Biokertészet

2017.04.24. 14:29

Biokertész - Így védjük meg a diófát

Nem tagadta meg szeszélyes önmagát idén sem az április!

Fincza Zsuzsa

A már napozós vetés és ültetgetés után reggelente újból télikabátban rohantam ki a kertbe megnézni, vajon szegény ifjú diófáim átvészelték-e az éjszakát. Drukkoltam erősen, hogy az idén megússzák a tavaszi fagyokat és végre kis csonthéjas diógyerekeket neveljenek a kedvemre. Úgy láttam, eddig nagyobb bajuk nem esett, csak a szél tépázta meg egy kicsit a frizurájukat.

Megjegyzem, talán haszna is lesz annak, hogy tavaly teljesen letarolta a fagy a környéken a diófákat, csak a leveleik hajtottak ki újra, így esélyük sem volt az ádáz dióburok fúrólegyeknek, hogy bölcsődét nyissanak a lomjaik között.

A diófa barkavirága - úgy tűnik nem érte kár

Gyenesdiási kedves olvasónk kérdezte, a kártevő rovarok ellen miként lehet környezetkímélő, bio-módon sikeresen fellépni, milyen növényeket, virágokat ültessen a diófa közelébe. Nos, a virágokkal való védekezés a természet példáját követő közvetett módszer, azon alapul, hogy a nektárban dús virágú növények a környékre vonzzák a kártevőket pusztító hasznos rovarokat, például a zengőlegyeket, a fürkészdarazsakat.

A legegyszerűbb, ha a diófák közelében hagyunk egy kis területet, ahol nyílhatnak a vadvirágok, például az aprószulák, a pitypang, a pipitér, a cickafark. Persze a katicabogarakkal és a fátyolkákkal együtt csak akkor számíthatunk rájuk, ha a vegyszeres permetezéssel nem irtottuk ki őket. De ha betartjuk a biológiai növényvédelem szabályait, kertünkben, gyümölcsösünkben el fognak szaporodni a hasznos élő szervezetek.

A természetben a diófák alatt különböző növények, többnyire fűfélék, a gyepkultúrába illeszkedő pillangósvirágúak, vörös- és fehérhere, szarvaskerep, bükkönyfélék nőnek. A gyökérfonálférgek ellen a bársonyvirág, azaz a büdöske és a körömvirág is hatékony.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!