Bulivan

2010.12.09. 13:45

Irán iraki háborús filmmel indul az Oscarért

A Farewell Baghdad (Isten veled, Bagdad) rendezője szerint iraki háborús mozija - amit Irán hivatalosan a legjobb idegen nyelvű film Oscar-kategóriájába nevezett - nem propagandafilm, hanem "az amerikai katonák és az iraki lázadók motivációit és kétségeit" igyekszik feltárni.

MTI

Mehdi Naderi filmjének főhőse a lengyel-amerikai Daniel, bukott bokszoló, aki beáll az amerikai hadseregbe, és kisvártatva a pattanásig feszült iraki terepen találja magát. Miután egy akcióban bajtársa véletlenül lelő egy iraki kislányt, mindketten otthagyják állomáshelyüket és kimenekülnek a sivatagba. Daniel életét az öngyilkos robbantónak kiképzett Szaleh menti meg, aki gyűlöli az amerikaiakat, de mégsem képes sorsára hagyni embertársát.
   
"Akadnak, akik azt hiszik, egy csomó pénzt kaptam arra, hogy elkészítsem ezt a filmet az iráni kormánynak. Nyilvánvaló, hogy ezek az emberek nem látták a filmemet" - mondta a 37 esztendős rendező, aki egy teheráni teázóban adott interjút a Reuters hírügynökségnek.
   
Mint mondta: szó sincs állami propagandáról. A film, amely az amerikai katonák és az iraki lázadók indítékait és kétségeit tárja fel, nem élvezett semmiféle támogatást a hatóságok részéről, és meglehetősen szűkös költségvetésből forgott. Nagyjából akkora összegre kell gondolni - állította Naderi -, amit Sean Penn cigarettára vagy Nicole Kidman sminkje egy részére költ.
   
Az iráni rendező hangsúlyozta: nem akarja, hogy filmjében a Nyugat elleni szellemi hadviselés eszközét lássák. Arra bíztatta a nézőket, hogy a politika mögött vegyék észre az emberi történetet, amelyben mindkét oldal - az iraki és az amerikai - képes a barátságra, még rendkívüli körülmények közepette is.
   
"Hat évbe telt, amíg engedélyt kaptam erre a filmre és 18 alkalommal kellett átírni a forgatókönyvet, hogy átmenjen a hivatali szűrőn. Meg akarom mutatni, hogy egy iráni filmkészítő kevesebb mint két hónap alatt el tud készíteni egy filmet minden pénzügyi támogatás nélkül egy olyan országban, amelyben szabályok erdejével és cenzúrával kell szembenéznie" - fogalmazott Naderi.
   
Irán 1994 óta több mint tucatnyi filmet nevezett az Oscar-díjért folyó versengésbe, de mindeddig csupán Madzsid Madzsidi A mennyország gyermekei című filmdrámája jutott el az Oscar-jelölésig 1998-ban.
   
A Farewell Baghdad idén további 64 filmmel együtt versenyez a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjáért (a magyar nevezés Hajdu Szabolcs Bibliothéque Pascalja). A nevezettek körét több fázisban szűkíti le az Amerikai Filmakadémia, végül csupán öt film jut be a jelöltek közé, ahonnan a győztes kikerül.
   
Az iráni rendező azt mondta, akár elnyeri az Oscar-szobrot, akár nem, büszke a filmjére, amelyet egyfajta békekiáltványnak tart. Mehdi Naderi úgy látja, a Közel-Keleten éppen erre a megbékélésre lenne nagy szükség.
   
"Ha Marco Polo ebben a korban kezdte volna meg világkörüli utazását, nem járhatott volna sikerrel, mert valószínűleg megölték volna, mielőtt Bagdadba ér" - jegyezte meg a rendező.
   
Az Oscar-jelöléseket 2011. január 25-én hozzák nyilvánosságra, az Amerikai Filmakadémia díjkiosztó ceremóniája február 27-én lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!