Borsfa

2015.07.11. 13:59

Dutrafüstös szép nap volt Borsfán

Borsfa – Vajon milyen az, amikor a közönség szeme előtt születik meg egy – traktor? A kérdésre a választ szombaton kaphatták meg azok, akik ellátogattak az V. Veterángép és Dutra Találkozóra, mely egyben a falu ünnepnapja is volt.

Horváth-Balogh Attila

És szerencsére, látogatóban nem szenvedtek hiányt a szervezők, a régi magyar traktormárkák, legfőképpen a Dutrák emlékét őrző és a típus népszerűsítését célként megfogalmazó Veterán Gépekért és Traktorokért Baráti Egyesület tagjai. Az út szélén parkoló autók hosszú sora már sejtetni engedte, hogy bent, a helyi általános iskola mögötti területen rengeteg kíváncsi traktorbarát gyönyörködik a kiállított gépekben.

– Évről-évre nagyobb a kavalkád, idén is közel 100 régi traktorcsodát hoztak el gazdáik szerte az országból találkozónkra, melyhez ezúttal csatlakozott a Zalai Lada Club is – bocsátotta előre Bánfai Adrienn, az egyesület szóvivője. – A rendezvényt hagyományosan a falun végighaladó felvonulással kezdtük, rendeztünk továbbá traktoros húzóversenyt és természetesen, ahogy az lenni szokott, színes kulturális programot is kínáltunk vendégeinknek. A jókedvet azonban kis időre félretettük, amikor nemrég elhunyt egyesületi tagtársainkról, Koblisegh Béla bácsiról és Lingli Józsefről emlékeztünk meg.

Azt már Adrienn édesapja, az egyesület és a találkozó szervezésében oroszlánrészt vállaló Bánfai Zsolt mondta el, hogy a rendezvény külön attrakciójaként a nézők szeme előtt építettek fel egy exportra gyártott Dutra UE 28-ast.

Persze, ha úgy vesszük, a kiállított régi traktorok (nyilván, többségben a magyar gyártású, legendás Dutra) mindegyike felér egy attrakcióval, hiszen esetenként több, mint ötven évesen is szépen működnek.

Nagy sikert aratott (immáron nem először) a találkozón a galamboki Varga Attila gyönyörűen felújított Porsche 219-es Standart Star traktorja.

– Ez egy 1961-es évjáratú gép, kéthengeres, léghűtéses, 30 lovas dízelmotorral – hallottuk a büszke tulajdonostól. – Úgy tudom, az országban ebből a típusból nincs több példány, ez az egyedüli, abban viszont biztos vagyok, hogy ilyen szépen felújítottat tutira nem találni. Hárman dolgoztunk rajta, rajtam kívül még Nagy Zsolt és Németh Szabolcs, de a nejem, Béda Bea is segített – ő hordta a sört...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!