Borosta

2012.07.26. 06:27

Protézis, mackó, lőszer

Zalaköveskút – Az ékszerekkel teli kincsesláda is benne van a pakliban, ám a fémkeresősök túlnyomórészt rozsdás szögekre, kupakokra és egyéb használhatatlan tárgyakra bukkannak. Persze akadnak kivételek, meghökkentő ritkaságok.

Sámel József

– Amin legjobban meglepődtem, az egy kivágott páncélszekrény volt, amire az erdőben bukkantam rá. Persze szóltam a rendőrségnek, s kiderült, hogy bűncselekményből származik. De vízben találtam már mankót és protézist is – idézte emlékeit ifj. Tolnai István, alias Vakond, aki hatodszor szervezett országos fémkeresős találkozót lakhelyén, Zalaköveskúton.

– Előfordul, hogy régi pénzérmék kerülnek elő a földből, ám a legtöbb mégiscsak használhatatlan és értéktelen fémdarab. Szép számmal jelez a gép lőszerek, robbanószerek esetén is, melyekből rengeteg van a földben. Több eset bizonyítja, hogy nagy veszélyeket jelentenek, ha ilyenekre bukkanunk, azonnal értesíteni kell a hatóságokat: rendőrséget, tűzszerészeket. Történtek már komoly tragédiák a felelőtlenség miatt, nem szabad, hogy ezek megismétlődjenek. Legtöbbször másfajta értékek esetén is ezt kell tenni. Ha történelmi tárgyakra bukkan a fémkeresős, a múzeumot, esetleg a jegyzőt kell értesítenie. Ifj. Tolnai István elmondta: az 1711 előtti tárgyak bejelentéskötelesek, de azok is, melyek hatvan évnél fiatalabbak, de jelentős értéket képviselnek. Hogy mi mennyit ér, persze egyáltalán nem könnyű megállapítani. – A fémkeresőzés nagyon jó hobbi, de kiforratlan a törvényi háttere – fogalmazott Patkó András.

– Szerintem, amellett, hogy szükség lenne a szabályozásra, engedélykötelessé kellene tenni a gépek használatát. S még egy fontos dolog: ha a fémkeresős leadja a talált értéket, illene azt megköszönni; úgy, mint a nyugat-európai országokban teszik. Merthogy fémkeresősök mindenütt vannak, ami nem csoda, hiszen egyre népszerűbb hobbiról van szó. 



– A gép minden csippanására megemelkedik az ember adrenalinszintje, hiszen soha nem tudhatjuk, hogy mi fordul ki a földből – mondta a szlovákiai Lengyel Tibor, aki szerint ha valaki elkötelezi magát a fémkeresőzés mellett, élete végéig e hobbi megszállottja lesz. – Ezt a hobbit nem lehet csak hétvégenként végezni, aki elkötelezettje lett, az naponta kimegy és keres. Esetemben egy építkezésen kezdődött, munka közben ezüstpénzeket találtunk. Ezután kezdett érdekelni a dolog, a történelem. Ezt több sikeres keresőzés is követte, találtunk például germán kori temetőt, ami valóban nagy „falatnak” számított. Mindennek utánanéztem, mert a jó keresőt a talált tárgyak múltja is érdekli. A fémkeresőséhez becsület is szükségeltetik, mondták a találkozó résztvevői. Sokan ugyanis nem hobbiból, hanem kimondottan megélhetési céllal űzik a fémkeresőzést.

– Hallani, akadnak csoportok, melyek nem éppen a legszabályosabb úton kezelik a talált tárgyakat – fogalmazott Kovács János, aki Kalocsáról érkezett. – Mi például megbízást kaptunk több balatoni strand tisztítására, de nehezen tudjuk végezni a feladatot. Azért, mert valakik apró fémlemezeket szórnak a vízbe, s ezzel ellehetetlenítik a munkánkat. ők ugyanakkor beállítják a modern gépeiket arany, vagy éppen ezüst keresésére, s kiszűrik, kiszedik, majd viszik az értékeket. Fontos lenne, hogy ezt a tevékenységet mielőbb beszüntessék. E véleményből is kitűnik, hogy a fémkereső gépek az elmúlt években forradalmi változáson mentek keresztül. Ma már számos állítási lehetőséget használhatnak a keresőzők, ami megkönnyíti az izgalmas kalandozásokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!