Borászat

2014.09.24. 16:50

Vakon kóstoltak Bécsben - A nemzetközi zsűri három magyar tagja közül kettő zalai volt

Bécs - A Da Bibere Zalai Borlovagrend két tagja is részt vehetett zsűritagként a világ legnagyobb, Bécsben tartott borbírálatán.

Szabó Judit

A borlovagrendből dr. Szakonyi József, a Magyar Bor Akadémia tagja, a hévízi Danubius Hotel gyógyászati igazgatója, szőlősgazda és sommelier, valamint Kriszt János, a Magyar Bor Akadémia tagja, borgasztronómus kapott meghívást a bíráló bizottságba. A versenyen történtekről dr. Szakonyi József tájékoztatta lapunkat.

Az „Austria Wine Challenge Vienna" (AWC) tizenegyedik alkalommal zajlott Bécsben augusztusban. A bírálók két héten keresztül minősítették a világ minden tájáról érkezett borokat.

A verseny során zsűrizett borok száma éves átlagban meghaladja a tizenkétezer darabot, és a világ több mint negyven országából érkeznek a minőségi megítélésre. Az ausztriaiak mellett közel négyezer bort hoztak csak Németországból, de Európa többi országai is képviseltették magukat, akárcsak a tengerentúli országok, mint például Thaiföld és Vietnám. Magyarországról tizenkét borászat nevezte be borait.

A zsűri tagjai csak képzett szakemberek lehettek, akik Nemzetközi Borbíró vizsgával rendelkeznek. Elvárás volt a szakmai gyakorlat igazolása is. Hazánkból összesen három szakembert hívtak meg a zsűribe, a két zalai borlovagrendi tagon kívül Kosárka Józsefet, a Magyar Bor Akadémia tagját.

A fotó a Da Bibere Zalai Borlovagrend ünnepi ülésén készült, ahol borlovagokat is avattak. A kép jobb szélén áll dr. Szakonyi József, aki Kriszt Jánossal együtt a bécsi verseny zsűritagja volt. Fotó: archív/Szabó Judit

A bírálók – összesen 60-70 európai szakértő – egy jól előkészített „falanszteri környezetben" végezték az átlagban napi 140-150 bor vizsgálatát, természetesen „vakon", anonim módon. Ők maguk is csak pár napja, szeptember 22. óta nézhetik meg az AWC honlapján, hogy milyen ország melyik termelőjétől vizsgálták és pontozták a borokat. A bécsi bírálaton szigorú előírások vonatkoztak a zsűritagok étkezésére is: fűszeres ételeket és italokat nem fogyaszthattak, és mellőzniük kellett a dohányzást. Maximum 100 pontot adhattak egy-egy borra, s már a bronz minősítéshez is magas pontszámot kellett elérni: 84-85-86,9 pontot. 87-től 89,9 pontig ezüst minősítést adtak, 90 és 95 pont között aranyat. Amelyik bor még magasabb pontszámot ért el, arról külön zsűri fog dönteni, hogy nagy arany minősítéssel jutalmazzák vagy marad az aranyérem.

– Minőségi hibák sajnos előfordultak. Az ilyen borokat kizárta a bíró, jelezve, hogy a hiba a termésből adódott, vagy erjedési, esetleg tárolási probléma jelentkezett – említette dr. Szakonyi József. – A versenyre idén ezernyolcszáz borgazdaság és termelő nevezett több mint 12.500 tétellel. Meglepetés volt, hogy Csehország, Szlovákia és Szlovénia lényegesen több bort nevezett be, mint Magyarország. Ennek a hátterében az állt, hogy az felsorolt országok a marketingre szánt forrásokból biztosították a borászatok nevezési és kijutási költségeit.

A hévízi sommelier a tapasztalatairól elmondta, hogy a versenyen is visszaköszönt a jelenlegi trend: a fehér borok közül a reduktívakat részesítették előnyben a termelők, a vöröseknél pedig a könnyed francia stílus a divatos – a sűrű, „szilvalekvárszerű" borok visszaszorultak.

Bár az eredmények összesítése még várat magára, azt már tudni lehet, hogy nagy sikert arattak a nemzetközi versenyen a német, elsősorban a Rajna- és a Mosel-völgyi borok, ugyanakkor a magyar pincészetek (a villányi Vylyan, valamint a kéthelyi Ax & Ax Borászat is) szép eredményre számíthat, jelezte dr. Szakonyi József.

Ezek is érdekelhetik