Bulivan

2009.11.28. 17:11

Fel! - Zsémbes öregúr férkőzik a szívekbe

Paradise Falls-hoz és a 2000 méteres tepui hegységekbe vágyom, mióta láttam az Up-ot.

zaol.hu

Fel! magyar címmel vetített animációs film   a 78 éves légballon kereskedő, Carl Fredricksen  történetét tárja ifjú, de inkább felnőtt nézői elé. Az első tíz perc minden bizonnyal a nagyobbaknak szól, hiszen egy  meleg szeretetű házasság kockáit látjuk, egyetlen szó nélkül pereg le az élet, amelyben nem teljesül a közös gyerekkori álom, eljutni arra a bizonyos hegyre.


A feleség halála után a rozoga papa  Spenser Tracy, Walter Matthau  karakterét érhetjük tetten a szögletes jellemben  útra kel, kéretlen társa egy lelkes cserkészfiú, Russel, aki ázsiai figurát kap a forgatókönyvíróktól (Bob Peterson  2004-ben Oscar-jelölést kapott a Nemo nyomában filmért  és  Pete  Docter.)  Sok-sok bájos és rémisztő kaland a léghajóvá vált házban, de főleg azon kívül, hozzá barátok és ellenségek, egzotikus állatfigurák, beszélő kutyák, gonosz módon elvadult ifjúkori példakép. És a végén minden jóra fordul, a kilencéves cserfes fiú, a nagymadár Kevin  himalájai fényfácán a minta , a lelkes Dug kutya barátok lesznek.
A film Cannes-ban nyitó rendezvény volt a fesztiválon, ilyen még nem esett meg rajzfilmmel, plusz  3D-s változatban is nézhető.

A készítők a kellő felkészülés céljából saját szemükkel is megnézték a Tepuis táblavidéket. Lélegzetelállító tájakat fedezhettek fel, megmászták az egyetlen bevehető tepuist, azaz táblahegyet, a Roraima-t.  Látták a  venezuelai Angels Falls-ot, amey  a Auyantepui-ról zuhan alá, s a világ legnagyobb vízeséseként tartják számon.

Mégsem a természeti csodákról szól ez a fantáziadús, megható, pazar  képi világú, fordulatos történetű  animáció. Hanem túláradó az emberi érzelmekről.


A zsémbes  öregúr meghaladja önmagát, amikor elfogadja az idegesítő kisfiút, közben rájön, a kaland a szívében van. Az már csak a filmes rajongóknak szól, hogy a filmes előképek előtti főhajtásként utalást találnak az Óz-ra, a Casablancára, a Fitzcarraldóra, a Dumbóra, a Pán Péterre, de még Hayao Miyazali Mozgó kastélyára is. Márha elég éles a szemük. Ha nem homályosítja el a könnyzápor, aminek elővarázslására bizony sűrűn apellálnak a készítők.
A Pixartól megszoktuk, szokatlan figurákból hoznak ki szerethető jellemeket. A L'ecsóban egy patkány főz, rozzant robot lesz hősszerelmessé a Wall-e-ban, a tengerfenéken pedig egy jelentéktelen kis csíkos hal, Nemo fickándozik a vadak közt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!