Borosta

2014.07.16. 15:50

A konditeremben senkit, a túlsúlyosokat sem csúfolják ki

Nagykanizsa - A szellemi intelligencián túl, ugyanolyan fontos a fizikai műveltség. Aki nem sportol, helyette otthon tesped, hiába tanult ember, akkor sem tekinthető teljesértékűnek jelentette ki Kathi Béla testépítő világbajnok, aki egy helyi kondicionáló szalon meghívására érkezett a városba.

Pásztor András

Arnold Schwarzenegger és a magazinokban látott versenyzők inspirálták Kathi Béla testépítőt, hogy a sportnak épp ezt a formáját válassza. Szerinte az emberek 95 százaléka, amikor azt mondja, hogy az egészségért edz, nemes egyszerűséggel füllent. Mindenki azért megy konditerembe, hogy jobban nézzen ki, például kockás legyen a hasa, jobban érezze magát a bőrében és fizikálisan erősödjön. Csak másodsorban teszi az egészségért, ami egy áldott mellékhatása a testedzésnek.

A debreceni Kathi Béla 2000-ben kezdett el versenyezni, fekvenyomó Európa bajnok, majd fekvenyomásban 337,5 kilogrammal rekordot állított fel, ahogy guggolásban 452,5 kilogrammal szintén csúcstartó volt, s a testépítő abszolút világbajnoki címet is elhódította. 2007-es sérülése után viszont az üzleti életben próbált szerencsét, s azóta sikeres edzőtermek kivitelezésével foglalkozik.

- A modern edzőtermekbe nem testépítők járnak - folytatta Kathi Béla. Manapság már nem olyan vonzó a testépítés, de ha valaki mégis érez magában kellő motivációt és kitartást, akkor bizony fel kell kötnie a gatyáját. Hosszú éveken át tartó rendszeres munkát igényel, megfelelő tápanyagbevitellel, rendszerezett életvitelre, így napi beosztásra van szüksége. Fanatizmus nélkül nem megy, hiszen a féktelen bulizásra, az alkoholra nemet kell mondani.

A testépítő világbajnok szerint nyílt titok, hogy egyes testépítők használnak tiltott szereket, de 2013 július 1-je óta a Büntető Törvénykönyv szigorúan fellép a különféle szerhasználók ellen. Legyen az eladó vagy épp vevő. Erre szükség volt, ugyanis a fiatalok körében eléggé elharapódzott a szteroid használata, ennek ideje volt gátat szabni. Nem lehetett tovább tűrni, hogy ifjú szervezetek menjenek tönkre attól, hogy különféle káros szerek, drogok áraszthatják el a piacot.

A debreceni Kathi Béla 2000-ben kezdett el versenyezni, fekvenyomó Európa bajnok lett, majd később a testépítő abszolút világbajnoki címet is elhódította (Fotó: Szakony Attila)

Kathi Béla úgy érzi, hogy a konditermek megítélésével kapcsolatosan még mindig számos tévhit kering az emberek között.

- Személyi edzőként dolgozva láttam, hogy sokak, főleg a túlsúlyosak feszélyezve érzik magukat, ha csak meg kell közelíteniük a konditermet - mesélte a testépítő világbajnok. Általában attól tartanak, hogy ott megnézik őket, kicsúfolják, rosszabb esetben kinevetik a testalkatuk miatt. Ezek egyértelműen rémhírek, amikkel magukat szeretnék megnyugtatni, hogy bizony az a helyes döntés, ha jó messzire elkerülik a gépeket.

Béla szerint ezen a helyen mindenki a saját edzésmunkájára koncentrál, ha pedig egy kezdő segítségre szorulna, akkor konditeremtől függetlenül számíthat a sporttársakra. Egyetlen szó, ami ilyenkor elhagyhatja a törzsvendégek száját hogy, végre. Ez lefordítva annyit jelent, hogy a túlsúllyal rendelkező vendég most érez magában kellő motivációt, hogy változtasson az életén, tesz az egészségéért, a teste normális működéséért. A rendszeressé váló mozgás közben pedig rájön, hogy frissebb, fittebb, jobban érzi magát a bőrében, s ha leküzdötte a komplexusait, akkor talán a szenvedélyévé válhat a sportolás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!