Bulivan

2010.10.06. 14:06

Oscar-díj: 55 filmet neveztek a legjobb idegen nyelvű film díjára

Összesen 55 filmet neveztek idén a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjért folyó versenybe.

MTI

Az egyes országok hivatalos nevezései közé helyi kasszasikerek  - mint az Utórengés című kínai katasztrófafilm -, fesztiválnyertesek - mint az Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives (Bunmi bácsi, aki emlékszik előző életeire) című, Arany Pálma-díjas  thaiföldi produkció - és meglepetésfilmek is bekerültek. Utóbbira jó példa az olasz versenyfilm, Paolo Virzi La prima bella cosa című munkája.
   
A Variety.com szerint az Alejandro Gonzalez Inarritu rendezte Biutiful című mexikói alkotás az esélyesek élvonalába tartozik. Mint a szaklap emlékeztetett rá, ebben a versenyben az sem mindegy, melyik forgalmazó képviseli Észak-Amerikában az érintett filmeket. Az öt tavalyi Oscar-jelölt közül hármat forgalmazott a Sony Pictures Classics, köztük a végül győztesnek kikiáltott El secreto de sus ojos című argentin produkciót is.
   
A Sony idén ismét nagy energiát fordít az általa forgalmazott külföldi filmek kampányára. A stúdió képviseli többek között az idei cannes-i nagydíjas francia filmet, a Des hommes et des dieux című drámát, a Velencében és Torontóban nagyra értékelt kanadai Incendies című filmet és a dél-afrikai Life Above All című alkotást is, amely szintén Cannes-ban aratott sikert.
   
Ugyanakkor a fesztiválsiker nem feltétlen jelent előnyt a nevezette filmek rostálásakor - emlékeztetett a hollywoodi szaklap.
   
Magyarország szeptemberben Hajdu Szabolcs Bibliothéque Pascal című filmjét küldte az Oscar-versenybe. Egy másik magyar vonatkozás, hogy Szabó Gábor személyében magyar az operatőre a Tirza című filmnek, amelyet Hollandia nevezett az Oscar-díjra.
   
Az Amerikai Filmakadémia szabályzata szerint több körben szűkítik le a nevezettek körét végül arra az öt alkotásra, amelyek bekerülnek a 2011. január 25-én nyilvánosságra hozandó Oscar-jelöltek közé.
   
A filmakadémia 83. ünnepélyes díjátadóját 2011. február 27-én, vasárnap tartják Los Angelesben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!