Biokertészet

2016.11.07. 10:45

Biokertészet - A tök is legyen sonka!

A sütőtököt sokáig nem sorolták a különleges zöldségek közé, annó dacumál hétköznapi téli éteknek számított. Bár az egzotikus gyümölcsök megjelenésével kicsit megkopott az imázsa, igazából sohasem ment ki a divatból, sőt újabban olyan magasra kúszott a kulináris ranglétrán, hogy a fellelkesedett kertészemberek újabb és újabb fajtákkal próbálják elkápráztatni a tökrajongókat.

Fincza Zsuzsa

A Sweet dumpling, az  édes-, vagy cukorgombóc egy aprócska téli tökfajta, akkora mint egy megtermett régi "parasztalma", alig  10 centi átmérőjű, a nagyobbak súlya is csak fél kiló. Helyes kis "labda", általában elefántcsontszínű, sötétzöld csíkokkal, sárga, narancs és zöld foltokkal.  Vékony héjú, kemény húsa ropogós és narancsszínű, s mint neve sejteni engedi édes, gesztenyearomájú.  Desszertnek és fagylaltnak is kiváló.  Egy ötlet: skalpoljuk meg  gombóctökünket, kaparjuk ki a magját, 1 tojást keverjünk össze 8 deka darált dióval, töltsük az üregbe, tegyük vissza a kalapot a tökre majd forró sütőben, 200 fokon fél óráig süssük. Nagyon jó rostforrás, tele C-, és B-vitaminnal.  Ha hozzájutunk a magjához, napos helyre ültessük, gazdag, jó vízelvezetésű talajt igényel és mérsékelt nedvességet. Hűvös helyen akár négy hónapig is eltartható.

Patyolattök, sonkatök, bébitök és a "pólyásbaba" - minden kertbe ami való

Bevallom, azért az édesgombóc-tököt említettem először, mert a kertemben termett híres-nevezetes góliátok, az úri-, vagy patyolattökök, de még a híres nagydobosiak is méretileg  inkább ezekre a  liliputi kabakosokra hasonlítanak, mint őseikre. Két évig töprengtem, mi lehet az oka, hogy nem nőnek nagyra, annak ellenére, hogy szinte színtiszta komposztban dagonyázhatnak. Talán kicsi a helyük, s nem tudnak kibontakozni, igaz, a zöldségágyásokból rendre visszaűzöm őket a bázisra. Végül nagy sajnálkozások közepette lemondtam az óriásokról.

A dísztök is ehető

Sütőtök nélkül viszont nem maradhatunk! Értékes téli zöldség, sok benne a karotin, C-vitamin készlete gazdagabb a töktársaknál, szénhidráttartalma megközelíti a krumpliét, s emellett ásványi anyagoknak is bőséges forrása. Könnyen emészthető húsa miatt már a csecsemőknek is adható. Kipróbáltam még a kellemes textúrájú, ízgazdag óvári hengerest, de ez is nagyobb helyet követelt, mint amekkorát biztosítani tudtam a számára. A csinos Hokkaido (japán) tök már kisebb, harsány narancssárga színű, intenzíven édes ízű, előnye, hogy sütve a héja is fogyasztható. Kiválóan tölthető.

Szép nagy, érett sonkatökök - a Jánkahegyen

Hosszas kísérletezgetés után végül a sonkatök vált be, mert rövidebb és vékonyabb szára, apróbb  levelei kisebb helyen is elférnek. Igaz, több vele a munka, mert vízigényesebb a patyolattököknél. A kánikulában  látványosan kornyadozott, meg is szántam és a veteményekkel együtt szorgalmasan öntöztem.  Számomra a legszimpatikusabb tulajdonsága, hogy a "sonka" nyele színtiszta hús, mag csak a kiszélesedő részében egy szűk üregben van. Tám rendszer mellett is nevelhető,  de a földön is érdemes vezetni a szárát, befuttathatjuk vele az egész talajt, s így esélyük sem marad a gyomoknak. Amúgy a sonkatöknek is van kistestű változata, a kisebb kertekben a bébitök, alias "pólyás baba" is szóba jöhet, s esetleg  az "orange" fajtával is érdemes próbálkozni.

Patyolattök góliátok - a szomszédomban
Fotó: Fincza Zsuzsa

A sütőtök persze nem csak sütve finom, sokféle ételt és süteményt is készíthetünk belőle. Kicsit édeskés, mégis semleges ízű, sokféle fűszer illik hozzá. A krémlevesbe rakhatunk szerecsendiót, koriandert, római köményt, curryt vagy gyömbért, köretként pürésítve, csőben vagy rozmaringgal sütve szinte minden húshoz kiváló.

Aki vásárolja a sütőtököt, alaposan vizsgálja meg a héját, nincs-e rajta apró, puha rész, mert akkor már elkezdett pusztulni. A piacon a darabolt tök praktikusnak tűnik, de vigyázat! Gyakran a rohadásnak indult egészből kanyarítják ki a még épnek tűnő részeket, s ezek gyorsan romlanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!