Biokertészet

2016.10.10. 12:18

Csicsóka lángosba, nokedlibe vagy paleo-köretként

Virágzik a csicsóka. Hogy minek, az rejtély, hiszen magot nem érlel, szaporítószerve a föld alatti gumó, ami viszont nem gyökér, hanem megvastagodott szárképlet, de nem közvetlenül a tövén növeszti, nehogy szegény kertész könnyen kibányássza majd a fagyott földből.

Fincza Zsuzsa

Egy szorgalmas csicsóka akár 15-20 gyömbérhez hasonló "pityókát" is produkál, ezek a szár körül 10-30 centi mélyen  5-20 centi hosszú száron sarjadnak, így sohasem  találjuk meg valamennyit, ezért aztán, ha egyszer valahova elültettük, onnét többé ki sem tudjuk irtani.  A meddő virágok két-három méter hosszú haszontalan száron ringatóznak, ha erdőhöz közeli kertekbe telepítjük, a szarvasok, őzek, nyulak szívesen lelegelik -  a vaddisznók viszont a gumóját túrják ki a földből. Mi is azt esszük.

A csicsókavirág szép, de nem érlel magot, vázában viszont tartós vágott virág, ha a vizébe mosogatószert csöppentünk, nem rohad el a szára Fotó: Fincza Zsuzsa

A csicsókát hajdanán a hajdinához hasonlóan a szegények eledelének nevezték, mert a legsilányabb talajon, akár a pajta mellett is megnő, nem igényel semmiféle pátyolgatást, drága permetszert.  Azóta felfedezték gyógyerejét is, így a lefitymált "csókapityókának"  újra felfele ível a karrierje. A gyógynövény lexikon is herbaként ismerteti,  fő hatóanyagaként az inulint emeli ki, amely  az emberi szervezet öngyógyító képességét erősíti. Állítólag a csicsóka tartalmazza a legtöbbet e vízben oldódó nagyméretű rostból, amelyet az ember képtelen megemészteni, csupán a vastagbél baktériumflórája kezdi ki egy kissé. A hátránya, hogy jelentős gázképződést és puffadást okoz, ezért fokozatosan vezessük be az étrendünkbe, de sohase együnk belőle egyszerre sokat. Mellőzni viszont kár lenne, hiszen jó hatással van a bélflórára, s mert nem bomlik le, nem igényel inzulint, így kíméli a hasnyálmirigyet - emiatt emlegetik a csicsókát a cukorbetegek krumplijaként is. Ennél persze sokkal több, hiszen értékes anyagokat, magnéziumot, kalciumot, káliumot, foszfort tartalmaz, vitaminokban sem szűkölködik, főleg a B1-, B2-, B3-, és C-vitamin készlete jelentős, de a megtalálható benne a béta-karotin, az A-vitamin provitaminja is.

Persze ne csak gyógynövényként gondoljunk  a csicsókára, hanem  finom, vitamindús, egészséges téli zöldségként, amelyet októbertől tavaszig frissen fogyaszthatunk. Akinek terem, nyugodtan hagyja a földben, mindig annyit szedjen fel, amennyit felhasznál, csak kemény fagyban ajánlott tartalékolni belőle. Piacon vagy üzletben kizárólag a szép nagy, kövér, üde csicsókát tegyük a kosarunkba, alaposan vizsgáljuk meg, ne legyen penészes, zöldes árnyalatú vagy fonnyadt. A kissé göcsörtös és kemény gumókat meglehetősen macerás megtisztítani , én először a konyhában hadra fogott"koromkefével" átdörgölöm  és kiskéssel lekapirgálom a héját. Ha unjuk vele a babrálást, gondoljunk arra, hogy elegáns éttermekben a legmenőbb ételek, homár, szarvasgomba, fésűkagyló, nemes tengeri halak, vagy például libamáj társaságában kerül az asztalra.

Májhoz, halhoz és bármilyen húsféléhez persze mi is adhatjuk köretnek, vagy reszelhetjük salátákra, esetleg belecsempészhetjük a turmixitalokba.  Próbáljuk meg gyümölcsökkel: naranccsal, citrommal, almával de illik zöldség-lébe céklával, répával és zöldfűszerekkel. Lángosban a krumpli negyedét kiválthatjuk vele, keverhetünk egy  kevés csicsókapürét a nokedlibe is, készíthetünk belőle tócsit, esetleg  krumplival , cukkinival felesben vagy kóstolják meg például céklával jó adag fokhagymát vagy vöröshagymát belereszelve.  Ehetjük nyersen is: reszeljük apróra fokhagymával, sózzuk és öntsünk rá tökmagolajt . A ma divatos paleo-köretként  is kiváló: a meghámozott csicsókát vékony karikákra szeljük, puhára főzzük, leszűrjük és összekeverjük a zsírban megfonnyasztott karikára vágott lilahagymával, majd sózzuk és borsozzuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!