Biokertészet

2016.11.22. 12:06

Curry fű, az olasz szalmagyopár

Nusi, a szomszédom két éve kapott egy ezüstszürke, bozontos kis növényt, amiről sokáig fogalmunk sem volt , hogy micsoda. Végül kiderült, curry fű az illető, amúgy olasz szalmagyopár, hivatalosan Helichrysum italicum.

Fincza Zsuzsa

Mediterrán vidékek örökzöld vadóc a, a levenduláéhoz hasonlatos levelei erős "curry" illatot árasztanak. Amúgy csak ennyi köze van az indiainak mondott, ám igazából az indiai ízek utánzására kitalált angol fűszerkeverékhez, amiben sokféle őrölt fűszernövény van, például római kömény, kurkuma, csilipaprika, koriander, lepkeszegmag, s ha a rászórjuk az ételre, olyan jó "indiais" lesz tőle az íze. Currynak neveznek egy délkelet-ázsiai rutafélét is, a levelének a  levét szintén ázsiai ételek fűszerezésére használják - de az olasz szalmagyopár ennek sem rokona.

Curry fű ezüstszürke, illatos levelű fűszer-, és gyógynövény

A mi curry füvünk sokkal értékesebb, mert nem csak fűszer-, hanem gyógynövény is. A levelekből kivont olaját asztma, krónikus hörghurut, fejfájás és migrén ellen használják. Magát a levelet nyákoldó hatása miatt gyógyteákba keverik, forrázata gyomorerősítő. Aromás olaja csillapítja az izomfájdalmat, a természetgyógyászok sebes bőrfelületeket is ecsetelnek vele.  Sárga, jól mézelő virágja is herba, a belőle kinyert olaj gyulladáscsökkentő, gombaölő, bőrnyugtató hatású. Olvasom: antidepresszánsként is használják.

Naná, hogy nekem is kellett curry fű! Tavasszal beruháztam egy növendékre, s elültettem a fűszerágyba. Nyárra helyre kis bokorrá cseperedett, de az idén még nem virágzott. Jövő nyáron, ha virágba borul, majd leszüretelem és gyógyteákba keverem. A leveléből viszont nem szárítok. Minek, hiszen fagytűrő, így mindig frissen hozhatok belőle  a konyhára. Néhány boltban lehet kapni curry fű szárítmányt, de annak az aromája meg sem közelíti a friss levélét. Külön előny, hogy az íze nem hasonlít a puccos curry poréra, azt ugyanis nem lehet olyan sokoldalúan használni, mint az olasz szalmagyopárt. Bár meg sem néztem mihez ajánlják, már hónapok óta teszek egy-egy curry hajtást szinte minden levesbe, pörköltbe.  Nem sokat tévedtem, általában  rizses, zöldséges ételeket, szószokat, leveseket és különféle húsételeket ízesítenek vele. A rozmaringgal nem csak a fűszerkertben jó barátok, az ételekben is erősítik egymás aromáját, összeillenek például a fűszerolajban is.  Ha  a curry füvet rozmaringgal, zsályával, kakukkfűvel keverve apróra vágjuk, egy kis olajjal, borssal, sóval összekeverjük, kiváló halfűszert kapunk. Kenjük be vele a filéket, s fóliába csavarba már  grillezhetjük is!

Ezüstszürke levelével dísznövénynek is dekoratív, jól mutat a balkonládákban, de vigyázzunk, nehogy túlöntözzük.  Nevezik olasz szalmavirágnak is, nem véletlenül, ugyanis a Magyarországon népszerű  kerti telt virágú szalmavirág vagy szalmarózsa rokona, a fészkesek családjába tartozik, a természetben félcserjévé fejlődik. Hajtásai fél méternyire is megnőnek, a második évben elfásodnak és vékony tű alakú levelei duzzadnak az illóolajoktól. Könnyen nevelhető, igénytelen növény. Szélvédett, világos, kellemesen meleg vagy tűző napos helyet válasszunk számára. A talajra sem háklis, gyengébb tápanyagtartalmú földben is jól fejlődik, csak az a fontos, hogy jó vízáteresztő legyen. Vízigénye alacsony, elég neki, amit az égiektől kap. A téli fagyokat ugyan elviseli, de a ráolvadó hó károsíthatja. Szaporítani dugványozással és tőosztással lehet - vagyis elég lett volna anno kérem egy ágat a szomszédtól és leböknöm a fűszerágyba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!