Borosta

2012.04.08. 12:07

Négy órát úszott az életükért

Kovács Károly, Karas búvároktató azok közé tartozik, akik megélik, valóra váltják az álmaikat. Balin és Pápuán is merült. És felépült egy súlyos betegségből, melybe sokan belerokkannak.

PLT

 Saját bevallása szerint ő soha nem pánikolt, pedig sodródott olyan helyzetbe, hogy alkalma nyílt volna rá. Különös módon egyszer sem víz alatti vészhelyzetről volt szó. A szabad tüdős merülésben is tehetségesnek mutatkozó fiatalember ugyanis akár 42 méterre lemerül minden felszerelés nélkül, s azt állítja, ez az igazi sport.

 

 Az említett vészhelyzetek közül az egyik Indonéziában kerekedett, amikor szilveszter napján, délben egy finn turistalánnyal és egy helybeli, angolul nem beszélő búvárvezetővel felkerekedtek és elhajóztak a nyílt tengeren egy zátonyhoz, hogy annak vízi élővilágát, szépségét csodálják. Amikor azonban a felszínre emelkedtek, csak távolodó hajójukat látták a horizonton.

– Úgy döntöttem, kettéválunk, ők ketten maradnak, s a felfújt „jacketen” lebegve megvárnak, míg megkeresem a szigetet, hajót hozok és kipecázzuk őket. Négy órát úsztam, mire sikerült az áramlás ellenében partot érnem és segítséget hívnom. Volt időm félni, bevallom. A többiek feléjük sodródó kókuszdiókból oltották szomjukat. Eközben a parton javában zajlott a szilveszteri fiesta, s Pápuának ezen a részén nincsen szervezett mentőalakulat sem, a civilizáció alacsonyabb fokán élnek, de ez a hely egyik vonzereje is. Röviden: félelmetes kaland volt, de levontuk a tanulságokat és merültünk.

 A cikk folytatása itt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!