Bulivan

2011.07.27. 08:10

102 évesen még dolgozik - Új filmet forgat Manoel de Oliveira

Új filmet forgat szeptembertől Manoel de Oliveira 102 éves portugál rendező, forgatókönyvíró.

MTI

 A filmvilág doyenje Párizsban kezdi meg új alkotásának forgatási munkálatait - közölte producere, Luis Urbano. A rendező Raul Brandao portugál író egyik színdarabját adaptálja filmvászonra.
   
A francia nyelvű alkotásban szerepet kap Michel Piccoli és felesége, Ludivine Clerc, valamint a rendező unokája, Ricardo Trepa. 
   
Manoel de Oliveira december 11-én ünnepli 103. születésnapját. Az 1908-as születésű rendező művészi pályafutása 1930-ban kezdődött, első munkája egy némafilm volt a Duoro folyóról, azóta több mint ötven nagyjátékfilmet és dokumentumfilmet forgatott. Legutóbbi munkája, az Angelica a 2010-es cannes-i filmfesztiválon mutatkozott be.
   



 A visszavonulás gondolata idős kora ellenére sem foglalkoztatja. "Ha pihennék, meghalnék" - mondta egy alkalommal a rendező, akit 2009-ben életműdíjjal tüntettek ki a Berlinalén.
   
Az elmúlt évtizedekben több mint negyven elismerést kapott, beleértve a  zsűri díját a cannes-i filmfesztiválon a La Lettre (A levél) című munkájáért.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!