Biokertészet

2014.12.08. 13:40

Egy gyógyító erejű fűszernövény

Minden fellelt honi és külföldi szakirodalomban azt olvastam, hogy a körömvirágot napsütötte nyári napon szedjük, amikor már felszáradt a szirmokról a harmat, aztán gondosan és gyorsan szárítsuk meg. És ami még december közepén is virul, hagyjam veszendőbe?

Fincza Zsuzsa

Egy angol gyógynövény szakértő szerint a levelek salátákba csakis nyersen keverhetőek, így különlegesen édeskés és sós ízű egyszerre, hasonlít a gyermekláncfűre, amit akár a hó alól is előkaparhatunk, s ráadásul ugyanolyan gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban. Az aznap szedett virágszirmokat is beletehetjük a salátákba, fűszerezhetjük vele a leveseket, süteményeket , de a szárított változat állítólag koncentráltabb ízű, nyersen viszont gazdagabb A-, és C-vitaminban. A narancssárga szirmokból egyébként ételfestéket is gyártanak. Teát a virág egészéből is készíthetünk, de kevésbé keserű, ha csak szirmokat szórunk a vízbe.

Viruló calendula – december közepén. Fotó: A szerző

A körömvirágnak nem véletlenül Calendula officinalis a hivatalos neve, már a 12. század óta az egyik legismertebb és a legsokoldalúbb gyógynövény széles e világon. Elsősorban a levelek és a virágok gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, izzasztó, görcsoldó, hashajtó, epehajtó, sebgyógyító és bőrnövekedést serkentő hatása ismert. Tisztító és méregtelenítő erejét krónikus fertőzések gyógyítására és lázcsillapításra alkalmazzák. Szinte mindenféle bőrprobléma kezelhető vele, enyhíti a rovarcsípések okozta gyulladást – a kertben elszenvedett bármilyen bogár-, vagy hangyaharapást azonnal dörgöljünk be egy leszakított körömvirággal: megakadályozzuk vele a méreg terjedését.

A tudósok a calendula officinalis gyógyerejét vizsgálva arra az eredményre jutottak, hogy a benne lévő hatóanyagok fokozzák a véráramlást, serkentik az oxigénfelvételt, ennek köszönheti a növény a sebgyógyító erejét. Apró kerti sérüléseinket már a helyszínen kezelhetjük egy kis friss tépett körömvirággal, ami ráadásul az erős összehúzó erejével gyorsan csillapítja a vérzést. A körömvirágból készült krémeket házi patikaszerként égési sérülések, horzsolások, zúzódások, kisebb fertőzések gyógyítására magunk is használhatjuk. A hivatásos gyógyászat is jónak tartja a visszerek gyulladásának enyhítésére , több jeles szakember véleménye szerint a körömvirág gyógyítja meg a leggyorsabban a kisbabák pelenkakiütéseit. A Nemzetközi phytotherapyas kutatók és alkalmazók kollégiumának egy 2009-es tanulmányában közzé tették: bizonyítást nyert, hogy a körömvirág a leghatékonyabb gyógynövény a gyermekek súlyos, baktériumok okozta bélfertőzésére, az ilyen jellegű betegségek megelőzését is jól szolgálja napi egy csésze calendulatea. Ha a nyáron szárítottunk elég virágot, bármikor készíthetünk magunknak gyógyitalt, amivel aztán karban tarthatjuk az emésztésünket és kúrálhatjuk gyomor és epepanaszainkat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!