 alkotás kaphat helyet, ebből 75 olasz vagy nemzetközi premier lesz. Az esemény rangja mellett a város festőisége is rengeteg látogatót vonz a fesztiválra.
   
Nyolcadik helyre sorolták a Hongkongi Nemzetközi Filmfesztivált. A kelet-ázsiai kultúra és a globális piac tökéletes keverékeként Hongkong népszerű célpontja a turistáknak, nem csoda, hogy a városállam filmfesztiválja a világ egyik legnagyobbjává nőtte ki magát, hidat építve az ázsiai filmgyártás és a filmipar egésze közé. Ebben az évben március 21. és április 5. között mutatják be ötven ország több mint 330 alkotását, a szervezők 600 ezer látogatóra számítanak a város tizenegy pontján.
   
A kilencedik helyen tanyázik a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál, a Berlinale. A világ egyik legrangosabb filmes seregszemléje ötvözi a filmgyártás ragyogását - a partikat, a vörös szőnyeget és a divatot - a művészi értékekkel és a műfaji sokszínűséggel. A tíz szekcióban nagy hangsúly jut a kísérleti- és a rövidfilmeknek, a fiatal generációnak, a kulináris témájú alkotásoknak és még sok másnak. Idén február 9. és 19. között tartják a német főváros filmfesztiválját 115 ország alkotásaival a terítéken.
   
Az összesítés utolsó helyén a londoni East End Filmfesztivál kapott helyet. Ez az egyik legnagyobb seregszemle a brit fővárosban, amelyen 2011-ben több mint hatvan nagyjátékfilmet és rövidfilmek százait vetítették több mint harminc országból. Népszerűek a horror- és a zenei filmek. Az egyre népszerűbb fesztivált ezúttal július 3. és 8. között tartják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!