Biokertészet

2011.02.14. 14:04

Honfitársunk, a kikeleti hóvirág a sáfrányutánzó magyar szeklicével

Gyermekkoromban minden kezem ügyébe kerülő papírra rajzoltam, a legtöbbször királylányt vagy virágot, apám rendőr-igazolványába például hóvirágból alkottam díszítő sort. Manapság, ha az agysejtjeimet csupán a fülemen keresztül foglalkoztatják, a kezem automatikusan elfoglaltságot keres magának, s egy idő után meglepődve veszem észre, hogy hóvirágokat rajzolok.

Fincza Zsuzsa

Annó dacumál, alig múlt a tél, már indultunk is az erdőbe, kilométereken át caplattunk a hólatyakos réten, a malomhíd keskeny gerendáján átkeltünk a háborgó folyó túloldalára, aztán huss!  fel a szemben lévő domboldalra, ami  tele volt hintve a zöldszegélyű fehér harangocskákkal. Négy-öt csokorral is szedtem, Szász néni cukrot adott érte, Pintérék mézeskalácsot, Völgyi bácsi pedig lefényképezte, ha elég kitartóan kérleltem. 
 

Most nem kell erdőbe mennem, ha hóvirágot akarok fotografálni, viszont már nem tépem le és szedem csokorba, inkább kimegyek a kertbe bámulni szépségét. Ami nagyon helyes, mert bár képes magától szaporodni, kell hozzá a termése is. Szerény honfitársunk, a kikeleti hóvirág   megjegyzem, szigorúan védett növény  mellett már nyílik a pompás, nagy virágú változata is, ennek szélesebb, fűzöld levelei vannak és törökországi eredetű. Amúgy az amarilliszfélék családjába tartoznak, akárcsak másik kedvencem, a nárcisz, amelyik hihetetlen nagyszámú fajjal és fajtával büszkélkedhet. Én sem szenvedek hiányt belőlük, a nemesített trombitanárciszokat a kerttel együtt kaptam, az apró virágú, szerény kis vadakkal viszont magam gyarapítottam az állományt. A kényes gumós növények, liliomok, tulipánok, kardvirágok és dáliák  közelébe mindig  ültetek nárciszt is  hagymája állítólag távol tartja a mezei pockokat. Sokáig azt hittem, a nárcisznak édes testvére a jácint (kulcsvirág), de tévedtem, ugyanis a bódító illatú kora tavaszi virág nem az amarillisz, hanem a liliomfélék famíliájához tartozik.  Kicsit tovább is lustálkodnak virágtársuknál   vasárnap néztem, éppen csak megemelték a földkalapot idei hajtásukon, míg a nárciszok már  5-10 centis levelekkel fagyoskodnak a frissen hullott hóban.

 

 Már a sáfrányok (crocus) is kidugták vékonyka levélujjukat a fűből, ezeket a vadtulipánokkal és a vadnárciszokkal együtt a gyümölcsfák köré ültettem, remélve így a megússzák a fűnyírást, míg elszáradnak a levelei. A szelídített krókuszok csak nagyon távoli rokonai a fűszersáfránynak: a jóféle sáfrány  (Crocus sativus) bibéje vörösesbarna, aromás illatú, kesernyés fűszer, az ételt aranysárgára színezi. Nagyon drága, aranyáron mérik, ami nem csoda, hiszen a virág bibéjéből készítik, aminek gyűjtése sziszifuszi munka, s a termesztés sem egyszerű. A mi kerti sáfrányainknak kár lenne kitépni a bibéjét, nem alkalmas fűszernek. A magyar fűszersáfrány, a sáfrányos szeklice  Afrikából származik, nem is hasonlít az igazira, sőt, egy egészen más faj, gyengébb aromájú, de használják fűszerként, gyógynövényként, bár leginkább olajos magváért termesztik
.

Biokertészet hókuszpókusz nélkül

 

 

Lapozzon a receptekért!

 

 

OLDALTÖRÉS: Sáfrányos

 

 

 

 

Sáfrányos pisztráng  (4 főre)


Hozzávalók:
Pisztráng: 4 db
Sáfrány: 0,12 gr
Vöröshagyma: 1 db
Sárgarépa: 1 kisebb darab
Petrezselyem zöld: 2 szál
Édeskömény:  1 kisebb darab
Egész bors: 10 szem

Tejszín: 10 cl
Vaj: 60 gr
Fehérbor: 1 deci

A halnak eltávolítjuk a szemeit, a kopoltyúját és kifilézzük. A filéket félretesszük. A csontokból és a fejekből alaplevet készítünk. A csontokat lábosba rakjuk, annyi vízzel felöntjük, hogy ellepje. Hozzáadjuk a hagymát, a répát, a petrezselyem zöldet, az édesköményt, a borsot és a bort. Lassú lángon 1 órát főzzük, leszűrjük és a levet felére elforraljuk.

A pisztrángokat sózzuk, olajban a bőrős felét 2-3 percig sütjük. Kivesszük a serpenyőből és félretesszük. A serpenyőbe öntjük az alaplevet, a tejszínt és hozzáadjuk a sáfrányt. Addig forraljuk, míg sűrűsödni kezd, ekkor sózzuk, hozzáadjuk a vajat, lassú tűzön tovább melegítjük - sűrűn kevergetjük. Hozzáadjuk a halakat, bőrrel felfele 2-3 percig hevítjük, de nem forraljuk. Tészta körettel tálaljuk.   

 

 Sáfrányos gyúrt tészta

Hozzávalók:
Búzacsírás liszt: 1000gr
Egész tojás: 6 db
Tojás sárgája: 4 db
Fehérbor ecet: 1 kávéskanál
Olívaolaj: 1 evőkanál
Víz: 1 evőkanál 
Só: 1 teáskanál
Sáfrány: 0,12 gr

Az olívaolajat kissé felmelegítjük, de nem forróra. Belekeverjük a sáfrányt és pár percig állni hagyjuk.
A lisztet keverőtálba rakjuk, összekeverjük a sóval, majd a többi alapanyaggal Alaposan összedolgozzuk, fóliába csomagoljuk, majd 1 órát állni hagyjuk. 1mm vékonyra nyújtjuk és kívánt formára vágjuk. Sós vízben kifőzzük.

Sáfrányos krumplistészta

Hozzávalók:
Ditta burgonya: 1200 gramm
Liszt: 230 gramm
Étkezési keményítő: 1 evőkanál
Egész tojás:  2 db
Olívaolaj: 1 kávéskanál
Sáfrány: 0,12 gr
Só: 1 teáskanál

A burgonyákat 150 Celsius fokra melegített sütőben megsütjük, meghámozzuk áttörjük, kihűtjük. Az olívaolajat kissé felmelegítjük, de nem forróra. Belekeverjük a sáfrányt és pár percig állni hagyjuk. Tálban az alapanyagokat összekeverjük, gyúrjuk. Kis gombócokat formázunk a tésztából és sós, forró vízben azonnal kifőzzük. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!