Biokertészet

2010.12.27. 14:16

Izomerősítő gyakorlatként savanyítsunk házilag tarlórépát (receptekkel)

A jövő év első hétvégéjén répafőzelék lesz a fő fogás. Remélem, arra beérik a múlt hét közepe óta „savanyodó” kerekrépánk. Mondhatnám tarlórépának is, régen ugyanis aratás után, a tarlókon termesztették - rövid a tenyészideje, beérett az ősz végére.

Fincza Zsuzsa

Egyébként egész évben vethető, ez lesz a sorsa nálam is, mert nagyon hálás zöldségféle, gyorsan nő, sokat terem, s télen jól eltartható. Amúgy úgy néz ki, mint egy nagyra nőtt pufi retek, a színe általában lilába hajló fehér. Nincs vele sok gond, a porhanyós talajba egymástól két-három centire pottyantjuk a magokat, azok alig egy hét alatt ki is kelnek, a csírázóképességük közelíti a száz százalékot, így aztán a gyomtalanító kapálgatások mellett az „egyelésre”, vagyis a ritkításra is figyelni kell. Mindig a satnyább példányokat huzigáljuk ki, hogy a végén majd elférjenek egymás mellett a nagyra nőtt gumók. A már retek nagyságúra nőtt répát már belecsempészhetjük a salátába, de meg kell hámozni a gumókat, s kivágni a levelét, mert a mustárolajtól csípős az íze. Persze nem csak erről híres, gazdag vitaminokban (C-, A-, B1-, B2-, PP-,) ásványi anyagokban (kalcium, foszfor, vas), íz- és aromaanyagokban.

Visszakanyarodva a kezdő gondolathoz: a biokertészetre alapuló szerény háztartásomban végre elérkezett a répasavanyítás izgalmas pillanata. Beszereztem a hozzávalókat, megtettem az előkészületeket, s figyelmeztettem Nusit - aki szomszédasszonyi minőségben támogatja próbálkozásaimat - az ígéretére, hogy beavat a konyhaművészet e zugának a rejtelmeibe is. Míg vártam rá, egy kisebb répát meghámoztam, lereszeltem és enyhén megsózva, tökmagolajjal elkeverve megettem. Isteni finom, amellett, hogy igazi, vitaminbomba. Ajánlom önálló salátaként!


Gondoltam, hogy nagyon kell érteni a répasavanyításhoz, de azt nem, hogy ennyire. Már a hámozás is kritikus művelet, jól ki kell vágni tőből a leveleket és a zöldség héját a láthatóan fehérebb húsig le kell hántani, de az sem mindegy, milyen gyalut használunk. Nusi hozott magával egy fából direkt erre a célra készült alkalmatosságot, amivel szép hosszú szálakká szeletelhető a gumó. Ez sem egyszerű művelet, de ami ez után következik, arra legjobb, ha két hetes intenzív edzéssel készülünk. Kezdésként az edény aljára körülbelül öt centis rétegben elterítjük a répát, enyhén megsózzuk, ráteszünk 6-7 szem egész fekete borsot, kettő kisebb babérlevelet, erre két centis réparéteget terítünk el, s elkezdjük az egészet az öklünkkel teljes erővel nyomkodni, olyannyira, hogy a répa levet engedjen, s kipréseljük a szálak közül a levegőt. Amikor az ujjaink már kezdenek zsibbadni, újabb réteg répa következik, kicsi só, 6-7 szem fekete bors, két kisebb babérlevél, 2 centi répa, újra intenzív gyömöszkölés, újra só, bors, babérlevél, répa, gyömöszkölés és így tovább. Közben elosztva darabokra tört pirospaprikát és tormaszeleteket rejtünk a rétegek közé.

A lényege a savanyításnak – mint szerény képességem szerint felfogtam – hogy az utolsó molekuláig kipréseljük a levegőt a készítményből. Ha már érezzük a kezdődő izomláz jeleit és a nagy halom gyalult répánk elfogyott , s alig három-négy főzetnyi csomaggá  laposodott, következhet a préselés. Feláldozunk egy tiszta konyharuhát, ráterítjük a matériára, kerítünk egy akkora tálat, ami éppen passzol a vödörbe, abba beleteszünk egy műanyag edényt, abba egy a sokkilós nehezéket és már készen is vagyunk. Az erjedéshez viszonylag magas hőmérséklet kell, így a konyhába kapott helyett a répát rejtő vödör, s azóta enyhe savanyúrépa szag lengi be a konyhát, de legalább szem előtt van a remekmű, s ha látom, hogy hab képződik a tetején, rögvest leszedem róla. Még szerencse, hogy nem érik össze szilveszterre, képes lennék répafőzeléket tenni az újévi asztalra. Így aztán lencsefőzelék lesz, természetesen kolbásszal.


OLDALTÖRÉS: Receptek



Szilveszteri lencse kolbásszal

Hozzávalók:
Sütőkolbász:  1200 g
Húsos szalonna: 180 g
Vöröshagyma: 100 g
Sárgarépa: 100 g
Zellergumó: 80 g
Fokhagyma: 1 gerezd
Lencse: 600 g
Száraz fehérbor: 1 deci
Friss rozmaring: 1 ág
Babérlevél: 2 db

Bors
Olívaolaj
Víz

Elkészítés előtti este beáztatjuk a lencsét. Az apróra vágott szalonnát megpirítjuk egy lábosban, majd hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, üvegesre pirítjuk, ezután dobjuk rá a 0,5 x 0,5 cm-re vágott répát és zellert. 4-5 percig pirítjuk, ízesítjük zúzott fokhagymával, babérlevéllel. Beletesszük az előző este beáztatott lencsét. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. 20-25 percig főzzük közepes lángon, amíg megpuhul, és a víz elpárolog. Ekkor befűszerezzük sóval, borssal ízlés szerint. Egy serpenyőben olívaolajon kolbászt sütünk, hozzáadjuk a rozmaringot, mielőtt elkészül, ráöntjük a fehérbort és addig sütjük, amíg a bor elpárolog, ezután a lencsével fogyasztjuk.


Tejfölös, húsos répafőzelék
Olajon megpirítom az apróra vágott vöröshagymát, amikor megpirult, beleteszem a feldarabolt sertésoldalast, egy kicsit azt is pirítom, rászórom a piros paprikát majd felengedem vízzel és beleteszem a savanyított répát. A répát mindig kóstoljuk meg főzés előtt, s ha nagyon savanyú – sok helyen ecettel gyorsítják a savanyodását! – kicsit vízben áztassuk ki. Amire az oldalas megpuhul, a répa is megfő. Egy pohár tejfölt jól keverjünk ki, először magában, majd 2-3 kanál liszttel, s ezzel habarjuk be a főzelékünket. Külön fűszerezést a répa miatt nem igényel, s rátét sem kell ugyebár, mert telepakoltuk hússal. Oldalas helyett pulyka nyakkal is nagyon finom.


Kirántott répa
A meghámozott, egy centi vastagra szeletelt répát fél órán tejben áztatunk, sós vízben kicsit előfőzzük, leszűrjük, hagyjuk kihűlni, panírozzuk és sütjük.



Szilveszteri lencse kolbásszal

Hozzávalók:
Sütőkolbász:  1200 g
Húsos szalonna: 180 g
Vöröshagyma: 100 g
Sárgarépa: 100 g
Zellergumó: 80 g
Fokhagyma: 1 gerezd
Lencse: 600 g
Száraz fehérbor: 1 deci
Friss rozmaring: 1 ág
Babérlevél: 2 db

Bors
Olívaolaj
Víz

Elkészítés előtti este beáztatjuk a lencsét. Az apróra vágott szalonnát megpirítjuk egy lábosban, majd hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, üvegesre pirítjuk, ezután dobjuk rá a 0,5 x 0,5 cm-re vágott répát és zellert. 4-5 percig pirítjuk, ízesítjük zúzott fokhagymával, babérlevéllel. Beletesszük az előző este beáztatott lencsét. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. 20-25 percig főzzük közepes lángon, amíg megpuhul, és a víz elpárolog. Ekkor befűszerezzük sóval, borssal ízlés szerint. Egy serpenyőben olívaolajon kolbászt sütünk, hozzáadjuk a rozmaringot, mielőtt elkészül, ráöntjük a fehérbort és addig sütjük, amíg a bor elpárolog, ezután a lencsével fogyasztjuk.


Tejfölös, húsos répafőzelék
Olajon megpirítom az apróra vágott vöröshagymát, amikor megpirult, beleteszem a feldarabolt sertésoldalast, egy kicsit azt is pirítom, rászórom a piros paprikát majd felengedem vízzel és beleteszem a savanyított répát. A répát mindig kóstoljuk meg főzés előtt, s ha nagyon savanyú – sok helyen ecettel gyorsítják a savanyodását! – kicsit vízben áztassuk ki. Amire az oldalas megpuhul, a répa is megfő. Egy pohár tejfölt jól keverjünk ki, először magában, majd 2-3 kanál liszttel, s ezzel habarjuk be a főzelékünket. Külön fűszerezést a répa miatt nem igényel, s rátét sem kell ugyebár, mert telepakoltuk hússal. Oldalas helyett pulyka nyakkal is nagyon finom.


Kirántott répa
A meghámozott, egy centi vastagra szeletelt répát fél órán tejben áztatunk, sós vízben kicsit előfőzzük, leszűrjük, hagyjuk kihűlni, panírozzuk és sütjük.



Szilveszteri lencse kolbásszal

Hozzávalók:
Sütőkolbász:  1200 g
Húsos szalonna: 180 g
Vöröshagyma: 100 g
Sárgarépa: 100 g
Zellergumó: 80 g
Fokhagyma: 1 gerezd
Lencse: 600 g
Száraz fehérbor: 1 deci
Friss rozmaring: 1 ág
Babérlevél: 2 db

Bors
Olívaolaj
Víz

Elkészítés előtti este beáztatjuk a lencsét. Az apróra vágott szalonnát megpirítjuk egy lábosban, majd hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, üvegesre pirítjuk, ezután dobjuk rá a 0,5 x 0,5 cm-re vágott répát és zellert. 4-5 percig pirítjuk, ízesítjük zúzott fokhagymával, babérlevéllel. Beletesszük az előző este beáztatott lencsét. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. 20-25 percig főzzük közepes lángon, amíg megpuhul, és a víz elpárolog. Ekkor befűszerezzük sóval, borssal ízlés szerint. Egy serpenyőben olívaolajon kolbászt sütünk, hozzáadjuk a rozmaringot, mielőtt elkészül, ráöntjük a fehérbort és addig sütjük, amíg a bor elpárolog, ezután a lencsével fogyasztjuk.


Tejfölös, húsos répafőzelék
Olajon megpirítom az apróra vágott vöröshagymát, amikor megpirult, beleteszem a feldarabolt sertésoldalast, egy kicsit azt is pirítom, rászórom a piros paprikát majd felengedem vízzel és beleteszem a savanyított répát. A répát mindig kóstoljuk meg főzés előtt, s ha nagyon savanyú – sok helyen ecettel gyorsítják a savanyodását! – kicsit vízben áztassuk ki. Amire az oldalas megpuhul, a répa is megfő. Egy pohár tejfölt jól keverjünk ki, először magában, majd 2-3 kanál liszttel, s ezzel habarjuk be a főzelékünket. Külön fűszerezést a répa miatt nem igényel, s rátét sem kell ugyebár, mert telepakoltuk hússal. Oldalas helyett pulyka nyakkal is nagyon finom.


Kirántott répa
A meghámozott, egy centi vastagra szeletelt répát fél órán tejben áztatunk, sós vízben kicsit előfőzzük, leszűrjük, hagyjuk kihűlni, panírozzuk és sütjük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!