Biokertészet

2016.02.15. 15:38

Gyömbér - természetes gyógyszere a megfázásnak

Tombol az influenza, az egészségfigyelő szolgálatok fellőtték a veszélyjelző vörös rakétákat: nehogy most kezdjük el lebutítani az immunrendszerünket holmi oktalan koplalással!

Fincza Zsuzsa

Inkább rögvest fogjunk hozzá szervezetünk védekező rendszerének felturbózásához, s ehhez a legjobb módszer, ha emeljük a természetes vitaminadagunkat, s egyik étkezésünk, mondjuk a  vacsora, csupán zöldségből és gyümölcsből áll.

Egyre többen esküsznek a gyömbér kivételes betegségmegelőző erejére. Lehet benne igazság, hiszen a híres kínai és az indiai orvoslás már évezredek óta elismert medicinaként használja mindenféle kórságra.  Az ókori görög gyógyítók, a rómaiak és később az angolok főleg gyomorerősítő italokat készítettek belőle.

Miként a neve is utal rá, a gyömbér, alias Zingiber offcinale diplomás fűszer- és gyógynövény. Kemény, göcsörtös rizomái ugyan hasonlítanak a csicsókáéhoz, de könnyen megkülönböztethetők, de ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, szagoljuk meg: a jellegzetes gyömbérillat a vastag bőrön át is érezhető.  Felhasználáskor a héjat általában lehámozzák róla. Maga a gyökér egy kicsit kesernyés ízű és csípősségben felveszi a versenyt a  legmorcabb chillipaprikákkal. Egyedi aromáját és illatát különleges illóolajának köszönheti, ennek az erejével pusztítja el az egészségünkre fenekedő parazitákat,a vírusokat, a baktériumokat és a gombákat.  Gazdag forrása az antioxidánsoknak, az A-, C-, E- B-komplex vitaminoknak, ezen kívül sok magnéziumot, foszfort, káliumot, szilíciumot, nátriumot, vasat, cinket kalciumot és béta-karotin tartalmaz. S mert mindez a zöldség étvágyjavító, gyomorerősítő, emésztést elősegítő hatásának köszönhetően maradéktalanul hasznosul a szervezetünkben, a gyömbér dupla erővel képes támogatni az immunrendszerünket. Sokoldalú gyógynövény . Gyulladás csökkentő, fájdalomcsillapító, melegítő és izzasztó hatása miatt természetes gyógyszere a megfázásnak és az influenzának, mindenféle fej-és izomfájdalmaknak.

Gyógyító hatását élvezhetjük szárítva őrölt formában, olajként és nyersen.  Természetesen a leghatásosabb a friss gyökértörzs, amely ma már szinte minden zöldséget, gyümölcsöt árusító üzletben megtalálható. Megelőzésre elegendő, ha reggelente felhörpintünk egy pohár gyömbérteát, de ha már megbetegedtünk, emelni kell az adagot. Az egyszerű megfázás tüneteinek enyhítésére inhaláljunk:  1 liter forrásban lévő vízbe keverjünk egy teáskanál őrölt gyömbért és törülköző alatt lélegezzük be a gőzét.  Segíti megtisztítani a tüdőt a lerakódott nyálkától, megkönnyíti felköhögését és egyúttal csökkenti a gyulladást is. A köhögősök kúrálására szokás a beteg mellkasát gyömbérolajjal bedörgölni. Teaként a gyömbér a torokfájást is enyhíti.

A gyömbéritalnak számos receptje ismert.  A legegyszerűbb:  egy darabka friss gyömbért tegyünk forrásban lévő vízbe, majd hagyjuk benne ázni  5 percig, szűrjük le, ízesítsük mézzel, citrommal.  A saját bevált módim egyszerűbb:  egy nagyobb diónyi hámozott darabot apróra lereszelek, belenyomok egy fél citrom levét,  hozzákeverek egy púpos teáskanál mézet és ezt úgy ahogy van, kiskanállal felfalom.  Előre bocsátom, ez a keverék nagyon erős, de biztosan legyalulja a torokról az esetleg ott ólálkodó baktériumokat, vírusokat. Akik nem bírják a csípős ízt, készíthetik ugyanezt fele gyömbérrel vagy hígítsák fel meleg, de nem forró vízzel, esetleg tegyenek bele egy mokkáskanál őrölt fahéjat. Amúgy készíthetünk magunknak egész üveg gyömbéres mézet is: egy csésze reszelt gyömbért keverjünk össze ugyanannyi mézzel, s tároljuk zárt dunsztosüvegben. Amikor szükségünk lesz rá, a gyömbéres mézből tegyünk 2-3 teáskanállal egy bögre meleg vízbe - ízesíthetjük citrommal, őrölt  fahéjjal - és már kortyolgathatjuk is a gyógyteánkat. Van, aki főzi a gyömbérteát: a jól megcsutakolt, hámozatlan gyökeret apró  kockákra vágja,  lábasba teszi, leforrázza vízzel és húsz percen át lassú tűzön tartja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!